Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Δευτέρα 27/06/2022

Απάντηση Φάμελλου στο δήμαρχο Λαγκαδά για το Πάρκο

Απάντηση,Φάμελλου,δήμαρχο Λαγκαδά,Πάρκο Περιβαλλοντικής,Εκπαίδευσης,
Απάντηση Φάμελλου στο δήμαρχο Λαγκαδά για το το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του Δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου Εκπαίδευσης Λαγκαδά, η οποία πρώτα εμφανίστηκε στον Τύπο, ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος:

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Φάμελλος αναφέρει:

«Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η ανακοίνωση διά του Τύπου εξώδικης διαμαρτυρίας του Δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία μόλις και εκ των υστέρων επιδόθηκε.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συχνή επικοινωνία που είχαμε την τελευταία τετραετία ως ΥΠΕΝ με το Δήμαρχο Λαγκαδά για καίρια ζητήματα, όπως η λίμνη Κορώνεια, ο κόμβος Λαγκαδά στην Εγνατία οδό, ο βιολογικός καθαρισμός, το φυσικό αέριο που ήρθε στον Λαγκαδά επί κυβερνήσεώς μας, η αδειοδότηση του Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ.λπ.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά επέλεξε να στείλει εξώδικο σε εμάς χωρίς να ελέγξει ως όφειλε τα θέματα αρμοδιότητας και χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μου, όπως έκανε σε όλη τη θητεία του. Στρέφεται κατά του ΥΠΕΝ το οποίο δεν εμπλέκεται είτε στην λειτουργία είτε στην διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά. Αντίθετα, πρόκειται για διαδικασία που εμπλέκει αποκλειστικά και διμερώς τον Δήμο Λαγκαδά με το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζω λοιπόν στον Δήμαρχο Λαγκαδά μέσω του Τύπου – εφόσον έτσι επέλεξε εξαρχής να επικοινωνήσουμε – ότι το ΥΠΕΝ δεν έχει την εποπτεία της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., εφόσον πρόκειται για ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης που ελέγχεται από τον ΕΟΑΝ, ο οποίος έχει δώσει και τη σχετική άδεια.

Συνεπώς, το ΥΠΕΝ δεν διέκοψε τη λειτουργία κανενός Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αντίθετα επιδιώκει μόνιμα την αύξηση της ανακύκλωσης εφόσον η χώρα μας έχει την υποχρέωση να πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις της. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά αποτελεί συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Περιμένουμε λοιπόν και εμείς ως ΥΠΕΝ ενημέρωση από τον Δήμο Λαγκαδά να μας πληροφορήσει για ποιον λόγο αναστέλλεται η λειτουργία του συγκεκριμένου Πάρκου και γιατί δεν μας ενημέρωσε για πιθανά προβλήματα στη σχέση του με το Σύστημα.

Αλλά θα ήθελα επίσης να μας πληροφορήσει γιατί στρέφεται εναντίον μας με εξώδικη διαμαρτυρία. Για τη λειτουργία του Κέντρου δεν είχε σε καμία χρονική στιγμή εμπλοκή με το ΥΠΕΝ. Ο Δήμαρχος όφειλε πρωτίστως να εκτελεί τα καθήκοντά του με δεδομένο ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά ανήκει στην ευθύνη του και λειτουργεί στη βάση διμερούς σύμβασης, που αν δεν κάνω λάθος έτυχε και σχετικής έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα θέλαμε επίσης να ξέρουμε, εφόσον υπάρχει συνεργασία Δήμου Λαγκαδά και Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ποια είναι η θέση του Δημάρχου ως Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ για το αίτημα εξαίρεσης του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, που κατέθεσε αυτή τη βδομάδα η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, στο ΔΣ του ΕΟΑΝ. Δηλαδή να μην συμμετέχει η ΚΕΔΕ στην αξιολόγηση του φακέλου του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος του. Το Σύστημα Ανακύκλωσης με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Λαγκαδά δεν θέλει την ΚΕΔΕ, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση, να συμμετέχει στην αξιολόγηση του;

Από την πλευρά μου τον ενημερώνω ότι με έγγραφα τα οποία κατέθεσε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης στον ΕΟΑΝ την Τετάρτη δηλώνεται η απόφαση παύσης λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά για λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι δεν εξηγούνται και δεν δικαιολογούνται στην επιστολή του. Και μάλιστα αυτό γίνεται τη στιγμή που εισπράττει κανονικά τις εισφορές όλων των υπόχρεων από το χώρο της ανακύκλωσης, άρα υποχρεούται να υλοποιεί τις δράσεις που προβλέπονται και να λειτουργεί κανονικά όλες τις δραστηριότητες και τις δομές ανακύκλωσης.

Είναι απορίας άξιο γιατί ο Δήμαρχος εμπλέκει το ΥΠΕΝ και εμένα προσωπικά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στη δική του διμερή σχέση με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο με βάση τη λειτουργία του ΕΟΑΝ και τις υποχρεώσεις του οφείλει να συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Εξάλλου το ΔΣ του ΕΟΑΝ με βάση το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρώπης για τα θέματα της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού έχει καλέσει την Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε Διοικητικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα ώστε να αξιολογηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και να αξιολογηθούν οι δράσεις της ανακύκλωσης με μόνο σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης και των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Νομίζω ότι ο Δήμαρχος Λαγκαδά δεν πρέπει να μπερδεύει τον ρόλο του Δημάρχου με τον ρόλο του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Όπως δεν πρέπει να μπερδεύει τον ρόλο του ΥΠΕΝ και την υποστήριξη της ανακύκλωσης με τη δική μου υποψηφιότητα. Όσα έγιναν αυτή την τετραετία για την ανακύκλωση στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μπορεί να τα σκιάσει ο Δήμαρχος Λαγκαδά.

Τέλος, του υπενθυμίζω ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι χωματερές και μειώθηκαν κατά 82% τα πρόστιμα που μας κληρονόμησε η ΝΔ, η Ελλάδα απέκτησε στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας, και στον Λαγκαδά, όπως και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, έγιναν αναγκαίες αλλαγές που καθυστερούσαν για χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου, της ανακύκλωσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για την χώρα μας.

Εάν ο ίδιος θέλει να μείνει εγκλωβισμένος σε εξώδικες διαμαρτυρίες αδικεί τον εαυτό του, και δεν βοηθά την ανακύκλωση, ούτε το Δήμο του, δεν λύνει τα προβλήματα που πρέπει να λύσει έναντι της κοινωνίας του Λαγκαδά, ενώ η στάση του δεν θα έχει ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα που επιδιώκει. Ξέρει πολύ καλά ότι ως Δήμαρχος είχε την αμέριστη και χωρίς προκαταλήψεις συμπαράστασή μου για οτιδήποτε ωφέλησε τον τόπο μας. Ως υποψήφιος της ΝΔ ξέχασε και τη συνεργασία αλλά και τους κανόνες δικαίου και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Κρίμα…»

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το δήμο Λαγκαδά «από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου διακόπηκε χωρίς καμία αιτιολογία ή ενημέρωση, η λειτουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Λαγκαδά.

Το Πάρκο έχουν επισκεφθεί στους 3 μήνες λειτουργίας του 200 σχολεία και πάνω από 10.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν περιβαλλοντικά και ανακύκλωσαν τα μπουκάλια που έφεραν από τα σπίτια τους. Η απήχηση του Πάρκου ήταν τεράστια και έτυχε προβολής και αναγνώρισης πανελληνίως ως η κορυφαία περιβαλλοντική και ανακυκλωτική δράση για φέτος στη Ελλάδα.

Χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση προς τον Δήμο Λαγκαδά, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το Πάρκο θα παραμείνει κλειστό, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία (επισυνάπτεται) προς το Υπουργείο, με την οποία ζητά:

– να ενημερωθεί εγγράφως για το ποιος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πάρκου, για το πότε λήφθηκε η σχετική απόφαση και με ποια αιτιολογία. «Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε μια περιοχή που βρίσκεται στη δικιά σας εκλογική περιφέρεια κ. Υπουργέ», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

– καλεί άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του Πάρκου του οποίου οι δράσεις απευθύνονται στα παιδιά μας και στην ελληνική κοινωνία με τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς πρόκειται για μια εγκατάσταση η οποία κατασκευάστηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαγκαδά και έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις νόμιμης εγκατάστασης και λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές και αδικαιολόγητα μένει σήμερα κλειστό.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα