Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν ένας άνθρωπος πολλών ιδιοτήτων που η κάθε μία κατεδάφιζε την άλλη .
Πλήθος κόσμου έχει προσέλθει στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας για την κηδεία του Θέμου Αναστασιάδη.
Ο Θέμος έφυγε σε ηλικία 61 ετών, νικημένος από τον καρκίνο και σήμερα Κυριακή, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και κόσμος που τον ήξερε μέσα από το έργο του τον αποχαιρετούν.
Ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Κώστας Πρέκας, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Άννα Παναγιωταρέα, ο Βασίλης Κικίλιας και φυσικά ο επί χρόνια φίλος και συνεργάτης του Βαγγέλης Περρής.
«Eνας παλιός, καλός φίλος, άνθρωπος που τίμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, έδωσε τον εαυτό του και μέσα από τη δουλειά του αισιοδοξία στον ελληνικό λαό. Τον αποχαιρετούμε με αγάπη και τιμή», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον Θέμο Αναστασιάδη. «Εφυγε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και θα μας λείψει πολύ», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
«Μόνο στεναχωρημένος μπορεί να είναι σήμερα κανείς από τον χαμό ενός ωραίου ανθρώπου και οικογενειάρχη», είπε ο Βασίλης Κικίλιας. «Παρότι η εποχή είναι πολύ άσχημη για την Ελλάδα, ήρθα να τιμήσω τον Θέμο που άσχετα από τη διαδρομή του ήταν ένας αγωνιστής», ήταν η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη.
«Είμαι σίγουρος ότι έφυγε με χαμόγελο. Ετσι θα τον θυμόμαστε όλοι. Είχε πικραθεί διότι είχε φάει bullying όσο ήταν στο κρεβάτι. Μετέδιδε αισιοδοξία και δύναμη σε όλους», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Καμμένος.
«Ηταν ένας άνθρωπος που είχε πάρα πολύ χιούμορ και συνδεθήκαμε φιλικά. Ηταν ένας νέος άνθρωπος, είχε να δώσει πάρα πολλά πράγματα. Ενας δημιουργικός άνθρωπος», δήλωσε ο Λάκης Λαζόπουλος.
Εφυγε ο σημαντικότερος άνθρωπος της δημοσιογραφίας. Ολοι οι κύριοι που θέλησαν να πουν ή να γράψουν διάφορα για τον Θέμο, δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω. Κρίμα, όταν υπάρχουν δημοσιογράφοι σαν τον Θέμο, που πρόσφεραν τη ζωή τους και δουλειά», είπε ο Κώστας Πρέκας.
Εμφανώς συγκινημένες ήταν η Αννα Παναγιωταρέα και η Αγγελική Νικολούλη. Η τελευταία μάλιστα «λύγισε» την ώρα που έκανε δηλώσεις για τον Θέμο Αναστασιάδη. «Δημιουργικός άνθρωπος…», είπε και έφυγε από τις κάμερες αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Ηταν ένας χαρισματικός, πολύ καλός άνθρωπος, ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος. Είναι κρίμα που έφυγε τόσο νέος», δήλωσε η κ. Παναγιωταρέα.
«Εφυγε σε συνθήκες αήθειας και προσβολής της δημοκρατίας μας. Αιωνία η μνήμη του Θέμου για όσους υπηρετούν το επάγγελμα αλλά και τις ιδέες τους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Τι στιγμές που βρέθηκε δίπλα του ο Θέμος Αναστασιάδης, θυμήθηκε ο Γιώργος Τσαλίκης. «Τα τελευταία 20 χρόνια στα 3 πολύ σημαντικά περιστατικά στη ζωή μου έδωσε το παρών και μου είπε είμαι εδώ, ένιωσα κι εγώ την ανάγκη να είμαι εδώ. Ηταν παρών εκεί που έπρεπε, σε αυτούς που ένιωθε», δήλωσε ο τραγουδιστής.
Για 1,5 χρόνο ο δημοσιογράφος, εκδότης και παρουσιαστής έδινε μάχη με τον καρκίνο αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Θέμος διαγνώστηκε με μια πολύ σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου, το οστεοσάρκωμα στον θώρακα.
Η σύζυγός του, Βασιλική Παναγιωτοπούλου, όσο και τα τρία παιδιά τους βρισκόταν από το πρώτο λεπτό στο πλευρό του. Και σήμερα δυστυχώς τον αποχαιρετούν.
Ποιος ήταν ο Θέμος Αναστασιάδης
Είχε γεννηθεί στις 6 Ιανουαρίου του 1958 και ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο Βασιλική Παναγιωτοπούλου, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τον Μάιο του 1981 στην οικονομική εφημερίδα «Εξπρές», αρχικά σε ρεπορτάζ αγοράς και στη συνέχεια στο υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Από το 1985, παράλληλα με την «Εξπρές», άρχισε τακτική συνεργασία σε ελεύθερα οικονομικά θέματα με την «Καθημερινή». Από το 1986 εργάστηκε στην «Καθημερινή» και στην «Βραδυνή» στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το 1987 ανέλαβε υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος της «Βραδυνής» και την καθημερινή στήλη σχολίων «Βραδυνά». Το 1988 εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα της «Καθημερινής», στην οποία διετέλεσε και διευθυντής.
Ο Θέμος Αναστασιάδης εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες -Εξπρές, Καθημερινή (στην οποία μάλιστα θήτευσε και ως Διευθυντής), Ελευθεροτυπία (το 1995), Βήμα- ενώ έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με την στήλη του “Μαύρη Τρύπα”, στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, όταν διευθυντής της ήταν ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Ήταν τέτοια η απήχηση της στήλης του, που οι αναγνώστες την διάβαζαν αρχίζοντας από την τελευταία σελίδα της!
Αργότερα έγινε εκδότης, δημιουργώντας μια από τις πιο επιτυχημένες εφημερίδες όλων των εποχών, το “Πρώτο Θέμα”. Πριν απ’ αυτό, όμως, το 1998 ήταν συνεκδότης της αθλητικής εφημερίδας «Πρωταθλητής», στην οποία αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια. Το 2005 ξεκίνησε το «Πρώτο Θέμα» και εν συνεχεία έγινε ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού ομίλου «Πρώτο Θέμα Α.Ε.».
Τα 2 γνωστά-άγνωστα πάθη του Θέμου
Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από πολλές ιδιότητες. Κάθε μία προσφέρει το δικό της ενδιαφέρον και…διαφέρον. Με την έννοια ότι μπορεί για τη μία ιδιότητα να θαυμάζεις κάποιον και μια άλλη να τον μέμφεσαι. Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν ένας άνθρωπος πολλώ ιδιοτήτων που η κάθε μία κατεδάφιζε την άλλη.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι ότι επιλέγοντας να κρίνεις τη μία από το σύνολο των ιδιοτήτων δεν σε κάνει τυφλό για τις υπόλοιπες. Απλώς από κάποια πανανθρώπινη ανάγκη πας σε εκείνο που ελάχιστα έχει γραφτεί, έχει σχολιαστεί. Ειδικά για τη δημοσιογραφία αυτό είναι ένα ζητούμενο.
Στην περίπτωση του Θέμου Αναστασιάδη υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στον τεμαχισμό της ζωής και της προσωπικότητας του. Τα πεπραγμένα του στο παρασκήνιο της πολιτικής πολλοί τα έχουν γράψει, πολλοί τα έχουν κρίνει. Άρα δεν έχει καμία σημασία να σταθεί κανείς ξανά σε αυτά, ιδίως τώρα που ο Θέμος Αναστασιάδης διαχωρίστηκε από την ύλη του.
Σε κάθε ζωή όμως, ακόμα και την φαινομενικά πιο ανούσια ή αυτή που συγκέντρωσε περισσότερα αρνητικά σχόλια παρά θετικά, μπορούν να βρεθούν στοιχεία που της δίνουν αυτό που θα λέγαμε λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν για πολλούς δημοσιογράφους προσωπική γνωριμία. Έχουν να μοιραστούν χαρακτηριστικές συναντήσεις μαζί του.
Ανάμεσα στις ελάχιστες συνεντεύξεις του μπορεί κανείς να εκμαιεύσει και να σταχυολογήσει κάποια από εκείνα που συνέθεταν τον άνθρωπο Θέμο Αναστασιάδη. Για παράδειγμα όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Ολυμπιακός ήταν ένα μεγάλο πάθος για εκείνον, αλλά δεν ήταν το ύψιστο ούτε το μόνο.
Πάθος 1ο…γνωστό-άγνωστο
Όλοι γνώριζαν ότι είχε μια δική του στήλη στην Ελευθεροτυπία και μετά στο Βήμα. Πόσοι όμως αντιλαμβάνονταν ότι ο Θέμος Αναστασιάδης δεν έβλεπε τη γραφή και το έντυπο απλά ως μια δουλειά. Για εκείνον ήταν ένα πάθος. Όσο κι αν τριγυρνούσε σε άλλα μετερίζια, η κάψα του ήταν εκεί. Και αυτό φαίνεται από το ότι τον διακατείχε η ίδια ζέση όποιο είδος αρθρογραφίας κι αν έκανε. Ήταν επίσης ερωτευμένος εφημεριδάς. Το Πρώτο Θέμα δεν ήταν απλά ένα καπρίτσιο ή μια σκέψη της στιγμής. Ήταν αποτύπωμα αυτού του έρωτα.
Πάθος 2ο, ουσιαστικόν και δισυπόστατον
Μηχανές και αυτοκίνητα. Ο Θέμος είχε περάσει από έντυπο μηχανοκίνητου ενδιαφέροντος κι έγραφε για δίτροχα. Δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του στο Nitro στον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, όταν το Πρώτο Θέμα έγινε πρώτη εφημερίδα της χώρας και απέκτησε αυτή τη δυναμική, αυξήθηκε η επιθυμία διαφημιστών να αποκτήσουν θέση στα φύλλα του. Ανάμεσα τους και αρκετές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αντιπροσωπείες που πήγαιναν με τα καλύτερα τους μοντέλα.
Lamborghini, Porsche, BMW, Mercedes χτυπούσαν την πόρτα του Πρώτου Θέματος και ο Θέμος δεν έχανε ευκαιρία. Πριν από οποιαδήποτε διαφήμιση έπρεπε να τα οδηγήσει. Έμπαινε μέσα, πατούσε γκάζι και ανοιγόταν στις μεγάλες λεωφόρους. Δεν ήταν όμως μόνο το πάθος για τα αυτοκίνητα που τον ωθούσε. Ήταν και το πάθος για τη φυγή. Να νιώσει πως σπάει τα δεσμά του και είναι απελευθερωμένος από τα πάντα. Όταν τέλειωνε το σανίδωμα, τότε μπορούσαν να διαφημιστούν τα οχήματα.