Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Πέμπτη 07/07/2022

Κατάρρευση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με κατρακύλα για τις τράπεζες

Κατάρρευση,Χρηματιστήριο Αθηνών,κατρακύλα,τράπεζες,

Με νέα εντυπωσιακή βουτιά έκλεισε την Τετάρτη το χρηματιστήριο Αθηνών, σε χαμηλά 16 μηνών, υποχωρώντας για πρώτη φορά μέσα στο 2018 κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, το οποίο δεν κατάφερε να αποτελέσει «φράγμα» για μια ακόμα φορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 696 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Απριλίου 2017 (683 μονάδες).

Το χρηματιστήριο παρασύρεται από την κρίση στη διεθνή αγορά, λόγω των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ. Η κρίση έχει οδηγήσει τους ξένους επενδυτές να αποσύρονται σταδιακά από αγορές και επενδύσεις που θεωρούν αδύναμες και με υψηλό ρίσκο, επιλέγοντας να κινηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάτι που φαίνεται πως πλήρωσε ακριβά το τελευταίο διάστημα και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρωταγωνίστριες στην πτώση υπήρξαν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τράπεζες.Τις μεγαλύτερες απώλειες γνώρισε ξανά η μετοχή της Εθνικής κλείνοντας στο -6,7%. Η Eurobank βρέθηκε στο -4,96% η Πειραιώς στο -3,58% και η Alpha Bank στο -3,34%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,56% στις 637,08 μονάδες.
Η τωρινή, μεγάλη «βουτιά» στα «χαρτιά» των τεσσάρων συστημικών ομίλων προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, αφού το πτωτικό αυτό κύμα που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, έχει «αποτεφρώσει» χρηματιστηριακές αξίες, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ περίπου. Μόλις οι τραπεζικές μετοχές φτάνουν στην «κορυφή» (όταν οι αποτιμήσεις ξεπερνούν τον πήχη των 10 δισ. ευρώ) πυροδοτούνται οι επιθετικές ρευστοποιήσεις και όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος της πτώσης (με την συνολική αποτίμηση να υποχωρεί περίπου στα 6,2 με 7,7 δισ. ευρώ), ξαναρχίζουν οι αγορές που οδηγούν εκ νέου τις τιμές στα ψηλά.
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά τροφοδότησε η μεγάλη χθεσινή υποχώρηση στα συμβόλαιο του GREK στη Wall Street, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα, αλλά και η προβληματική εικόνα στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε να σκαρφαλώνει νωρίτερα μέχρι το 4,67% πριν υποχωρήσει στο 4,56%. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς ανέβηκε στο 3,698% πριν υποχωρήσει στο 3,593%.
Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με τα κόμματα να έχουν αρχίσει να αναφέρονται στις δεσμεύσεις τους για την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την επόμενη ημέρα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,99% στις 696,09 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 696,09 και των 714,48 μονάδων (+0,60%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,9 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,43%, στις 1.823,11 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 1.195,72 μονάδες.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέρα από τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΕΥΔΑΠ (-5,29%), η Aegean (-3,37%) και η ΕΕΕ (-3,25%).
Αντίθετα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο +2,09% ενώ η ΓΕΚ Τέρνα (η οποία ανακοίνωσε σήμερα την συμφωνία της ΗΡΩΝ με την ΕΛΙΝΟΙΛ), σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη κλείνοντας στο +3,01%.

ΠΗΓΗ 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας

Live Lagadas ektakto sos

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής