Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

Η εορτή του Ευαγγελισμού εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο Διπλός εορτασμός της «Πίστεως και της Ελευθερίας», ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, κατά το διήμερο της 24ης και της 25ης Μαρτίου ε.έ.

Το εσπέρας της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστησαν ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, αναφερόμενος στην σημασία του μυστηρίου του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, και της πραγματώσεως της προαιωνίου Βουλής, για την ανακαίνιση του ανθρωπίνου Γένους.

Το πρωί της μεγάλης εορτής για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Απελευθερώσεως εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

Στον κατάμεστο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της επαρχίας ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τίμησαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η κα. Μαρία Σαρίκα – Ζηκούλη Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λαγκαδά, η οποία με τον διδακτικό της λόγο απέδωσε πλήρως τόσο το θεολογικό όσο και το παραδοσιακό περιεχόμενο της σημερινής εορτής.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της, ετόνισε μεταξύ των άλλων ότι «είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα και καλούμεθα όλοι μας, να την χαρούμε δίδοντας τον εαυτό μας την ευκαιρία να κάνει μία επιλογή ελεύθερης και αγιασμένης ζωής, μέσα από την αγάπη, την ειρήνη την ενότητα».

Αυτό που μας χάρισε την Ελευθερία στον τόπο μας, είναι η αλήθεια των Πνευματικών Βιωμάτων και η επίγνωση της εσωτερικής ελευθερίας, η οποία και δίδει στον άνθρωπο την δυνατότητα να μπορεί να πορεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, χωρίς συμβιβασμούς, εκκρεμότητες και υποχωρήσεις».

Ο Εθνικός μας Ποιητής στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», μας λέει σε ένα στίχο «Μοναχή το δρόμο επήρες, Εξανάλθες μοναχή. Δεν είν’ εύκολες οι θύρες, Εάν η χρεία τες κουρταλή». Αυτή η αλήθεια θα πρέπει να μας δίδει την δύναμη του θάρρους, την αποφασιστικότητα και την προσδοκία για να μπορέσουμε να αγωνιζόμαστε τον αγώνα εκείνο που δικαιώνει τον άνθρωπο, με Πίστη στον Θεό και Αγάπη προς την Πατρίδα, χωρίς διχόνοιες και δουλείες στα ηθικά μικροσυμφέροντα από τα οποία κινδυνεύει η Ελευθερία μας σήμερα».

Καταλήγοντας το λόγο του ο Σεβασμιώτατος συμβούλεψε τα παιδιά να κρατούν πάντοτε ψηλά την Ελληνική Σημαία και τα Λάβαρα του τόπους μας, ενώ παράλληλα προέτρεψε όλους τους παρισταμένους με μία φωνή να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους για την παρουσία τους στις εόρτιες Λατρευτικές και Εθνικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως και η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, αντιπροσωπειών των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα