Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Μεγάλα προβλήματα με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στο Δ. Λαγκαδά

Μεγάλα προβλήματα με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στο Δ. Λαγκαδά – “Βροχή” τα παράπονα των επιβατών
Αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει στείλει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, για την επιδείνωση των προβλημάτων με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες της περιοχής.

Στο δήμο γίνονται καθημερινά αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων δημοτών, οι οποίοι καταγγέλλουν δραματικές καθυστερήσεις δρομολογίων, σημαντικό περιορισμό του αριθμού τους, αύξηση του χρόνου αναμονής στις στάσεις, ανυπαρξία ενημέρωσης για τους χρόνους άφιξης των αστικών λεωφορείων, ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες, ελλιπή εξυπηρέτηση, ακόμη και διαπληκτισμούς μεταξύ επιβατών, λόγω επιδείνωσης των συνθηκών μετακίνησης.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά έχει γίνει και ο ίδιος αποδέκτης των παραπόνων των πολιτών, προσπαθώντας να τους εξηγήσει ότι ο ΟΑΣΘ λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν μπορεί ο δήμος να παρέμβει στα προγράμματά του, όμως οι πολίτες επιμένουν, καθώς επικρατεί αγανάκτηση.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί η κατάσταση. Έχουμε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες επιστολές και καταγγελίες προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, αλλά και προς τον ΟΣΕΘ. Πιστεύω πως και οι ίδιοι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί πλέον. Είχαμε και στο παρελθόν παράπονα από την εξυπηρέτηση, αλλά όχι τη σημερινή άθλια κατάσταση. Ακόμη και οι βασικές γραμμές αντιμετωπίζουν πια σημαντικά προβλήματα. Οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται χωρίς αιτία. Οι αρμόδιοι οφείλουν επιτέλους να βελτιώσουν την κατάσταση, διότι πλέον η οργή έχει ξεχειλίσει», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Σταχυολογώντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την αλλαγή των συνθηκών στα δρομολόγια, οι κυριότερες καταγγελίες των οποίων αποδέκτης έγινε ο δήμος είναι πολύ συγκεκριμένες:

-Προβληματική η βασική γραμμή 83: Ξεκινά από τον Λαγκαδά και φθάνει έως τα πανεπιστήμια. Είναι η βασική γραμμή με την οποία εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Λαγκαδά αλλά και οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης για την απευθείας πρόσβασή τους στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πολλές απώλειες δρομολογίων στην διάρκεια της ημέρας. Οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν για ώρες στον δρόμο, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και αν θα περάσει το προγραμματισμένο δρομολόγιο τους και άρα αν θα καταφέρουν να φθάσουν στον προορισμό τους. Τα οχήματα είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτα και επεισόδια διαπληκτισμών μεταξύ των οδηγών και των επιβατών γίνονται καθημερινά. Συχνά –ειδικά στα δρομολόγια που κινούνται προς τον Λαγκαδά, από την Αριστοτέλους έως και τη Σταυρούπολη-, οι πόρτες των λεωφορείων δεν ανοίγουν για να ανεβάσουν κόσμο γιατί αυτά είναι ήδη γεμάτα από προηγούμενες στάσεις. «Νιώθουμε σας παστά ψάρια εκεί μέσα, έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Ας δει τι θα κάνει ο ΟΑΣΘ, δεν πάει άλλο. Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε εγκαίρως στη δουλειά μας το πρωί και πως ή τι ώρα θα επιστρέψουμε το απόγευμα. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», είναι η χαρακτηριστική καταγγελία επιβάτη.

-Απώλειες δρομολογίων: Πολίτες του Λαγκαδά καταγγέλλουν επίσης απώλειες δρομολογίων ή ακόμη και αιφνιδιαστικές διακοπές λειτουργίας ολόκληρων γραμμών, σε καθημερινή μάλιστα βάση. Τα τοπικά δρομολόγια που συνδέουν τα χωριά της ευρύτερης περιοχής με τον Λαγκαδά πραγματοποιούνται με μικρότερη συχνότητα και σε ώρες εκτός προγραμματισμού ή διακόπτονται χωρίς προειδοποίηση. Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής Παπακυριαζή του Λαγκαδά (περιοχή εκτός κέντρου) και των Λαγυνών, που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιούν την γραμμή 83Ν νωρίς κάθε πρωί, ξυπνούν και δεν γνωρίζουν εάν το λεωφορείο τους θα περάσει και αν θα καταφέρουν να φθάσουν έγκαιρα στην εργασία τους. Στις καθημερινές κλήσεις τους στον ΟΑΣΘ δεν παίρνουν καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Άλλη περίπτωση είναι η τοπική γραμμή 91Η, που συνδέει τρία χωριά γύρω από το Λαγκαδά, και όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και γονείς μαθητών έχει αιφνιδιαστικά σχεδόν διακοπεί αφήνοντας τον κόσμο να περιμένει στο δρόμο μήπως και εμφανιστεί λεωφορείο. Περιπτώσεις ξαφνικών διακοπών δρομολογίων υπάρχουν σε όλες τις γραμμές του ΟΑΣΘ που εξυπηρετούν έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Θεσσαλονίκης, τον Λαγκαδά. Ένα παράδειγμα είναι και η γραμμή που εξυπηρετεί κατοίκους του οικισμού Εξαμιλίου έξω από την Άσσηρο Λαγκαδά, που κάποιο πρωί δεν εμφανίστηκε χωρίς κανείς από τον ΟΑΣΘ να ενημερώσει τους κατοίκους.

-Το μεγάλο πρόβλημα των μαθητών: Τα Λύκεια του Λαγκαδά υποδέχονται μαθητές από τα γύρω χωριά. Οι μαθητές αυτοί συχνά καθυστερούν ή αδυνατούν να μετακινηθούν στον προορισμό τους ή πολλές φορές αναγκάζονται να περπατούν μεγάλες αποστάσεις για να φθάσουν στο σχολείο τους. Απόρροια της ελλιπούς εξυπηρέτησης από τα αστικά λεωφορεία.

-«Αποκλεισμένος» ο ορεινός όγκος: Μεγάλα προβλήματα μετακίνησης παρουσιάζει και το ορεινό κομμάτι του δήμου Λαγκαδά, περιοχή μάλιστα από την οποία κατάγεται ο σημερινός πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κώστας Αμπατζάς. Εκεί η εξυπηρέτηση γίνεται μέσω του ΚΤΕΛ (σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ) αδυνατεί όμως να καλύψει τον όγκο των ανθρώπων και των εργαζομένων που θέλουν να φτάσουν είτε στο Λαγκαδά είτε στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά τις πρωινές ώρες συναντά κάποιος πολίτες, που δεν κατάφεραν να μπουν σε λεωφορεία γιατί ήταν γεμάτα από προηγούμενες στάσεις. Εργαζόμενοι που μένουν στην περιοχή καταγγέλλουν πως η συγκοινωνία είναι «αραιή», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στην επιστροφή από την εργασίας τους.

«Οι παρεμβάσεις μας προς τον ΟΑΣΘ, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των δρομολογίων, είναι καθημερινές. Δεν είναι μόνο οι επιστολές, αλλά και τα τηλεφωνήματα, δικά μας, των στελεχών της διοίκησης, αλλά και των πολιτών, που απεγνωσμένα ψάχνουν να βρουν μια λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα. Οι διαμαρτυρίες των δημοτών είναι απολύτως δικαιολογημένες γι αυτό και μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα και έχουν γίνει πολλές συναντήσεις για την βελτίωση της κατάστασης, χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα αποτελέσματα», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Βαγγελης Κοκολακος

www.thestival.gr/

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα