Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 16/04/2024

Η κριτική του Ενεργού Δημότη για τα 2 χρόνια διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά

Ο Ενεργός Δημότης Απαντά στον Δήμο Λαγκαδά

Η κριτική του Ενεργού Δημότη για τα 2 χρόνια διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά . Στο ίδιο έργο «θεατές» οι δημότες Λαγκαδά.

Δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας του Δήμου από την παράταξη του κ.Ταχματζίδη, η δημοτική αρχή τίποτα το «καινούργιο» δεν έφερε στο Δήμο, εκτός από:

Υποβάθμιση των υποδομών υγείας και παιδείας – υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης, καθαριότητας – πρασίνου, διαχείρισης απορριμμάτων, φόρους για τους δημότες – μεγαλόστομες εξαγγελίες επενδυτικών προγραμμάτων με αμφίβολη την ολοκλήρωση τους, ανοιχτές αγκάλες για δίμηνα απασχόλησης προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ημετέρων – πρωτοφανή αλλεργία στην οποιαδήποτε κριτική αλλά και μία άτονη (σχεδόν μοιρολατρική) αντίδραση και διεκδίκηση απέναντι σε σοβαρά έργα που απειλούν την περιοχή μας (ΜΕΑ Δυτικού, Διόδια, Γυμνάσια).

Αναμφίβολα η προσπάθεια από τον κ. Δήμαρχο να αναδείξει και να προβάλει τη δράση του κατά την διετία που πέρασε, είναι καθήκον του και δεν μας εκπλήσσει.

Όμως όλα όσα αναφέρονται στις συνεντεύξεις, στα γραπτά, αλλά και στις συναντήσεις του με υπουργούς, αποτελούν προτάσεις και μόνο προτάσεις, που έχουν αρκετό δρόμο ως την υλοποίηση τους.

Του ευχόμαστε λοιπόν να καταφέρει να χαρεί να υλοποιούνται οι προτάσεις του και τα ταξίματά του, γιατί ο λαός του Δήμου μας, χρόνια τώρα ακούει για μεγαλόπνοα σχέδια, προγράμματα, προτάσεις, αλλά δεν βλέπει ΤΙΠΟΤΑ να υλοποιείται και να προσφέρεται στους κατοίκους του Δήμου. Στο ίδιο έργο «θεατές» λοιπόν!!!

Ο Ενεργός Δημότης, ως πραγματική αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη στιγμή παλεύει στην πράξη και όχι στα λόγια την πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή.

Καταψηφίζει τις αποφάσεις που χτυπάνε το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας. Κάνει προτάσεις για διεκδικήσεις, για παρεμβάσεις ανακούφισης, από τη σκοπιά των αναγκών των πολιτών του δήμου, που είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι του μόχθου και που παλεύουν καθημερινά να τα φέρουν βόλτα. Αλλά είναι και πρωτοποριακά συνεργάσιμος σε σοβαρά θέματα (ΜΕΑ Δυτικού, κτιριακό Γυμνασίων κλπ).

Η παράταξή μας είναι απολύτως συνεπής με αυτά που έλεγε προεκλογικά, γιατί οι δεσμεύσεις μας είναι δεσμεύσεις αρχών και όχι ευρήματα επικοινωνιολόγων…

Παρακάτω καταγράφουμε ορισμένα μόνο από τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ:

– Η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η δικαιοσύνη στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, η ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων, η αποκέντρωση των λειτουργιών, η ενίσχυση της οικονομίας, η εθελοντική συμμετοχή (Βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης για τους δημόσιους οργανισμούς), η μεγαλύτερη συμμετοχή των προέδρων τοπικών συμβουλίων στη διαχείριση της καθημερινότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, η αναβάθμιση συνεργασιών με άλλους δήμους και σημαντικούς θεσμικούς φορείς και οργανισμούς.

– Η Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Συνήγορος του Δημότη, που θα μπορούσαν να είναι ο συνδετικός κρίκος Δημοτικής Αρχής και των Δημοτών μας, δυστυχώς παρέμειναν θεσμοί ανύπαρκτοι, με απόφαση του Δημάρχου.

– Οι συνοπτικοί διαγωνισμοί δεν ανακοινώνονται πουθενά αλλού εκτός από την κάκιστη ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ είχαν δεσμευθεί, μετά από πρόταση μας, να ανακοινώνονται και σε άλλα site, αλλά και στο Σύλλογο των Επαγγελματιών.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

Η σημερινή διοίκηση παρέδωσε φακέλους με τις προτάσεις για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο δήμο Λαγκαδά ύψους 34.280.231 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», μεταξύ των οποίων τα δυο μεγάλα έργα τα οποία εξήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών στην επίσκεψή του στο δημαρχείο:

Το πρώτο έργο αφορά στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο και την ολοκλήρωση του έργου μαζί με τον αύλειο χώρο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και το δεύτερο έργο αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και της πολεοδομίας.

– Οι προτάσεις όμως προγραμμάτων είναι η αρχή και τα δύσκολα έρχονται μετά την έγκριση αυτών και κυρίως στην δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων.

– Γενικά παρατηρείται, στατιστικά, ότι ο δήμος μας – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ – δεν έχει την ικανότητα να προχωρήσει επενδυτικά προγράμματα με ποσοστά απορρόφησης κάτω του μέσου όρου.

– Λίγα προγράμματα και όσα έχουν εγκριθεί βρίσκονται σε πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και κινδυνεύουν να χαθούν [πχ. πρόγραμμα RENOVATION – INTERREG GR- BG λήγει τον 6ο/ 2022 και απορρόφησε μόνο 10% των κονδυλίων από 20/11/2019].

– Ουδεμία πρόθεση για τη δημιουργία ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ενώ είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος προεκλογικά και μετεκλογικά, την ώρα που άλλοι Δήμοι το έχουν αναγάγει σε πρώτο εργαλείο ανάπτυξης και εξέλιξης.

Αντί αυτού, από ότι φαίνεται, τώρα στηρίζονται αποκλειστικά στις Αναπτυξιακές Εταιρίες, για την υλοποίηση των προγραμμάτων – όμως αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά διότι και αυτά χρειάζονται συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Είδαμε και τα αποτελέσματα με το Γυμνάσιο.. [μήπως άραγε για να διευκολυνθούν οι απευθείας αναθέσεις έως 45.000 ευρώ??]

Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελούν τα ΔΥΟ ΕΡΓΑ “ΩΣ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ“

– Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Τ.Κ. Αγίου Βασιλείου που επανεντάχθηκε πρόσφατα [3/6/2020], με 1.435.105,89 ευρώ, αφού πέρασε από πολλά κύματα από το 2016 και για το οποίο έχουν πιστωθεί μόνο 58.757,10 μέχρι το 2020 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και

– Κατασκευή του έργου αποχέτευσης της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου του οποίου η σύμβαση έχει ακυρωθεί, ενώ έχουν πιστωθεί 900.000 ευρώ για το έτος 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το δε πρόγραμμα λήγει 30/6/2023, αλλά ανάδοχο δεν έχουμε.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

– Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ασχολούνται μόνο με τα μικρά και εύκολα θέματα του Δήμου, ενώ με τα μεγάλα και σοβαρά θέματα ασχολείται και αποφασίζει η Δημαρχιακή επιτροπή (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι στα κλειστά τους γραφεία).

– Προσκλήσεις συμβουλίων και επιτροπών (στοιχεία μέχρι 15/10/2021). Δημοτικού συμβουλίου 51, Οικονομικής επιτροπής 88, Επιτροπή ποιότητας ζωής 2, Επιτροπή Παιδείας 4 (τα νούμερα δείχνουν που ακριβώς δίνουν βαρύτητα).

– Μόνο το τελευταίο έτος ο Φορέας ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ προκήρυξε 118 διαγωνισμούς σε 73 διαφορετικά αντικείμενα και συγκεκριμένα: Γραφείο Προμηθειών 98, Δν/ση Τεχνικών Υπηρεσιών 3, τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών έργων 2, τμήμα προγραμ- ματισμού 1, Γραφείο Δημάρχου 1.

ΔΕΥΑΛ:

– Η ταλαιπωρία των Δημοτών από τις διακοπές της ΔΕΥΑΛ έχει γίνει ανέκδοτο πλέον, ενώ εξακολουθεί να χρεώνει τους καταναλωτές με το 80 % επί της κατανάλωσης.

– Η διαχείριση του πόσιμου ύδατος σε οικτρή κατάσταση με ολόκληρους οικισμούς χωρίς κατάλληλο νερό και μάλιστα όλο το καλοκαίρι (Κολχικό, περιοχή Ζαγκλιβερίου κ.λ.π).

– Η μόνη ΔΕΥΑ που δεν έχει δημοσιεύσει καμία ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών τόσο στο site της, όσο και στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης).

– Ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διόγκωση των χρεών περίπου κατά μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως!!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για τα ταμειακά ελλείμματα πότε θα μάθουμε αν κάποτε βρεθούν;;; Κανένας δεν μιλά για την ταμπακιέρα. Οφείλει ο Δήμος να ενημερώσει τους Δημότες για τις δίκες που εκκρεμούν. Αραγε θα έχουμε και νέα αύξηση στις τιμές, όπως ακούγεται;;;

Με την οφειλή της ΔΕΥΑΛ προς την ΔΕΗ τι γίνεται; Γιατί πληρώνονται τόσο μεγάλα ποσά σε προσαυξήσεις μηνιαίως;; [ΔΕΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ 07/2021 = 84.723,4 € – ΑΔΑ 61Δ2ΟΕΦ8-ΡΝΓ, ΔΕΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ 08/2021 = 104.972,82 € – ΑΔΑ Ω852ΟΕΦ8-ΑΥ2]- Μήπως επειδή δεν πληρώνονται οι δόσεις;

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ:

Τα Λουτρά μέσα στην εγκατάλειψη και την απαξίωση, ψάχνουν για επενδυτή χωρίς διάλογο και συναίνεση. Η εγκατάλειψη των λουτρών μαρτυρείται από τους εναπομείναντες επισκέπτες του χώρου καθημερινά. Πως όμως θα μπορέσει να δυναμώσει μία επιχείρηση, ακόμη και ψάχνοντας για επενδυτή, όταν απαξιώνεται;; Το δε πρόγραμμα λειτουργίας και η νέα τιμολόγηση που ανακοινώθηκε από την διοίκηση συμβάλλει ακόμα περισσότερο στον μαρασμό! Η εικόνα της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής είναι η εικόνα των Λουτρών. Μια Δημοτική Αρχή που καταφεύγει στο διορισμό Διοίκησης Πρωτοδικείου και όχι αιρετή, για να αποφύγει τις ευθύνες της.

Εδώ και δύο χρόνια ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ζητάει να ορισθεί ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση της κατάστασης των Λουτρών, αλλά μάταια.

Εμείς ως παράταξη θεωρούμε ότι ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Δήμου.

ΜΕΑ Δυτικού Τομέα:

Για την ΜΕΑ, το τερατώδες έργο που απειλεί με περιβαλλοντική και όχι μόνο, καταστροφή του τόπου μας, εν αναμονή των αποφάσεων του ΣΤΕ, θα προτιμούσαμε να μην ασκήσουμε κριτική τώρα, με σκοπό να μην διαταράξουμε την <εικόνα> της ομοφωνίας που τόσο προσπαθήσαμε να πετύχουμε [παρά του ότι θα είχαμε πολλά να πούμε]. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ενεργός Δημότης θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την ακύρωση του έργου αυτού!!!

ΧΥΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:

Σε περίοδο όπου πλέον φτάσαμε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας, λόγω της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο Δήμος μας, ανά διαστήματα, δεν ανακυκλώνει με πρόσχημα τα χαλασμένα απορριμματοφόρα ή την άρνηση της εταιρείας να τα δεχτεί!!! Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και παρά τις απανωτές ερωτήσεις από την παράταξή μας, αυτό που ισχύει είναι το «φωνή βοώντος…». Η μόνη ανακύκλωση που γίνεται είναι αυτή στο Στρατόπεδο Μπαρέτη, όπου όμως η εταιρεία “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ” απλά μαζεύει πλαστικά και ενισχύει ένα σουπερ – μάρκετ, χωρίς να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την ανάδειξη του χώρου (εκείνες περί αναψυκτήριων, πάρκων, μικρών λιμνών κλπ) και αντί για αξιοποίηση του στρατοπέδου έχουμε χόρτα, σκουπίδια και βρωμιά!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΒΥΤΙΑ:

Είχαμε τονίσει και ρωτήσει πολλές φορές και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο αν θα γίνουν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να δέχονται βυτία στον βιολογικό καθαρισμό του Λαγκαδά ώστε να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σε όλα τα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση. Είδαμε ότι είναι στα προτεινόμενα μέτρα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και έπρεπε να έχει γίνει πριν χρόνια, σήμερα όμως ευθύνες ΔΕΝ έχουν μόνο οι παλιές διοικήσεις αλλά και η νέα.

