Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Δευτέρα 27/06/2022

Η Θεατρική Ομάδα Μυγδονίας παρουσιάζει την θεατρική παράσταση “Μήδεια

Η Θεατρική Ομάδα Μυγδονίας Θεατροποινίτες” παρουσιάζει την θεατρική παράσταση “Μήδεια, μια παρωδία”, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο ανοιχτό θέατρο ¨Τσούκες” Δρυμού Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη. Η παράσταση αποτελεί μέρος του πολιτισικού Σεπτέμβρη του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πουλημένη σε ξένους, γοητευτική, πλανεύτρα και μάγισσα, προδομένη, εγκαταλελειμμένη, μόνη, αβοήθητη, καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες της, σκοτώνει τα παιδιά της. Για ποια πρόκειται; Μα φυσικά για την… Μήδεια! Ο Μέντης Μποστατζόγλου πατώντας στο μύθο , δημιουργεί τη δική του Μήδεια στην οποία δίνει τα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας.

Η Μήδεια εγκαταλείπει την Κολχίδα, την οικογένεια, τους συγγενής και φίλους και ακολουθώντας τον έρωτα-Ιάσονα. Φτάνει στην Ελλάδα όπου όλοι την αντιμετωπίζουν σαν ξένη, σαν βάρβαρη. Θεωρείται, λοιπόν, η πρώτη πρόσφυγας στην ιστορία. Σκοτεινή, βάρβαρη, μάγισσα, ιέρεια, μητριαρχική, απρόβλεπτη, μεθοδική, εκδικήτρια, εγκληματική, σαγηνευτική, θελκτική, αλλά και απεχθής και αποκρουστική. Έχει την ικανότητα να είναι -ξέχωρα και όλα- απατημένη, χειραφετημένη, τραγική, δυστυχισμένη, σύζυγος, γυναίκα, ερωμένη, μητέρα.

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες συγκλίνουν σε ένα όνομα: Μήδεια, Μedea, Mιdιe. Η Μήδεια του Ευριπίδη είναι παγκόσμια. Η Μήδεια του Μποστ είναι Ελληνίδα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Μήδεια βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και άφησε την Κολχίδα φεύγοντας μαζί του. Μετά από διάφορες περιπέτειες έφτασαν στο Βόλο. Εκεί βρίσκουμε την ηρωίδα μας στην αρχή της παράστασης. Τα όμορφα χρόνια έχουν περάσει πια. Ο Ιάσονας την απατά με διάφορες γυναίκες και λείπει συνεχώς από το παλάτι. Η Μήδεια υποφέρει μόνη της και δεν ωφελούν ούτε τα ξόρκια που κάνει ούτε τα γιατρικά. Ξαφνικά εμφανίζεται στο παλάτι μια νεαρή καλόγρια με πολύπαθο βίο. Η Μήδεια την περιθάλπει θεωρώντας ότι θα είναι καλό παράδειγμα για τους δυο γιούς της, οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια της τροφού, έχουν πάρει κακό δρόμο. Όμως, ακόμη ένας ξένος καταφθάνει στο παλάτι. Είναι ένας καλόγερος αυτή τη φορά που καιρό τριγύριζε στην περιοχή κι ο οποίος εμπιστεύεται στη Μήδεια μια προσωπική του «αδυναμία». Η ανυποψίαστη Μήδεια δέχεται στο τέλος την επίσκεψη του Ιάσονα. Τα νέα που της αποκαλύπτει την ωθούν να διαπράξει το χειρότερο έγκλημα…

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Μήδεια: Αγγελική Πετροπούλου, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Δέσποινα Ελευθεριάδου

Τροφός: Θωμαή Νικολαίδου, Σοφία Λυτρίδου

Καλόγρια: Πασχαλίνα Βαγγέλα

Ψαράς: Νάνσυ Μάτη

Οιδίποδας: Κούλα Πατμανίδου

Αντιγόνη: Αθηνά Ιορδανίδου

Ευριπίδης: Γιάννης Γιάμπαστος

Καλόγερος: Γιώργος Σιδέρης

Ιάσωνας: Γιώργος Γιάμπαστος

Αγγελιοφόρος: Σταύρος Κατιρτζίδης

Δημοσιογράφος: Νάνσυ Μάτη

Χορός: Νάνσυ Μάτη, Αγγελική Πετροπούλου, Σοφία Λυτρίδου, Κούλα Πατμανίδου, Πασχαλίνα, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Ανδριανή Γκαλέτση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-διδασκαλία: Βίκυ Γρηγοριάδου

Μουσική επιμέλεια, φωτισμοί: Βίκυ Γρογοριάδου, Νίκος Πασσιάς

Σκηνικά-κοστούμια: Βίκυ Γρηγοριάδου, συνολική δημιουργία ομάδας

Δημιουργικό αφίσας: Παναγιώτης Παπαγρηγορίου

Φωτογραφίες: Φανή Χατζημωυσή, Δώρα Καπλανίδου

Διεύθυνση παραγωγής: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εν δράσει»

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα