Τρίτο μνημόνιο ;
Τι έννοια εχει πλέον , να συζητούμε, πως θα ονομάσουμε αυτό, που έκανε ο κ. Τσιπρας. Ασχέτως της των ονομάτων επισκέψεως, ο καθείς εξ ημών γνωρίζει πολύ καλά, πως το αισθάνεται, ή πως θα το παρουσίαζε στα παιδιά του, ως πραγματικός γονεύς παιδαγωγός. Σημασία εχει λοιπόν, πολλώ μάλλον, τι μέλλει γενέσθαι:
Η έγκριση της παρατάσεως του υφισταμένου προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ακολουθηθεί απο απόφαση της ΕΚΤ εγκρίσεως αγοράς εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες πέραν του υφισταμένου ορίου ( εάν δεν γίνει αυτό, Θεός φυλάξοι, θα πετάμε με τις αναθυμιάσεις ..). Θα είναι φυσικά προφανής η πρόθεση καλύψεως των αναγκών του ΓΛΚ σταδιακά και το πολύ μέχρις Μαΐου, έτσι ώστε να καταστεί μεγαλύτερη , έως και απόλυτος, η εξάρτηση από την δόση των 7δις.
Ακόμη δυσχερέστερη θα είναι η ακριβής περιγραφή και κοστολόγηση των μέτρων από την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες. Η αξιολόγηση του Απριλίου θα κρατήσει έως τέλη Μαΐου και θα γίνει χωρίς περιστροφές, όπως στο παρελθόν, με structural benchmarks και prior actions πριν από την , πιθανότατα την τελευταία στιγμή και δη για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, εκταμίευση.
Είναι, νομίζω, απολύτως συνεπές για την ΝΔ, να ψηφίσει όλα εκείνα τα μέτρα, που θα ψήφιζε για την ολοκλήρωση της αξιολογήσεως και το τέλος του μνημονίου, εάν κερδίζαμε τις εκλογές. Αλλά μέχρις εδώ. Διότι έπονται και άλλα:
Οι εκτιμήσεις των εταίρων για την εξέλιξη των δημοσιονομικων μεγεθών, αλλά και τα δικά μας στοιχεία, θα αποκαλύψουν μέχρι τον Ιούνιο οξείες και πολύ υψηλότερες του αναμενομένου χρηματοδοτικές ανάγκες. Τούτο οφείλεται στο πολύ μικρότερο του προϋπολογισθέντος , λόγω εκλογών, μεταφερομένου πλεονάσματος από πέρυσι , τον περιορισμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, την μείωση εσόδων και προσδοκίας ρυθμού ανάπτυξης, ιδίως μάλιστα επί μειώσεως του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 2015.
Αυτά τα χρήματα μπορούν , να βρεθούν μόνο με δύο τρόπους: Έξοδο στις αγορές ή νέο δάνειο.
Η Κυβέρνηση ετοιμάζει δανειακή σύμβαση, που θα συνδυασθεί με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους και θα έχει βέβαια διάφορα ευφάνταστα ονόματα. Θα πρόκειται πράγματι για ένα επονείδιστο και πρωτοφανές ( βλ. αντιθέτως Πορτογαλία και Ιρλανδία) τρίτο μνημόνιο ύψους και διαρκείας όσο εκτιμηθεί , ότι θα χρειασθεί , για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ίσο τουλάχιστον με τις απαιτήσεις της εξυπηρέτησης, εκτιμώ τουλάχιστον ετήσιο.
Η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο, καμμία ηθική είτε πατριωτική υποχρέωση, να συνυπογράψει. Εάν είχε την εξουσία θα επετύγχανε αξιολόγηση της χώρας, που θα επέτρεπε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου την άνοιξη και θα κάλυπτε κάθε ανάγκη. Η ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους θα ακουλουθούσε κατά τα υπεσχημένα. Αυτη ήταν η δική μας ελπίδα.
Η Κυβέρνηση της Αριστεράς και των συνοδοιπόρων της είναι υποχρεωμένη , να πράξει το ίδιο. Αλλοιώς είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη και υπόλογη.