Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Ιωάννης: «Να ξεκινάμε την ημέρα σφραγίζοντας το πρόσωπο μας με το σημείο του Σταυρού»

Με την προσήκουσα ιερότητα και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, εορτάστηκε εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας .
Οπως αναφέρεται σε ανακοίωνση της Μητροπόλεως, «το εσπέρας της παραμονής της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, εις τον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Λοφίσκου, όπου ομίλησε επικαίρος προς το ευλαβές εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος και της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως. Ακολούθησε, υπό των ήχων της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και συνοδεία εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι και ήταν ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Ανήμερα της μεγάλης για την Ορθοδοξία μας εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, πλαισιούμενος από Ιερείς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, που με συγκίνηση, κατάνυξη και ευλάβεια προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει την χάριν και την ευλογίαν του Σταυρού του Κυρίου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής εορτής, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο άνθρωπος καλείται να βιώσει τον Σταυρό ως μυστήριο, γιατί ο Σταυρός δεν είναι απλώς ένα σύμβολο της θυσίας και της νίκης, αλλά είναι Σύμβολο το οποίο εμπεριέχει νοήματα ζωής αιωνίου.

Ο Σταυρός μας δείχνει το σημείο στο οποίο μπορεί ο άνθρωπος να συναντήσει τον Θεό. Και μπορούμε να συναντήσουμε τον Θεό εκεί όπου η δίκη μας αγάπη συναντά τον συνάνθρωπο.
Εκεί που τέμνονται οι δύο κεραίες του Σταυρού, εκεί ο άνθρωπος μπορεί να σταθεί και ατενίσει το μεγαλείο της αγάπης του Θεού, ο οποίος από αγάπη και μόνο προς τους ανθρώπους έγινε άνθρωπος όμοιος με εμάς χωρίς την αμαρτία, για να μας σώσει από αυτό που η παρακοή μας οδήγησε.
Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι Όπλο Ειρήνης και Αγάπης, που καταπολεμά την έχθρα και συμφιλιώνει τους εχθρούς, καταργώντας την αντιδικία και την ανταπόδοση του κακού. Ο Κύριος επάνω στον Σταυρό ανοίγει τα χέρια Του και με αγάπη μεγάλη αγκαλιάζει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Η αγάπη του Χριστού πληρώνεται με το Αίμα Του και το Αίμα Του αυτό είναι που μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία και κάθε ανόμημα. Ο Κύριος επάνω στον Σταυρό μας έδωσε την Χάρη, αρκεί βεβαίως εμείς να πλησιάσουμε και να καταλάβουμε το μήνυμα του Σταυρού, το οποίο είναι μήνυμα Αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.
Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όπου υπάρχει ο Σταυρός του Κυρίου μας ως νόημα και περιεχόμενο ζωής εκεί ο άνθρωπος βιώνει την αληθινή ελευθερία στην ζωή του.

Όλοι σήμερα έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε μία αναθεώρηση σκέψεων και επιλογών. Να δούμε τον Σταυρό του Κυρίου μας και να απλώσουμε και εμείς τα χέρια για να ζητήσουμε το έλεος Του. Να απλώσουμε κε εμείς τα χέρια μας και να ακουμπήσουμε το πανσεβάσμιο Ξύλο και να λάβουμε δυνάμεις, γιατί μόνο με την δύναμη που πηγάζει από τον Σταυρό μπορούμε να παλέψουμε και να αγωνιστούμε εναντίων των παγίδων του διαβόλου.
Να ξεκινάμε την ημέρα σφραγίζοντας το πρόσωπο μας με το σημείο του Σταυρού και να ζούμε από πού μας λέει ο Απ. Παύλος «Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα