Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/07/2024

Ο Δήμος Λαγκαδά την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου Λαγυνών

Σχετικά με δημοσίευμα της Επιτροπής Αποπεράτωσης Κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών με τίτλο «Ο Δήμος Λαγκαδά εμποδίζει τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Δημοτική Κοινότητα Λαγυνών», θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

Το συγκεκριμένο κτίριο στην πλατεία των Λαγυνών, είναι γνωστό εδώ και χρόνια μέσα από τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Λαγυνών, της Οικονομικής Επιτροπής και τις επίσημες γνωμοδοτήσεις δικηγόρων, ότι έχει αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 11377/14-04-2015 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και βάσει της γνωμοδότησης του δικηγόρου που ανέλαβε να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, προέκυψε ότι «δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας εγγεγραμμένοι στο Υποθηκοφυλακείο Λαγκαδά τόσο στις μερίδες της πρώην Κοινότητας Λαγυνών και μετέπειτα του (Καλλικρατικού) Δήμου Λαγκαδά όσο και στις μερίδες του Ιερού Ναού Λαγυνών». Η άδεια λοιπόν εργασιών ανακλήθηκε με βάση τα παραπάνω από την υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου Λαγκαδά.

Το προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου κτιρίου γνωρίζουν πολύ καλά και ο κ. Τράκας και ο κ. Σισκούδης.

Ο κ.Τράκας ως τότε πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας το γράφει ξεκάθαρα στο υπ’αριθ. 60492/15.10.2012 έγγραφό του όπου ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ στη θέση του παλιού για να χρησιμοποιηθεί το ισόγειο από την εκκλησία και ο πάνω όροφος από τις υπηρεσίες του δήμου ή τους συλλόγους των Λαγυνών. Προτείνει αυτό να γίνει με έξοδα του δήμου προκειμένου έτσι να ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Η απόφαση αυτή του Τοπικού Συμβουλίου μάλιστα, κοινοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου.

Αυτή ακριβώς την εισήγηση κάνει δεκτή στη συνέχεια η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ με την υπ´αριθ. 46/4.12.2012 απόφασή της, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ και ο κ. ΣΙΣΚΟΥΔΗΣ.


 

Αυτή ακριβώς την εισήγηση κάνει δεκτή στη συνέχεια η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ με την υπ´αριθ. 46/4.12.2012 απόφασή της, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ και ο κ. ΣΙΣΚΟΥΔΗΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ή δεν είναι ακριβώς ίδια η πρότασή τους με τη δίκη μας;

Τι άλλαξε και τώρα ξαφνικά ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα;

Μέχρι σήμερα δεν θελήσαμε να απαντήσουμε, αλλά σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε τα έγγραφα στη δημοσιότητα για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματα τους.

Παρόλο όμως το νομικό κώλυμα που υπάρχει με το ιδιοκτησιακό του συγκεκριμένου ακινήτου, ο Δήμος Λαγκαδά κάθε άλλο παρά αγνόησε το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας των Λαγυνών. Με την υπ΄αριθ. 58/14-12-2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ανατέθηκε εκ νέου σε δικηγόρο η εντολή περαιτέρω έρευνας των διαδικασιών με τις οποίες ο Δήμος Λαγκαδά μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα νόμιμα και οριστικά.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Διοίκηση του Δήμου κινείται πάντα με βάση τις γνωμοδοτήσεις των Τοπικών Συμβουλίων και στη συνέχεια ακολουθεί τη νόμιμη οδό μέσα από τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου, όπως ο νόμος ορίζει.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ως Διοίκηση φροντίζουμε για την οριστική και νόμιμη λύση ζητημάτων που αφορούν στο Δήμο και στους συνδημότες μας, χωρίς να βάζουμε κάτω από το χαλί προβλήματα και εκκρεμότητες που θα βρουν μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις. Το ίδιο άλλωστε πράξαμε και με το Γυμνάσιο Λαγυνών, που με συστηματική προσπάθεια 2 χρόνων καταφέραμε να διορθώσουμε αστοχίες και λάθη της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, ώστε να μπορέσει το σχολείο να λειτουργεί κανονικά και με ασφάλεια για τους μαθητές.

Μετά λοιπόν από όλα τα παραπάνω δεδομένα που προκύπτουν από τα έγγραφά τους που σήμερα παρουσιάζουμε και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, θα θέλαμε να θέσουμε και εμείς κάποια ερωτήματα:

· Γιατί εφόσον όπως αποδείξαμε παραπάνω γνώριζαν από το 2012 το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό του συγκεκριμένου κτιρίου, προχώρησαν στην πρόσφατη μίσθωσή του;

· Αρνούνται οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου τη συμμετοχή τους σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το εν λόγω θέμα παρουσία και των ιερέων της περιοχής;

· Ξεχνάνε ότι εκεί συμφωνήθηκε καταρχήν και μεταξύ όλων, το κτίριο να το ανακαινίσει ο Δήμος για να φιλοξενήσει χρήσεις απαραίτητες για τα Λαγυνά και να στεγάζει όλους τους συλλόγους και τις δραστηριότητες της εκκλησίας;

· Σε ποιες ενέργειες ακριβώς προχώρησαν κατά τα 4 προηγούμενα χρόνια της θητείας τους για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά με το παραπάνω κτίριο;

· Τι κατάφεραν να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια ανταποδοτικά από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ στα Λαγυνά; Σήμερα όλα τα χρήματα (400.000€.) είναι διασφαλισμένα και θα διατεθούν αποκλειστικά για έργα στα Λαγυνά το 2017 και 2018.

· Τι κατάφεραν στη σχολική στέγη; ΜΗΔΕΝ. Η δική μας διοίκηση κάνει μελέτη για να βρεθεί λύση στο φλέγον θέμα και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Φυσικά η δική τους διοίκηση δεν μας άφησε καμία μελέτη.

· Στο αποχετευτικό; ΜΗΔΕΝ. Κατά τα έτη 2011-2014 δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια, απολύτως καμία μελέτη. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, χωρίς όμως την ανάλογη μελέτη και χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η δική μας διοίκηση βρήκε μόνο μια ημιτελή προμελέτη και σήμερα αντιμετωπίζει τα πολλά προβλήματα που ανέκυψαν για την ολοκλήρωσή της, προκειμένου να την εντάξει στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ.

· Η δική μας διοίκηση ιδρύει βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ διεκδίκησε και πέτυχε τα Λαγυνά να είναι ο πρώτος οικισμός που θα επεκταθεί το φυσικό αέριο μετά την πόλη του Λαγκαδά

Μετά τα παραπάνω ουσιαστικά ερωτήματα, θεωρούμε προφανώς ανούσιο να σχολιάσουμε τις προσωπικές αναφορές σχετικά με το σε ποιες εκδηλώσεις παρίσταται ή όχι ο Δήμαρχος Λαγκαδά, καθώς είναι γνωστό ότι τιμά κάθε εκδήλωση φορέα ή συλλόγου στην οποία προσκαλείται. Μόνο ορισμένοι δεν το γνωρίζουν αυτό.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ:

Το Τοπικό Συμβούλιο Λαγυνών και η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, αφού ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου για τις ανάγκες της κοινότητας, των πολιτιστικών συλλόγων και της εκκλησίας των Λαγυνών.

Προς το παρόν και για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών, ο Δήμος Λαγκαδά προτίθεται να παραχωρήσει σε όλους τους Συλλόγους των Λαγυνών το χώρο του αναψυκτηρίου.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να διχάζουν τους συνδημότες μας. Τους υπενθυμίζουμε ότι οφείλουν πρώτα να εξηγήσουν σε αυτούς τα παραπάνω έγγραφα που σήμερα παρουσιάσαμε. Αυτοί παρουσίασαν πρώτοι το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό και σήμερα άλλαξαν, για προφανείς λόγους, στάση.

Με φωνές και κραυγές η αλήθεια δεν κρύβεται.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα