Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 23/04/2024

Γιώργος Αρβανιτίδης Πράσινη ενεργειακή ανεξαρτησία για τους πολίτες

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο του στο ειδικό ένθετο για την αειφόρο ανάπτυξη του περιοδικού “ONE VOICE” τοποθετείται σε θέματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο άρθρο του:

Διαχρονικά, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που κατάφεραν με όραμα και επιμονή, πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο, να επιφέρουν μεγάλες τομές στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας. Με όφελος για την πατρίδα αλλά και τους μη προνομιούχους και την μεσαία τάξη.

Έτσι πετύχαμε πολλά και καταφέραμε να καθιερώσουμε τα ζητήματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της «πράσινης» ανάπτυξης στον δημόσιο διάλογο αλλά και στην καθημερινή ατζέντα των πολιτών. Από τον πρώτο περιβαλλοντικό Νόμο-πλαίσιο 1650/1986 μέχρι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας («ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ») και τα πρώτα φωτοβολταϊκά στις στέγες με την ενίσχυση των μικρών νοικοκυριών και τον Ν.3851/2010 σκοπός μας ήταν πάντοτε ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στον αντίποδα, η ΝΔ μόνο ειρωνικά σχόλια ήξερε να κάνει για…«πράσσειν άλογα» και εμφανίστηκε ως όψιμος υπέρμαχος της «Πράσινης» Ανάπτυξης το 2019 όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση. Το βασικό ζητούμενο για εμάς όμως είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα μιας «Πράσινης» και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το αφήγημα της «Πράσινης» Ανάπτυξης της κυβέρνησης ξεθωριάζει, δεν πείθει και δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν μειώνει τις ανισότητες, δεν ωφελεί τους πολλούς, δεν διασφαλίζει την θέση που αξίζει να έχει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας.
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης για παράδειγμα η Κυβέρνηση της ΝΔ διάλεξε έναν και μοναδικό δρόμο για την αντιμετώπισή της. Αυτόν των επιδοτήσεων. Παλιά, συντηρητική συνταγή κρατισμού και παγίδευσης των πολιτών – ψηφοφόρων σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς καμία προοπτική. Και αυτό γιατί το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Έτσι, η Κυβέρνηση ξεκίνησε επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με 200 εκ. Ευρώ και πλέον έχει ξεπεράσει το 2 δισ. Ευρώ, κάτι που είχαμε προβλέψει και επισημάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κίνημα Αλλαγής.

Τότε που ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός δήλωναν ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι 1 και 2 ευρώ…Το χειρότερο είναι ότι χειμώνας βρίσκεται ακόμα μπροστά μας και οι ευάλωτοι καταναλωτές, όσα λεφτά και να δοθούν, θα παραμένουν ευάλωτοι στην επόμενη έξαρση της κρίσης και θα αναμένουν πάλι από το κράτος να επιδοτήσει τους λογαριασμούς τους.

Αυτή η απόλυτη εξάρτηση των νοικοκυριών από το κράτος φαίνεται ότι αρέσει τόσο πολύ στην Κυβέρνηση που σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμο (!) μηχανισμό επιδότησης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα