Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Ψήφισμα αντίθεσης στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά

Την αντίθεσή του στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε με απόφασή του κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος υπογράμμισε την αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία έχει αναδρομική ισχύ, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά κενά, που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων. «Οι ασάφειες και τα νομικά κενά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν παρέχουν καμία εγγύηση για την περίοδο ισχύος της απόφασης και την επιστροφή των χρημάτων στους ΟΤΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία με 2 ψήφους κατά (Γεωργουδάκη, Τουλουπίδη) και 4 “παρών” (Ταυρίδου, Θεολόγου, Καλαϊτζή και Δημητρίου),την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :
1. Το Δ.Σ. του Δήμου Λαγκαδά κρίνει ως θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση της από 20/04/2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου [«Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας», ΦΕΚ Α΄41/20-04-2015], με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της.
2. Καλεί την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Αναμένει άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν από την ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό και στους αρμοδίους Υπουργούς, όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών και της μισθοδοσίας προσωπικού από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες, να μετατραπεί σε προαιρετική η ΠΝΠ.
4. Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την τελική του στάση μετά το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδας στις 7 Μαΐου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί.
5. Ζητά την αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα