Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Παρασκευή 02/12/2022

Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Σε έκταση πέριξ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην περιοχή του Λαγκαδά φαίνεται ότι «κλειδώνει» η χωροθέτηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία μαζί με την αντίστοιχη που θα γίνει στον Άγιο Αντώνιο στη Θέρμη, και την ήδη λειτουργούσα στις Σέρρες, αποτελούν την κορωνίδα των μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Φανή Σοβιτσλή για το ΜΑΚTHESS

Στην περιοχή αυτή καταλήγουν σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» οι μελετητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της κύριας μελέτης που ανατέθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) εξέτασαν και άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως εκτάσεις των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Ωστόσο έκριναν ότι καταλληλότερη τοποθεσία είναι η περιοχής της Μαυροράχης, καθώς η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα λειτουργεί παράλληλα με το ΧΥΤΑ με στόχο να τον αποσυμφορήσει.

Επίσης, οι μελετητές έλαβαν υπόψη και τον αρχικό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την ίδια μονάδα, ο οποίος προέβλεπε ως καταλληλότερη τοποθεσία για την κατασκευή της την περιοχή της Μαυροράχης.

Την ίδια ώρα όμως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν αντιδράσεις από φορείς και περιβαλλοντικούς συλλόγους του Λαγκαδά, οι οποίοι δεν πρόκειται να δεχθούν τη λειτουργία μιας τέτοιας μεγάλης μονάδας για την επεξεργασία των απορριμμάτων, παρότι θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές, με το επιχείρημα ότι η περιοχή αυτή είναι ήδη επιβαρημένη από το ΧΥΤΑ. Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το έργο, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης (φωτ.), τόνισε πως αυτή τη στιγμή ο μόνο σίγουρο είναι πως η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής μελέτης και πως για την χωροθέτηση της, για την οποία, όπως είπε, θα ενημερωθούν άμεσα οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίζουν οι μελετητές αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, όπως η πρόσβαση και η σύνδεση του έργου με κάποιο άλλο παράλληλο.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσει το έργο αυτό, μαζί με τη ΜΕΑ Αγίου Αντωνίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και το δήμο Παιονίας από το νομό Κιλκίς» επισήμανε ο κ. Γεράνης.

Αναμένονται ανάδοχοι μετά το καλοκαίρι

Τα δυο έργα όμως των ΜΕΑ Δυτικού και Ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, θεωρούνται μαζί με κάποια άλλα μικρότερα, απολύτως ώριμα, ενώ με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο επισπεύδονται οι διαδικασίες διαγωνισμών και μελετών. «Με το νέο νομοσχέδιο έχουμε πλέον τη δυνατότητα με το που καταθέσουμε την περιβαλλοντική μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο να πάρουμε τη χρηματοδότηση, αυτή τουλάχιστον που αφορά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Αυτό, όπως είπε ο ίδιος, σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις για άλλους λόγους, μετά το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να βγουν στο αέρα οι διεθνείς διαγωνισμοί για την ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν την κατασκευή των ΜΕΑ ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης. «Εδικά το έργο στον Άγιο Αντώνιο είναι πολύ πιο ώριμο και για το λόγο αυτό αναμένουμε την απόφαση για τη χρηματοδότηση» σχολίασε ο κ. Γεράνης και πρόσθεσε ότι κατόπιν της ανακοίνωσης από το ΥΠΕΝ για την δυνατότητα ένταξης για χρηματοδότηση έργων με ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ΦΟΔΣΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες υποβολής επιπλέον προτάσεων.

«Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε για χρηματοδότηση το έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα ΠΚΜ, έργο με υψηλό βαθμό ωριμότητας, αφού διέθετε σύμφωνα με την προηγούμενη πρόσκληση όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις (ΑΕΠΟ) και όλες τις τεχνικές μελέτες (όλες τις υποστηρικτικές μελέτες και τεχνική προμελέτη)» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Ποια έργα θα υποβληθούν για χρηματοδότηση

Με βάση τις αλλαγές που έφερε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, πλέον ο ΦΟΔΣΑ δύναται άμεσα να υποβάλλει για χρηματοδότηση τα παρακάτω έργα:

* «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ»: Χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ η μελέτη του έργου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της χωροθέτησης της, ενώ αναμένεται η έκδοση της βεβαίωσης χωροθέτησης εντός των επομένων ημερών. Παράλληλα συντάσσεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να υποβληθεί στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για έλεγχο και διαβούλευση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα είναι δυνατή η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση (εκτιμάται εντός του επόμενου διμήνου). Η χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του έργου θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης ΣΔΙΤ, με συμμετοχή ΕΣΠΑ.

* Κατασκευή Κεντρικών Μονάδων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων: Χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ η Σύνταξη Μελετών Ωρίμανσης για την υλοποίηση των υπολειπομένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της ΠΚΜ. Πρόκειται για την ωρίμανση των ΜΕΒΑ Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Ημαθίας και των 2 ΜΕΒΑ Θεσσαλονίκης. Άμεσα ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση για τις ΜΕΒΑ Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας. Σε επόμενη φάση, σύντομα όμως (εντός Ιουνίου) θα υποβληθούν προτάσεις για χρηματοδότηση και για τις υπόλοιπες μονάδες.

* Περιφερειακοί ΣΜΑ: Μελετάται αυτή τη στιγμή το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων το οποίο θα δημιουργηθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας (ΜΕΑ). Στο προσεχές διάστημα θα μπορεί να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης για το δίκτυο των ΣΜΑ ώστε να είναι μπορεί να υποστηριχθεί η λειτουργία των ΜΕΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 10 Μαΐου 2020

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ανακοίνωση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής