Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τετάρτη 18/05/2022

Καραγιάννης: Ο Λαγκαδάς αναγνώρισε ψηφιακές υπηρεσίες

Γιάννης Καραγιάννης,Λαγκαδάς,ψηφιακές υπηρεσίες,

Τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης κάθε πολίτη στο διαδίκτυο τονίζει στη συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. Παράλληλα κάνει λόγο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες μέσω της δημιουργίας «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Κύριε Δήμαρχε η ανάπτυξη του Δήμου σας αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, περνάει μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων ψηφιακών υπηρεσιών. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που έχει αναπτύξει ο δήμος Λαγκαδά προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιους τομείς θέλετε να βελτιώσετε μέσα από τη παροχή τέτοιων υπηρεσιών στους δημότες σας;

Είναι γεγονός πως η ψηφιακή οικονομία κατέχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας, ενός δήμου και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών του. Οποιοσδήποτε ψηφιακός μετασχηματισμός, προϋποθέτει βέβαια την εξοικείωση των πολιτών με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

-Η ψηφιακή οικονομία περνάει, πλέον, μέσα από το «έξυπνο» κινητό. Μάλιστα, και η ΕΕ κάνει λόγο για «mobile first» λογική, δηλαδή υπηρεσίες που σχεδιάζονται καταρχήν για να λειτουργούν μέσα από το κινητό. Σε αυτό το πλαίσιο, ποιες υπηρεσίες παρέχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λαγκαδά στους δημότες του μέσω κινητού τηλεφώνου;   Ποιες άλλες υπηρεσίες αναμένεται να δημιουργήσετε;

Ο Δήμος Λαγκαδά αξιοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα για την άμεση ενημέρωση και αλληλεπίδραση με τους δημότες του. Τα δωρεάν δηλαδή διαδικτυακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως πια από άτομα κάθε ηλικίας. Ό,τι έχει να κάνει με ενημερωτικά δελτία, κοινωνικές δράσεις, υπηρεσίες καθημερινότητας αλλά και έκτακτες ενημερώσεις αναρτώνται οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου στα επίσημα προφίλ του Δήμου Λαγκαδά, ενώ άμεσα απαντώνται και ερωτήματα των δημοτών. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε αυτόν τον καθημερινό τρόπο επικοινωνίας με τους συνδημότες μας.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας οφείλεται σαφώς και στη χρησιμοποίηση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων, αφού έτσι μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών όπως είναι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις και άρα η αύξηση της παραγωγής, η ηλεκτρονική υγεία, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι γρήγορες συναλλαγές. Υπηρεσίες που συνδυαστικά και στο σύνολό τους δημιουργούν τις έξυπνες πόλεις.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίδραση της ανάπτυξης των δικτύων 5G στο ΑΕΠ της ΕΕ υπολογίζεται σε περισσότερα 910 δισ. Ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Ποια μπορεί να είναι τα οφέλη του Λαγκαδά – «έξυπνης πόλης» από τα δίκτυα 5G στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας;

Ο Δήμος Λαγκαδά αναγνώρισε από πολύ νωρίς τις ψηφιακές υπηρεσίες ως κοινωνικό αγαθό στο οποίο κάθε πολίτης πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση. Ήδη από το 2008 διαθέτει μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο με δωρεάν χρήση για τους δημότες του. Συνεχίζοντας σε αυτή την λογική, ο Δήμος μας σήμερα είναι ένας από τους 14 δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “WiFi for Europe (WiFi4EU)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανάπτυξη ασύρματων δικτύων που θα παρέχουν σε δημότες και επισκέπτες, δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, Κέντρα Υγείας κλπ.

Ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε ένα δεδομένο. Σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα νέα τεχνολογικά εργαλεία δεν αξιοποιούνται από τους Ευρωπαίους πολίτες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα, στο βαθμό που θα αναμενόταν. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως παράλληλα με την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών. Ένα μικρό βήμα που ως Δήμος κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με το CSI Institute, την ΚΕΔΕ και το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”, είναι ο προγραμματισμός δωρεάν σεμιναρίων εκμάθησης υπολογιστών σε άτομα 3ης ηλικίας.

 -«Έξυπνη Πόλη» δεν σημαίνει μόνο καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες αλλά και εξοικονόμηση πόρων για το δήμο και τους δημότες και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Έχει μετρήσιμα αποτελέσματα σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς ο Δήμος Λαγκαδά;

Ένα καινοτόμο έργο στοχευμένο στις έξυπνες πόλεις, σε καλύτερες γενικότερα υπηρεσίες για τους δημότες, σε εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι η δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» στο Δήμο Λαγκαδά. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ που υλοποιεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Λαγκαδά. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται η υλοποίηση συνεκτικών παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής του δημόσιου χώρου και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Ο Δήμος Λαγκαδά θα χρηματοδοτηθεί για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, τη βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας, την αισθητική αναβάθμιση αλλά και την εφαρμογή συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Εμπορικά καταστήματα της πόλης του Λαγκαδά παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής μέσω της εγκατάστασης ομοιόμορφων εξωτερικών στοιχείων (πινακίδες, φωτιστικά, στέγαστρα κ.λπ.) καθώς και για δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής (διοργάνωση εκδηλώσεων, ηλεκτρονική πλατφόρμα ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κ.λπ.).

Βασικό και κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη υπηρεσιών ΤΠΕ που θα δημιουργήσουν μια μικρή «έξυπνη» πόλη στο πλαίσιο της γεωγραφικής θέσης του Open Mall.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 10/17-05-2022) που ισχύει από