Διακρίσεις για τα κρασιά του Κτήματος Αρβανιτίδη στον Ασκό

Εξαιρετικές διακρίσεις έλαβαν τα κρασιά του Κτήματος Αρβανιτίδη από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο μήνα:

Πιο συγκεκριμένα το Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη Μαλαγουζιά 2017 έλαβε Αργυρό μετάλλιο στον Mundus Vini Spring Tasting 2018, διαγωνισμό όπου 270 ειδικοί κρασιού δοκίμασαν και αξιολόγησαν, σε τυφλές γευστικές δοκιμές, μεγάλο αριθμό κρασιών από 150 οινοπαραγωγικές περιοχές από όλον τον κόσμο και επίσης Αργυρό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018.

Αντίστοιχα το Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη Ξινόμαυρο 2013 διακρίθηκε με Χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018.

Όπως μας εξηγεί ο δημιουργός του κτήματος γεωπόνος και οινοποιός Θανάσης Αρβανιτίδης: «Στον Ασκό, στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ορεινός αμπελώνας προστίθενται οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής που δίνουν κρασιά με πολύπλοκο οργανοληπτικό προφίλ, δροσερές οξύτητες, πολύ ώριμο φαινολικό δυναμικό και ιδιαίτερα αρωματική επίγευση. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, φυτέψαμε τη Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο σε έναν συγκεκριμένο αμπελώνα με πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος. Και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν, δίνοντας λευκά κρασιά με αρωματική ένταση και φρεσκάδα. Και ερυθρά κρασιά με ζωντανό κόκκινο φρούτο, μαλακές τανίνες και μετρημένη πυκνότητα.»

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό σε υψόμετρο 500 μέτρων στην ανατολική πλαγιά του Βερτίσκου.

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν την καλλιέργεια του αμπελιού. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση του γραμμικού αμπελώνα του Κτήματος Αρβανιτίδη επιλέχθηκαν περιοχές με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άμμο, ίλη και άργιλο, ιδανικές για περιορισμένη φυτική ανάπτυξη.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, και χαρακτηρίζεται από την έντονη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, κατά τη θερινή περίοδο. Ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι νοτιοδυτικός, ιδανικός για την ηλιοφάνεια και τη ζέστη της Ελλάδας, ενώ το καλοκαίρι φυσάει στην περιοχή μια ανοδική αύρα από τη λίμνη Κορώνεια, ευνοϊκή για την ωρίμανση των σταφυλιών.

Η παρουσία του ανέμου συμβάλει επίσης στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών. Οι επεμβάσεις στο αμπέλι και δη οι φυτοπροστατευτικές γίνονται πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας του υπόγειου και υπέργειου τμήματός του, καθώς και την προστασία του καταναλωτή.

Οι αμπελώνες του κτήματος, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκονται σε υψόμετρο 500 – 550 μέτρων.

Η φύτευση είναι αρκετά πυκνή, 340 – 400 φυτά ανά στρέμμα και ως υποκείμενο χρησιμοποιήθηκε το 1103Ρ. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει τις ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο και τις γαλλικές: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με τις ιταλικές Nebbiolo και Barbera.

livelagadas

Ιωάννης Γιάννογλου Εκδότης - Live Lagadas News Έχει διατελέσει ρεπόρτερ στις εφημερίδες της Θεσσαλονικης κι έχει εργαστεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Το 2012 δημιούργησε την πρωτη Ιστοσελίδα καταγγελιών σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες η αναζήτηση για νέα πράγματα τον οδήγησε στην ίδρυση του livelagadas.gr σε συνεργασία με μεγάλα ειδησεογραφικά για μια πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων με σοβαρότητα .Έχει εργαστεί επίσης στο παρελθόν ως μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο Ράδιο Γαλαξίας και ο FM. Eιναι δημοσιογραφικό μέλος της ΕΣΔ .

Με την περιήγησή σας στο https://livelagadas.gr/ αποδέχεστε την χρήση cookies. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο