Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τετάρτη 17/08/2022

Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Λαγκαδά

Mετά πάσης λαμπρότητος και με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το επονομαζόμενο και «Πάσχα του καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της κορυφαίας εορτής του Θεομητορικού κύκλου, ήταν ο περίλαμπρος Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά, όπου πλήθος πιστών και ευλαβών προσκυνητών όλων των ηλικιών συνέρευσαν ευλαβικά για να ανάψουν ένα κερί ή να εκπληρώσουν ένα τάμα, να ασπασθούν την Εικόνα της Παναγίας μας, καθώς και τον καταστόλιστο Επιτάφιο Αυτής, υποκλινόμενοι με πίστη, ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της, ακούγοντας και συμψάλοντας με υποδειγματική τάξη, ευπρέπεια και κατάνυξη τους υπέροχους ύμνους της εορτής.

Εφέτος κατόπιν Σεπτής Ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος μετέβη εις την Ιερά νήσο της Τήνου και έλαβε μέρος στους εκεί εορτασμούς, της Λαμπράς Πανηγύρεως προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.

Την παραμονή της εορτής, το εσπέρας της 14ης Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής και εν συνεχεία υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του Λαγκαδά, ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία, στο τέλος της οποίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, αναφέρθηκε με λόγους επίκαιρους στην σημερινή εορτή υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να διεισδύσει στα βάθη του Μυστηρίου της Θεοτόκου, τόσο περισσότερο νιώθει να χάνεται, μέσα στον ωκεανό του θαύματος που Την περιβάλλει».

Το ασύλληπτο κάλλος της Παρθενικής Καθαρότητος, το υπερβάλλον μεγαλείο και η δόξα Της, αφήνουν έκπληκτους όχι μόνο του ανθρώπους, αλλά και τους αγγέλους. Έκθαμβος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και αμήχανος «καταπλαγείς εβόα τη Θεοτόκω…»

Κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, η Παναγία μας είναι η δόξα όλων των επιγείων, των ουρανίων η τερπνή ευχαρίστηση και το στολίδι το ανεκτίμητο ολόκληρης της κτίσης».

Όσο περισσότερο μελετά κανείς το Μυστήριο της Παναγίας μας, τόσο περισσότερο αυτό βαθαίνει. Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε το θαύμα Της, τόσο αυτό διαστέλλεται».

Η Παναγία μας, η Μητέρα όλων μας, ζητά από εμάς να έχουμε συνεχώς στην καρδιά μας τον Υιό Της και Θεό. Η Παναγία δεν μας εγκατάλειψε ποτέ και δεν θα το κάνει και τούτους τους καιρούς τους δύσκολους που το Έθνος και αξίες δοκιμάζονται και η Πατρίδα μας περνάει την λεγομένη κρίση».

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Θερμών κ.κ. Δημήτριος, παρότρυνε τους νέους και τα παιδιά να είναι κοντά στην Παναγία και στην Εκκλησία, γιατί μόνο μέσα από αυτό τον δρόμο, θα μπορούν να έχουν ελπίδα και προοπτική, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και αναφορά στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Αξιωματικών, την οποία και χαρακτήρισε ως ένα Θαύμα και ένα μεγάλο δώρο, που επιτέλεσε η Παναγία μας, ανήμερα της εορτής Της.

Μετά το πέρας της Ιεράς Λιτανεύσεως εψάλησαν κατά το έθος, τα Εγκώμια της Θεοτόκου πέριξ του ανθοστόλιστου Επιταφίου με το πάνσεπτο σώμα της Θεομήτορος σύμφωνα με το Ιεροσολυμίτικο Τυπικό.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας ανεγνώσθη προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. και Πρωτοσυγκέλλου της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, π. Ευσεβίου Σπουργίτη, η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, επί τη ενδόξω Κοιμήσει της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Προ της απολύσεως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις εόρτιες ευχές του επιχώριου Μητροπολίτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ παράλληλα ευχήθηκε και ο ίδιος προς όλους τους παρισταμένους τα Χρόνια Πολλά για την σημερινή Μεγάλη Εορτή της Ορθοδοξίας μας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Αστυνομική κινηματογραφική καταδίωξη στα Λαγκαδίκια

Συνελήφθησαν (2) άτομα που ενέχονται σε περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και διευκόλυνσης διαμονής αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διενεργούν συστηματικούς ελέγχους