Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τρίτη 05/07/2022

Δ. Βαρτζόπουλου: Υγειονομική Βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Την εξέταση της δυνατότητας παροχής υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με εμβόλια και τεχνική υποστήριξη, ζήτησαν με ερώτηση τους από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Βαρτζόπουλος, Β´ Θεσσαλονίκης, και Ζ. Τζηκαλάγιας, Καστοριάς.

Πέραν των -ιδιαιτέρως για την Μακεδονία- πρακτικών θεμάτων της συνύπαρξης (οδική πρόσβαση, εμπόριο, εποχιακοί εργάτες, τουρισμός) υπάρχει και η πολιτική και ιστορική διάσταση, τόνισαν οι δύο βουλευτές και γιατροί.

Η σημερινή δεσπόζουσα θέση της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη έχει και ηθικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες στην μακραίωνο εθνική μας πορεία πάντοτε θεωρούσαμε υποχρέωση μας, να προσφέρουμε αρωγή στους έχοντες ανάγκη, ακόμη και από το υστέρημα μας.

Μια τέτοια στιγμή είναι και τώρα.

Η Κυβέρνηση παρά τις σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες έχει επιτύχει, να εφαρμόζει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα μεταξύ των αποτελεσματικότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και ειδικών επαγγελμάτων εξυπηρέτησης του κοινού μέχρι και την άνοιξη δημιουργεί ασπίδα. Εμείς τα καταφέρνουμε, υπογράμμισαν οι βουλευτές. Οι γείτονες όμως, όχι.

Οι χώρες αυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προς το παρόν όμως η υπόσχεση του προγράμματος, να εξασφαλίσει δόσεις, που θα καλύπτουν το 20% του πληθυσμού, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, να διαθέσει προς αυτόν τον σκοπό στα Δυτικά Βαλκάνια αρχικώς 70 εκατομμύρια ευρώ, με πενιχρά όμως μέχρις στιγμής αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και ηγουμένη μιας κοινής προσπάθειας με τις λοιπές βαλκανικές χώρες-μέλη της ΕΕ, καλείται, να εξετάσει την δυνατότητα παροχής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς κάλυψη έστω των αρχικών στοιχειωδών αναγκών εμβολιασμού του υγειονομικού τους προσωπικού και ευπαθών ομάδων.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο

SOS εκπέμπει ο πλανήτης μας, με νέα διεθνής επιστημονική μελέτη να δείχνει πως η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια, κυρίως στη Μεσόγειο.

Fuel Pass: Η Επιστροφή

Προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού έως και τα 45.000 ευρώ και αύξηση του ποσού έως τα 100 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου και το είδος του οχήματος προβλέπει το νέο καθεστώς για την επιδότηση στα υγρά καύσιμα, δηλαδή του Fuel Pass 2.

Πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στο τέλος Ιουλίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι. Τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο η μοτοσυκλέτα.