Η ΔΗΚΕΛ

όλο κλείνει και όλο ανοίγει, μία απόφαση που μας βρίσκει όλους σύμφωνους αρχικά, γιατί λοιπόν δεν προχωράει ούτε αυτό που όλοι συμφωνούμε ότι ζημιώνει το Δήμο, γιατί να χρεώνεται ο Δήμος με μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για Προέδρους, αντιπροέδρους και υπαλλήλους που εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν αντικείμενο εργασίας;;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΜΠΙΛΕΙΟ:

Ασχέτως των συνεπειών του Covid 19 και επίσης λόγω της πανδημίας και στέρησης κάποιων κοινωνικών επαφών οι δημότες μας θέλουν και πρέπει να χρησιμοποιούν τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο το Δήμο μας και αυτοί πρέπει να είναι καθαροί και φροντισμένοι, αυτό είναι υποχρέωση του Δήμου. Απλά έχουν παραιτηθεί τα πάντα ρίχνοντας δε το βάρος στους συλλόγους και τα σωματεία.

Παραμένουν σε αχρηστία το κλειστό κολυμβητήριο Ξυλούπολης, το Μπίλλειο, το Ηρώο της πόλης είναι στα χάλια του, τα χωριά μας χωρίς καμία αλλαγή / ανάπλαση ή πρόγραμμα ανάπτυξης, το πρόβλημα των Κοιμητηρίων γενικά, το πρόβλημα με τα αδέσποτα, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον δήμο μας.

Το πρόβλημα του Γυμνασίου Λαγκαδά θα ταλανίζει παιδιά και γονείς και εκπαιδευτικούς για αρκετό καιρό, γιατί κανένας από τους διοικήσαντες και διοικούντες δεν σκέφτηκε ότι η σχολική στέγη στο Λαγκαδά, αλλά και στα άλλα χωριά, θέλει συντήρηση και συχνή παρακολούθηση και όχι να κόβεις τα κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση δεν κλείνουν τα σχολεία δέκα μέρες πριν το άνοιγμά τους!!!

Εν αναμονή για την εγκατάσταση σχολικών αιθουσών για να μπορέσουν οι 600 μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, φθάσαμε αισίως στον Νοέμβριο!!!

Καταλήγοντας, είναι θλιβερό η διοικούσα παράταξη να εγκαλεί συνεχώς την αντιπολίτευση γιατί απαιτεί δράση και έργα, λέγοντας της πως «ασκήσατε διοίκηση και δεν κάνατε τίποτα απ΄ όλα όσα ζητάτε»!

Είναι αστείο και ως επιχείρημα, γιατί μεγάλος αριθμός πρώην συμβούλων, είναι στην παράταξή του και ο ίδιος ο Δήμαρχος χρημάτισε σύμβουλος και αντιδήμαρχος! Και εν πάση περιπτώσει αν ήταν να έχει ως άλλοθι την στασιμότητα των πρώην, τους οποίους ο λαός τους τιμώρησε εκλογικά, γιατί διεκδικεί τη συνέχεια των ανύπαρκτων δράσεων;

Έχουν μπερδευτεί, η αλήθεια είναι, από τις πολλές εναλλαγές παρατάξεων μεταξύ τους! Μπορεί στο μυαλό του κ. Δημάρχου και των συνεργατών του, τα όσα κατέγραψαν και είπαν στα ΜΜΕ να φαίνονται πολλά, άλλωστε αυτή είναι η ευθύνη τους και το έργο τους, να προτείνουν και να υλοποιούν άμεσα.

Οι Δημότες μας, όμως, εδώ και δύο χρόνια, κάνουν παρέα με την στασιμότητα, την εγκατάλειψη, την ανυπαρξία σοβαρού έργου πνοής για τον τόπο, και την καθημερινότητα να τους συνθλίβει και να τους απαξιώνει ως πολίτες ενός μεγάλου Δήμου.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Η. Ζιακούλης: Άκουσε τη «Φωνή Λογικής» και κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής

Με το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου «Φωνή Λογικής» κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, Ηλίας Ζιακούλης. Ο κ. Ζιακούλης αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου φιλοξένησε μια εντυπωσιακή εκδήλωση την Κυριακή 14 Απριλίου, το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Ζαγκλιβερίου. Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας