Τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού πρότεινε ο Σάββας Αναστασιάδης στο 11ο συνέδριο της ΝΔ
Πρόταση για τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού έκανε κατά την ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ (16.12.2017), στο πάνελ « Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην ανάταξη της Χώρας μας», ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κάνοντας ένα ακόμη θεσμικό βήμα προσέγγισης προτείνω σήμερα, εδώ, στο 11ο συνέδριο της παράταξής μας τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού»
« Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που η τεράστια δύναμή του πηγάζει από την ενότητα όσων αποδέχονται και ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού », είπε μεταξύ άλλων ο αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόδημου Ελληνισμού, για να προσθέσει,
«Είμαστε δε, το πρώτο κόμμα που πραγματοποίησε τρία συνέδρια οικουμενικού Ελληνισμού, όχι κομματικά, αλλά ανοιχτά σε όλους τους Έλληνες, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και προτάσεις για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της Ελληνικής διασποράς»
Συνεχίζοντας ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην απουσία μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αξιοποίησή της Ομογένειας από το Ελληνικό κράτος, ενώ έθεσε και το θέμα της ψήφου των ομογενών.
«δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να μη δίνει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς της σε άλλες χώρες», τόνισε, για να υπογραμμίσει , ότι το κόμμα του είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου το 2008, η οποία όμως καταψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τον Μάιο του 2016 έφερε στη Βουλή σχέδιο νόμου προς ψήφιση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση στάθηκε απέναντι στους ομογενείς, καθώς το σχέδιο νόμου δεν συζητήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στη Βουλή.
Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε και το θέμα της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, που μαζί με τη θρησκεία αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την Ελληνική ταυτότητα, υπογραμμίζοντας για την μεγάλη έλλειψη δασκάλων στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση, όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό» και πως ,η επόμενη μέρα με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα είναι διαφορετική για την ομογένεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη
Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην ανάταξη της χώρας μας
Πέρα από το οριοθετημένα γεωγραφικά όρια του Ελληνικού κράτους, υπάρχει ένας δυναμικός και ακμάζων Ελληνισμός που εξαπλώνεται στα πέρατα της γης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση του Ελλαδικού Ελληνισμού.
Η διασπορά, η παραμονή και η προκοπή του σε όλες τις γωνιές της υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο Ελληνικό έθνος. Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που η τεράστια δύναμή του πηγάζει από την ενότητα όσων αποδέχονται και ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού. Δηλαδή της παιδείας, της θρησκείας, της ιστορίας, της παράδοσης, της γλώσσας του πολιτισμού.
Οι συναισθηματικοί δεσμοί, με την μητέρα Ελλάδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης, παραμένουν ζωντανές χάρη στην οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς σε κοινότητες, ενώ η παρουσία τους στις νέες πατρίδες είναι δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική.
Το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της ομογένειας, φρόντισε με θεσμοθετημένα όργανα και υπηρεσίες να την αγκαλιάσει και να ενισχύσει τους δεσμούς της με αυτήν.
Έτσι ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που συντονίζει και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για τον Ελληνισμό της διασποράς και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ως ένας παγκόσμιος αυτόνομος μη κυβερνητικός οργανισμός, που ενώνει τους Έλληνες με σκοπό να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ο παγκόσμιος Ελληνισμός.
Παράλληλα στα πλαίσια της λειτουργίας της Βουλής δημιουργήθηκε η “Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς” με αντικείμενο την μόνιμη επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού και την προώθηση θεμάτων που τους απασχολούν.
Η Ν.Δ. πιστεύοντας στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ελληνική ομογένεια στην πορεία της πατρίδας μας, αναβάθμισε με απόφαση του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη την αντίστοιχη γραμματεία που λειτουργεί στα πλαίσια του κόμματος, από Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σε Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού, εντάσσοντας σε αυτήν τον Κυπριακό και τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Είμαστε δε, το πρώτο κόμμα που πραγματοποίησε τρία συνέδρια οικουμενικού Ελληνισμού, όχι κομματικά, αλλά ανοιχτά σε όλους τους Έλληνες, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και προτάσεις για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της Ελληνικής διασποράς.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία φρόντισε να θεσμοθετήσει όργανα τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια, απουσιάζει η συγκροτημένη πολιτική για την αξιοποίησή της.
Κορυφαίο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποδοθεί στους ανά τον κόσμο Έλληνες το θεμελιώδες δικαίωμα ψήφου. Το δικαίωμα δηλαδή να παρεμβαίνουν με την ψήφο τους στη μοίρα της πατρίδας τους.
Μιας πατρίδας που στις περισσότερες περιπτώσεις τους ανάγκασε να ξενιτευτούν –όπως συνέβη στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης με τη μαζική έξοδο από τη χώρα των νέων ανθρώπων προς αναζήτηση εργασίας.
Και πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να μη δίνει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς της…
Πρέπει να θυμίζουμε και να θυμόμαστε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πίστευε, πιστεύει και σταθερά προωθεί τα ζητήματα της Ομογένειας και, βέβαια, την αναγκαιότητα άμεσης συμμετοχής των ομογενών στις εθνικές εκλογές.
Ως κυβέρνηση το 2008 εισηγήθηκε την Ψήφο των Αποδήμων, αλλά λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείτο, δεν έγινε νόμος γιατί η τότε αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ) το καταψήφισε.
Το Μάιο του 2016 έφερε στη Βουλή σχέδιο νόμου προς ψήφιση με το οποίο δίνεται δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.
Δυστυχώς και αυτή τη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στάθηκε απέναντι στους ομογενείς και επί 18 μήνες το σχέδιο νόμου δεν συζητήθηκε καν στη Βουλή. Το επανέφερε ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν ενάμιση μήνα, μετά το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ με την ελπίδα να έχει διαλυθεί άλλη μία αυταπάτη του σημερινού πρωθυπουργού και να έχει γίνει κατανοητό ότι το δικαίωμα αυτό είναι αυτονόητο και υπερβαίνει τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες.
Η δική μας θέση, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο, είναι ξεκάθαρη: μόνο όφελος θα έχει η Ελλάδα από την ενεργό συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά και στην πολιτική στη χώρα μας.
Το δικαίωμα ψήφου, η πραγματική συμμετοχή των ομογενών στις πολιτικές εξελίξεις της κοινής μας πατρίδας, θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα αλήθειας, αυτό που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα που αγωνίζεται, με την Ελλάδα που προοδεύει, με την Ελλάδα που διακρίνεται.
Και θα είναι η βάση για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής στα θέματα του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Υπηρετώντας από το 2000 τον Απόδημο Ελληνισμό, από διάφορες θέσεις, πρέπει να πω ότι τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια είναι καταγεγραμμένα.
Και ότι η συγκυρία της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής κρίσης την οποία βιώνει η πατρίδα μας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την οριστική θεσμική και ουσιαστική προσέγγιση της ομογένειας από την ελληνική πολιτεία.
Καθιστά επιβεβλημένη την χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής στο θέμα αυτό, μέσα από τα θεσμικά «εργαλεία» που έχουμε ήδη δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Κάνοντας ένα ακόμη θεσμικό βήμα προσέγγισης προτείνω σήμερα, εδώ, στο 11ο συνέδριο της παράταξής μας τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.
Και μάλιστα εάν θέλουμε να πάμε ακόμη παραπέρα προτείνω η θέση του Γενικού Γραμματέα να καλύπτεται από πρόσωπο που προέρχεται από τον Απόδημο Ελληνισμό.
Γιατί πρέπει να πω ότι η ψήφος των ομογενών δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα.
Η ελληνική διασπορά σε πολλές περιπτώσεις αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από την Αθήνα και αυτό το αρνητικό συναίσθημα πρέπει να αρθεί.
Το παράδειγμα της έλλειψης δασκάλων στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, θέμα για το οποίο έχουμε παρέμβει επανειλημμένα, είναι χαρακτηριστικό.
Όπως και το θέμα του ελληνικού σχολείου του Μονάχου.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της Ν.Δ. είναι:
Η ενίσχυση των οργανώσεων της ομογένειας και των δεσμών της με την Ελλάδα.
Η εκπαίδευση και η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, που μαζί με τη θρησκεία αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την Ελληνική ταυτότητα.
Η αναγνώριση και στήριξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας.
Η αξιοποίηση του διαδικτύου και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου διασύνδεσης.
Η επαναλειτουργία του ΣΑΕ.
Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των ομογενών να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις, έχει ανάγκη όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού. Είναι η στιγμή που οι Έλληνες, όλοι μαζί, καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεράσουμε την κρίση και να βάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Φίλες και φίλοι,
Όπως έγραψε και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης: «Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση, όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό».
Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα είναι διαφορετική για την ομογένεια.
Το οφείλουμε στην ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Το οφείλουμε στους προγόνους μας που ξενιτεύτηκαν.
Το οφείλουμε στους σημερινούς Έλληνες της διασποράς που ακόμη κλαίνε για τα χωριά και για τις πόλεις τους, για την πατρίδα που αφήσανε πίσω.
Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές, εντός κι εκτός συνόρων, για να μπορούν να νοιώθουν σιγουριά ότι η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα σε μια γωνιά της γης, αλλά μια μεγάλη αγκαλιά σ’ ολόκληρη τη γη.