Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Έντονες αντιδράσεις στο δήμο και την τοπική κοινωνία του Λαγκαδά

Έντονες αντιδράσεις στο δήμο και την τοπική κοινωνία του Λαγκαδά έχει προκαλέσει η πρόταση για χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Μαυροράχης, προκειμένου να λειτουργεί παράλληλα με τον ΧΥΤΑ.

Φανή Σοβιτσλή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Στη Μαυροράχη, όπως ανέφεραν η «ΜτΚ» και το makthes.gr φαίνεται να καταλήγουν οι μελετητές του έργου, η συνολική μελέτη του οποίου βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του, ενώ συντάσσεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να υποβληθεί στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για έλεγχο και διαβούλευση.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, που φαίνεται ότι είναι η επικρατέστερη, παρότι εξετάστηκαν και άλλες εκτάσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο Λαγκαδά, με τους κατοίκους, εκπροσώπους περιβαλλοντικών συλλόγων και παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να ζητούν από τη διοίκηση του δήμου να συγκαλέσει εκτάκτως δημοτικό συμβούλιο, με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Ενεργός Δημότης» Μαρκέλλα Ταυρίδου, καλεί τον δήμαρχο, Γιάννη Ταχματζίδη «να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε θεσμικό όργανο, για τις παράλογες αποφάσεις που παίρνονται ερήμην μας. Να σταματήσουν κάποιοι επιτέλους να καταρρακώνουν το κύρος διεθνών συνθηκών για το περιβάλλον της περιοχής μας».

Να μην δεχτούν τετελεσμένα

Η κ. Ταυρίδου απευθύνει μάλιστα έκκληση στους δημότες Λαγκαδά να μη δεχτούν τετελεσμένα και αποφάσεις που καταστρέφουν τον τόπο και τις ζωές τους, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν τα αντισταθμιστικά για αναπλάσεις στην περιοχή, λόγω του ΧΥΤΑ όσο, όπως λέει, ακόμα είναι καιρός,

Παράλληλα απαιτεί από τον δήμο Λαγκαδά, να καταλάβει ότι πρώτος αυτός έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη να περάσει μπροστά και να αγωνιστεί για τις ζωές των κατοίκων και των παιδιών της επαρχίας Λαγκαδά.

«Έχουν αποφασίσει χωρίς να γνωμοδοτήσει το δημοτικό μας συμβούλιο για μια εγκατάσταση, η οποία δυστυχώς διαιωνίζει την ύπαρξη του ΧΥΤΑ στο δήμο μας ενώ μέχρι πρότινος μας διαβεβαίωναν ότι με τις τελευταίες κυψέλες τελειώσαμε και με τα παράλληλα έργα στο νομό (Ανατολικά αλλά και στη Σίνδο κ.α.) θα σώζαμε ό,τι μπορούσαμε για τον τόπο μας. Αυτά ειπώθηκαν και την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε τον ΧΥΤΑ» επισημαίνει η κ. Ταυρίδου και διερωτάται: «δεν μπορούμε ακόμη να καταλάβουμε γιατί θέλουν ντε και καλά τα σκουπίδια να μεταφέρονται 50 χλμ. από τον ιστό της πόλης για να διαλέγονται. Ποια οικονομικά στοιχεία επιβραβεύουν αυτή την απόφαση;»

Την απόφαση θα την πάρουμε όλοι μαζί, όχι μόνο ο δήμος

Μιλώντας στο makthes.gr για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη και από το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γ. Ταχματζίδης τόνισε ότι αυτό που είναι γνωστό στο δήμο είναι ότι ο ΦΟΔΣΑ, αναζητά κατάλληλες εκτάσεις στην περιοχή, όπως και σε άλλους στη δυτική Θεσσαλονίκη για τη χωροθέτηση και κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. «Μας ζητήθηκε να δηλώσουμε ποιες είναι οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν για τη συγκριμένη χρήση, ωστόσο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση» δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε «διακρίνω μια προτίμηση στη Μαυροράχη, αλλά η δημοτική αρχή ούτε θα δεχθεί ούτε θα απορρίψει κάτι μόνη της. Όποια απόφαση ληφθεί, μετά και από επίσημη ενημέρωση που θα ζητήσουμε από το ΦΟΔΣΑ και το πρόεδρο Μ. Γεράνη, θα την πάρουμε όλοι μαζί».

Μάλιστα ανέφερε ότι η διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, σκοπεύει να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ΜΕΑ και προτίθεται, όπως είπε, ο κ. Ταχματζίδης, να καλέσει βουλευτές, φορείς και περιβαλλοντικούς συλλόγους. «Θέλουμε από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ πλήρη ενημέρωση για το έργο της νέας μονάδας απορριμμάτων και τις προδιαγραφές του, να μας πει αν όντως επιλέχθηκε η Μαυροράχη και για ποιους λόγους», επισήμανε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Πάντως ο κ. Ταχματζίδης σημείωσε πως ανεξαρτήτως από το που θα γίνει η ΜΕΑ ο δήμος Λαγκαδά θα πρέπει να έχει και πάλι τον πρώτο λόγο, καθώς το υπόλειμμα των απορριμμάτων από τη ΜΕΑ, δυστυχώς, θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αυτό είναι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει, όπως είπε να εξετάσει ο δήμος.

φώτο αρχείο

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή