Πολίτης μας ενημέρωσε ότι έχουν κοπεί συνολικά 15 με 20 δένδρα σε δάσος που βρίσκεται στον Ασκό Λαγκαδά. Μια πράξη στρεφόμενη ενάντια στην ίδια την κοινωνία, μέλη της οποίας πριν χρόνια φύτεψαν τα δέντρα αυτά, με στόχο ο χώρος να αποκτήσει περισσότερη φυσική ομορφιά .
Τα δένδρα ήταν ηλικίας περίπου 60 με 70 ετών και ο κορμός τους υπέστη ολοσχερή καταστροφή, αφού κόπηκαν σχεδόν από τη βάση τους.
Η διαμόρφωση κοπής των δένδρων, κλαδέματα κ.α. που είναι φυτεμένα σε δημόσιους χώρους, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Λαγκαδά και όχι των ιδιωτών.
Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση κοπής δένδρου ή άλλης ενέργειας που είναι δυνατόν να προκαλέσει την οριστική απώλεια του.
Οφείλουμε, ταυτοχρόνως, να λειτουργήσουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ως επιστέγασμα της κατανόησης, ότι κάθε τι που αφήνουμε να καταστραφεί, καταστρέφει την ίδια την κοινωνική μας ζωή.
Η καταστροφή είναι μη αντιστρεπτή αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό το γεγονός να μείνει έτσι.
Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε το θέμα για την απονομή δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Η πρόταση μας είναι να γίνει δενδροφύτευση μιας νέας σειράς δέντρων, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση αυτή που κατέστρεψαν αυτά τα δέντρα να μην χαίρονται για την ενέργεια τους.
Τι λέει ο νόμος για τις κοπές δέντρων;
Να τονίσουμε, ότι οι αιτήσεις για κοπές δέντρων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως, λόγω της υπέρμετρης υγρασίας που αλλοιώνει το έδαφος και υπέδαφος, με αποτέλεσμα τα δέντρα να λυγίζουν και να προκαλούν φθορές σε εγκαταστάσεις νερού καθώς και σε μάντρες ή γκαραζόπορτες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δέντρα που υπάρχουν στον οικιστικό ιστό χρειάζονται ειδική άδεια για να κοπούν, σε σχέση πάντα με τα δέντρα που υπάρχουν στα δάση και που η υλοτομία απαγορεύεται ρητά από τον Νόμο.
Υπάρχει μια παρεξηγημένη αντίληψη από τους δημότες ότι μπορεί η διαδικασία κοπής να είναι απλή, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και φορείς. Ειδικότερα στα πεύκα.
«Αφού πληρώνω από την τσέπη μου κηπουρό για να κουρεύω τα δέντρα που ανήκουν στον Δήμο ενώ φορολογούμαι για να μου παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, τότε θα κόψω και το πεύκο»
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ερώτηση είναι πράγματι πολύ απλή.
«Έχει δικαίωμα κοπής δένδρων ο κάθε ένας δημότης που πληρώνει από την τσέπη του την περιποίηση τους στον ιδιώτη κηπουρό;» Και φυσικά η απάντηση είναι Όχι.
Σας παραθέτουμε όσα ισχύουν:
Νέο ΦΕΚ για τη διαδικασία έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας με αλλαγές ως προς την κοπή δέντρων.
Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461, ΦΕΚ Β’ 4520/16.10.2018
ζ) Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε. καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α’ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ., κατατίθενται:
α. Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού:
1) Αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
2) Αιτιολογημένη Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων και ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.
3) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων.
4) Απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΑΝΙΑ ΒΕΛΩΝΗ