Μεταναστευτικό ζήτημα: Η Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Δεν είναι λύση η μετάθεση του προβλήματος στους Δήμους. Κανένα κέντρο υποδοχής μεταναστών να μην χωροθετηθεί χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του αρμόδιου Δήμου.
Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος που καταγράφεται ιδιαιτέρως έντονο το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας.
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης και τα μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της η Υπουργός, ζήτησε από τους Δήμους να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, προσωρινές και μόνιμες δομές υποδοχής, η λειτουργία των οποίων θα βασιστεί αρχικά σε πόρους και προσωπικό των ίδιων των Δήμων.
Η ΚΕΔΕ έθεσε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Τονίστηκε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό. Το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος, το οποίο διαθέτει και τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους Δήμους. Τέλος επισημάνθηκε ότι καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος τους Δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
Ο Δήμαρχος Λαγκάδα στην τοποθέτησή του με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θα πρέπει να κινηθεί μονομερώς. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και συνεννόηση με τους Δήμους, όπου υπάρχει κυβερνητική πρόθεση για την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής μεταναστών. “Κανένα κέντρο υποδοχής μεταναστών να μην χωροθετηθεί χωρίς την προηγούμενη πρόταση ή συναίνεση του αρμόδιου Δήμου”, τόνισε.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων που βρίσκονται στα όρια των Δήμων. Οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν ζωτικό κομμάτι των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των Δημοτών, είπε χαρακτηριστικά. “Κανένα ανενεργό στρατόπεδο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός υποδοχής μεταναστών εφόσον βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία”.
Όσον αφορά ειδικότερα στον Δήμο Λαγκαδά, ο κ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση σταθμού υποδοχής μεταναστών. Τόνισε ότι: “Ο Δήμος μας καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να ορθοποδήσει και να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες συνδημοτών μας. Κάθε διαθέσιμος πόρος, καταβάλλεται για την ενίσχυση του τομέα πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής. Δεν έχουμε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο κέντρο, αλλά κυρίως δεν το επιθυμούμε”.
Όπως δήλωσε, θα είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια για την εγκατάσταση σταθμού υποδοχής στον Δήμο Λαγκαδά: “Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και σαν σκέψη. Οι σταθμοί υποδοχής οφείλουν να γίνουν μόνο εκεί που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς νόμους και βάσει των αυστηρών προϋποθέσεων που τίθενται από αυτούς”.
Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και στο Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ληφθεί απόφαση και να υπάρξει απάντηση στην εξαγγελία της Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Χριστοδουλόπουλου, η οποία μίλησε, μόνο ή κυρίως, για δημιουργία σταθμών υποδοχής στην Βόρεια Ελλάδα.