Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ και το όνομά του είναι το Facebook

Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ και το όνομά του είναι το Facebook .
Η έλευση και η καθιέρωση του Facebook, έχουν οδηγήσει σε πλήρη παρακολούθηση των δεδομένων μας, με το γνωστό social network να έχει την πλήρη συγκατάθεσή μας για να κάνει κάτι τέτοιο.
Η έλευση και η καθιέρωση του Facebook, έχουν οδηγήσει σε πλήρη παρακολούθηση των δεδομένων μας, με το γνωστό social network να έχει την πλήρη συγκατάθεσή μας για να κάνει κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω αναφέρει άρθρο το Ολλανδικό site τεχνολογίας The Next Web όπου παρομοιάζει το Facebook με τον Big Brother του 1984.

Στο άρθρο το Facebook είναι η οντότητα του Big Brother με τη διαφορά ότι δεν μας κυβερνά σε μια δυστοπική κοινωνία, όπως συνέβαινε στο Οργουελικό μυθιστόρημα 1984 αλλά ότι γνωρίζει τα πάντα για μας, με τη συγκατάθεση και παρότρυνσή μας.

Το δημοσίευμα παραθέτει τον Vint Cerf , έναν από τους πατέρες του ίντερνετ, ο οποίος έχει αναφέρει την ιδιωτικότητα σαν μια ανωμαλία καθώς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι προτιμούσαν τα κοινά και η ιδιωτικότητα υποδήλωνε μια ασκητική ζωή. Με την καθιέρωση των social media και τους ανθρώπους να θέλουν να διαμοιράζουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, φαίνεται να ξαναγυρίζουμε πάλι σε εκείνες τις κοινωνίες όπου όλοι μοιράζονταν τα πάντα με όλους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μοιραζόμαστε τεράστιες ποσότητες πληροφορίας κι όχι μόνο για εμάς. Για παράδειγμα, πόσες φορές κάποιος που δεν ασχολείται ενεργά με το Facebook προστέθηκε σε ετικέτα σε μια φωτογραφία χωρίς να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του;

Πολλές φορές δε, με το να αποδεχόμαστε τους όρους διαφόρων εφαρμογών, του δίνουμε άδεια να ακούσουν τις συνομιλίες μας (τουλάχιστον στη θεωρία).

«Έχουμε πρόσβαση στο μικρόφωνό σας αν έχετε δώσει την άδεια στην εφαρμογή μας κι αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες λειτουργίες που απαιτούν ήχο» έχει δηλώσει προηγουμένως το Facebook.

Διαβάστε την σημείωση στο τέλος του άρθρου

Αυτό αφορά σε εφαρμογές όπως αναγνώριση ηχητικού κομματιού και βίντεο ανάμεσα σε άλλα. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στον τοίχο μας διαφημίσεις σχετικές με αναζητήσεις που έχουμε κάνει σε μηχανές αναζητήσεων. Αυτό δείχνει μια γενικότερη διασύνδεση αλλά και την κατασκευή του ψηφιακού μας προφίλ χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Το άρθρο προτείνει τέσσερεις λύσεις για να γλιτώσουμε από την εποπτεία του Big Brother:

Απεγκατάσταση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης
Εύρεση εναλλακτικών τρόπων να τρέξουμε τις επαφές ή εναλλακτικών εφαρμογών
Εύρεση εφαρμογών που μπορούν να μπλοκάρουν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης από την καταγραφή ήχου
Μετάβαση σε άλλα κοινωνικά δίκτυα που σέβονται την ιδιωτικότητα.
Βέβαια, από τις παραπάνω προτεινόμενες λύσεις, κάποιες μπορεί να είναι αρκετά δραστικές για κάποιον που θέλει να μοιράζεται γεγονότα στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, τα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη της ιδιωτικότητας, δεν πληρούν τον σκοπό που θα ήθελε ενδεχομένως ο χρήστης καθώς δεν έχουν μεγάλη απήχηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Ολλανδικό site τεχνολογίας The Next Web πατώντας εδώ

Πηγή Άρθρου : Κώστας Βλαχάκης & Techblog.Gr

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα