Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 25/04/2024

Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος

Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέχεια της δέσμευσης που είχε αναλάβει κατά την διάρκεια προηγούμενων διαβουλεύσεων με τον Δήμο Λαγκαδά.
Παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Σταυρούλας Ξουλίδου, εκπροσώπων της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λαγκαδά, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ιδία αντίληψη για την σημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις άμεσες συνέπειές της στην καθημερινότητα των συνδημοτών μας.
Ο κ. Τσιρώνης πραγματοποίησε αυτοψία στον βιολογικό και στην κυψέλη 3 που έχει τα κατασκευαστικά προβλήματα. «Καταλάβαμε τα προβλήματα. Τάχιστα θα βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα και να λειτουργήσει όπως πρέπει ο ΧΥΤΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, δήλωσε ότι θα είναι άμεσα έτοιμος.

Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες επιβλήθηκε νέο πρόστιμο ύψους 192.583,00€ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσ/νίκης, για σειρά παραλείψεων και παραβάσεων που αφορούν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρενέβη μετά από έκθεση αυτοψίας στο χώρο από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που μιλούσε για δυσοσμία και διαρροές στον ΧΥΤΑ και σήμερα διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου, είχε συμφωνηθεί η άμεση κατάθεση σαφούς χρονοδιαγράμματος από τον ΦΟΔΣΑ για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων που θα διασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά επεσήμανε σήμερα την καθυστέρηση από πλευράς ΦΟΔΣΑ, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει το χρονοδιάγραμμα αυτών των παρεμβάσεων. Ζητήθηκε λοιπόν εκ νέου, παρουσία του Υπουργού, η επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου ο Δήμος Λαγκαδά να έχει άμεσα και επισήμως στα χέρια του το χρονοδιάγραμμα του ΦΟΔΣΑ και έπειτα να ακολουθήσει, με πρωτοβουλία του Υπουργού, σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα ζητήματα που θέτει ο Δήμος Λαγκαδά σχετικά με την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι τα εξής:
1. Άμεση έναρξη της κατασκευής λιμνοδεξαμενής για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
2. Άμεση έναρξη της συλλογής του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο.
3. Αποκατάσταση της προβληματικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.
4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή.
5. Ρητή δέσμευση για την μη υλοποίηση ΚΑΝΕΝΟΣ έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενόψει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού.
6. Αναγκαιότητα άμεσης κατάρτισης ενός νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πάνω στον οποίο θα βασιστεί στη συνέχεια και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, με προηγούμενη κοινωνική διαβούλευση.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς ανακοινώνει την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά

H Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σκορδάς του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνει την επίσημη λειτουργία του νέου διαδικυτιακού τόπου του Δήμου Λαγκαδά, που μπορείτε

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα