Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τρίτη 06/12/2022

Οδηγούνται σε Εξαθλίωση τα Αθλητικά Σωματεία Δήμου Λαγκαδά

Προς την κα Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Αθλητισμού Λαγκαδά
Κοιν.: α) κα Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά (με την παράκληση να αναγνωστεί κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου)
β) Γραφείο Δημάρχου Λαγκαδά

Χαράλαμπου Κυργιάννη του Χρήστου, Δημοτικού Συμβούλου και Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά.

Θέμα: “Οικονομική Ενίσχυση Αθλητικών Σωματείων Δήμου Λαγκαδά”

Λαγκαδάς, 29-5-2020
==================================================

Η έλευση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, με προεκτάσεις σε ισχυρές δομές αυτής, μία εκ των οποίων είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Η επόμενη μέρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό φαντάζει όχι απλά κρίσιμη και δύσκολη αλλά οριακή για την βιωσιμότητα αυτού.
Με την ιδιότητα μου, ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (Ε.Π.Σ.Μ.) και Προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου αυτής, είμαι στη δυσάρεστη και άβολη συνάμα θέση να γνωρίζω ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά αποτελεί ΔΥΣΤΥΧΩΣ τον φτωχό συγγενή στα δρώμενα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η σταδιακή και μαζική αποχώρηση ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής του Δήμου από την ενεργό δράση, αποτελεί αυταπόδεικτη πραγματικότητα, πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ως φορέα ηθικοπνευματικής ανάπτυξης των παιδιών μας και ταυτοχρόνως καταγεγραμμένη ζημία για την Διοίκηση του Δήμου.

Κατά τα τελευταία έτη, αρκετά εκ των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής του Δήμου, αδυνατώντας να συντηρηθούν οικονομικά στην καθημερινή λειτουργία τους και να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης των γηπεδικών εγκαταστάσεων, απέχουν από την αγωνιστική δράση.

Έσχατο παράδειγμα ως προς την οικονομική δυσπραγία αυτών και κατά τη διάρκεια της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου 2019-2020, ένα εκ των ιστορικότερων και ενδοξότερων σωματείων της περιοχής, ο Α.Σ. Απόλλων Ζαγκλιβερίου, διέκοψε τις αγωνιστικές του δραστηριότητες, αποσύροντας το ανδρικό τμήμα αυτού από τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Έναντι αυτής της ζοφερής πραγματικότητας στα δρώμενα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της περιοχής του Δήμου Λαγκαδά, η Αντιδημαρχία Αθλητισμού και κατ΄επέκταση η Διοίκηση του Δήμου, ουδέν έπραξε, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ποδοσφαιρικών σωματείων, απέχοντας από την υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοδότησης αυτών.

Οι παραγόντες των σωματείων, προβαίνουν σε καθημερινές οικονομικές θυσίες από το προσωπικό τους υστέρημα, για την εξασφάλιση ενός ζωτικού χώρου κατάλληλου προς άθληση της νεολαίας της περιοχής, καταβάλλοντας δαπάνες για συντήρηση και φροντίδα των γηπέδων, το κύριο μέλημα της οποίας φροντίδας όμως, μέσω των κατάλληλων υλικοτεχνικών μέσων, βαραίνει κατά κύριο λόγο τη Διοίκηση του Δήμου, καθώς αυτά τυγχάνουν δημοτικά στάδια.

Εκ του λόγου ότι η επόμενη μέρα για το ερασιτεχνικό ποδόσσφαιρο αλλά και τον ευρύτερο εν γένει ερασιτεχνικό αθλητισμό κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμη και οριακή για τη συνέχεια ύπαρξης αυτού, ένεκα και των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοιού στην οικονομική ζωή της κοινωνίας, η Διοίκηση του Δήμου, οφείλει άμεσα να συνδράμει οικονομικά το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων.

Η αναγκαιότητα της παροχής άμεσης οικονομικής στήριξης κρίνεται εκ του γεγονότος ότι την χρονική περίοδο που διανύουμε, είθισται να ολοκληρώνεται η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και ως εκ τούτου οι αθλητικοί παράγοντες οφείλουν να γνωρίζουν τις οικονομικές συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται για το αύριο των συλλόγων τους.

Περαιτέρω, η Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής για την ορθή επαναλειτουργία για τους αθλητές και το κοινό, του συνόλου των αθλητικών κέντρων του Δήμου μας και μέχρι τη λήξη της διάρκειας ισχύος των σχετικών περιορισμών.

Η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής και των κανόνων λειτουργίας των χώρων είναι επιβεβλημένη νομοθετικώς, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

Με την παρούσα επιστολή και για όλους τους προαναφερόμενους λόγους:
Σας καλώ να δρομολογήσετε άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης του συνόλου των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής του Δήμου Λαγκαδά για την οικονομική στήριξη αυτών.

Σας ερωτώ: Ποιά μέτρα έχετε λάβει για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής ως προς την ασφαλή επαναλειτουργία του συνόλου των αθλητικών κέντρων του Δήμου Λαγκαδά, σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των οδηγιών της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού;

Μετά τη λήψη, εκ μέρους σας, της παρούσας επιστολής, σας καλώ όπως με ενημερώσετε επί των ανωτέρω εγγράφως αλλά και προφορικώς κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και παρακαλώ να μου αποσταλεί ηλεκτρονικώς ο σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου αυτής.

Μετά τιμής

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Δ. Βαρτζόπουλου: Ελάφρυνση των δανείων και προστασία πρώτης κατοικίας

Την ουσιαστική ελάφρυνση στη μηνιαία τοκοχρεολύσια δαπάνη στους συνεπείς δανειολήπτες εφ΄ όσον οι ίδιοι το επιζητήσουν καθώς και την διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων χαρακτηρισμού νοικοκυριών