Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τον Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 ο αντιδήμαρχος καθαριότητας περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαγκαδά κ. Στόϊος Ηλίας μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ. Τζαγγάνα Ηλία συνοδευόμενοι από μέλη της επιτροπής κοινωνικού ελέγχου του Δήμου πραγματοποίησαν αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο έλεγχος έγινε τόσο στα πλαίσια ελέγχων του Δήμου Λαγκαδά για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και μετά τις τελευταίες διαπιστώσεις για πλήθος νεκρών ψαριών στον Μπογδάνα ποταμό στον οποίο καταλήγουν επικίνδυνα απόβλητα από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Δυστυχώς η κατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης παραμένει η ίδια.

ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης

1) Υπάρχει συνεχιζόμενη εκροή διασταλαζόντων από το πρανές του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΥΤΑ, τα οποία οδηγούνται από το παρακείμενο ρέμα στον ποταμό Μπογδάνα και από εκεί, φτάνουν μέχρι τη Λίμνη Κορώνεια.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων αυτό γίνεται λόγω ανεπάρκειας του βιολογικού καθαρισμού να δεχθεί όλες τις παραγόμενες ποσότητες διασταλαζόντων και παρά την μεταφορά κάποιων ποσοτήτων με βυτία σε άλλον βιολογικό.
2) Υπάρχει έντονη παρουσία και οσμή βιοαερίου, το οποίο δεν συλλέγεται με κάποιο τρόπο, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας δυσφορία στους κατοίκους της Ασσήρου, ενώ υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς,

ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης

3) Η κυψέλη 3, λειτουργεί με ειδική άδεια υπό όρους. Καμιά βελτίωση δεν διαπιστώθηκε όσον αφορά τις κακοτεχνίες στα πρανή της κυψέλης. Παρ όλα αυτά η ταφή απορριμμάτων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Η συνολική εικόνα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι αποκαρδιωτική τα ανεξέλεγκτα απόβλητα προς το ρέμα της περιοχής είναι σε μεγάλες ποσότητες και σε εικοσιτετράωρη βάση.

ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα για την συλλογή του βιοαερίου. Αλλά και για να γίνει οτιδήποτε πρώτα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των υγρών από τις κυψέλες 1 και 2 που έχουν φτάσει σε σημείο υπερχείλισης.
Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ γνωρίζει τα προβλήματα και παρά τα πρόστιμα που έχει δεχθεί συνεχίζει να λειτουργεί τον ΧΥΤΑ με ελλείψεις προσωπικού (δεν λειτουργεί ο βιολογικός σε όλες τις βάρδιες), χωρίς να εντατικοποιεί την λειτουργία του βιολογικού. Η μόλυνση της περιοχής του Λαγκαδά εξαιτίας της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συνεχίζεται.

ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς (υπηρεσίες περιβάλλοντος και επιθεωρητές περιβάλλοντος) να προβούν σε ελέγχους.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας
Στόιος Ηλίας

ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα