Connect with us

Συνεντεύξεις

Προσοχή στους γονείς με του εφήβους προς την ενηλικίωση

Προσοχή,γονείς,εφήβους,ενηλικίωση,

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλές παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές απο έφηβους στην επαρχία Λαγκαδά και Οχι ΜΟΝΟ .

Τι είναι αυτό που τους οδηγεί σε αυτές τις πράξεις σύμφωνα με την βιβλιογραφία και το Χαμόγελο του παιδιού ……

Η εφηβεία αποτελεί το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, από τα 11 έως τα 19 περίπου έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο βιώνει έντονες και ραγδαίες αλλαγές σε σωματικό, γνωστικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Κυρίως, αφήνει πίσω του τη σιγουριά της παιδικής ηλικίας και έρχεται αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ζωής (Committee on the Science of Adolescence Board on Children, Youth, and Families,2011).

Στην εφηβεία, τα άτομα έχουν την ανάγκη για νέες εμπειρίες, πειραματισμό, αναζήτηση νέων συγκινήσεων και εξερεύνηση των προσωπικών τους ορίων. Παράλληλα, αυτές οι συμπεριφορές είναι φυσιολογικό να συνοδεύονται από παρόρμηση, καθώς ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και οι εγκεφαλικές δομές, που είναι υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων και τη λογική σκέψη, είναι ακόμη ανώριμες (Galvan,Hare,Voss,Glover & Casey, 2007). Ο λόγος που οι έφηβοι κι οι έφηβες πειραματίζονται τόσο έντονα είναι η απόκτηση νέων εμπειριών ώστε να είναι σε θέση αργότερα στην ενήλικη ζωή να πάρουν πιο δύσκολες και απαιτητικές αποφάσεις (π.χ «Είναι αυτή η κατάλληλη δουλειά για μένα;» ή «Είναι αυτός ο κατάλληλος σύντροφος;») (Romer, Reyna & Satterthwaite, 2017).

Υπάρχει ένα όριο, όμως, μεταξύ της φυσιολογικής ανάγκης για πειραματισμό και νέες εμπειρίες (που μπορεί να περιλαμβάνουν σεξουαλικούς πειραματισμούς, υιοθέτηση συμπεριφορών ενηλίκων και ανάγκη για αυτονομία) και την υιοθέτηση ριψοκίνδυνων συμπεριφορών. Ερευνητικά δεδομένα, κατατάσσουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές, τη χρήση ουσιών, τις παράνομες συμπεριφορές και την οδική συμπεριφορά ως τις κύριες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται οι έφηβοι κι οι έφηβες (Committee on the Science of Adolescence Board on Children, Youth, and Families,2011).

Συγκεκριμένα, ως προς τις σεξουαλικές συμπεριφορές θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία πρώτης συνεύρεσης του ατόμου, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, αν χρησιμοποιούνται μέθοδοι αντισύλληψης και ποιες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και εκτρώσεις. Αναφορικά με τη χρήση ουσιών (κυρίως αλκοόλ, καπνός και ινδική κάνναβη) κάποιοι έφηβοι πειραματίζονται και δοκιμάζουν, κάποιοι κάνουν συστηματική χρήση, κάποιοι κατάχρηση και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τη χρήση και στην ενήλικη ζωή.

Μερικοί έφηβοι εμπλέκονται σε συμπεριφορές αντίθετες με τον νόμο, είτε επειδή δεν έχουν συμπληρώσει το κατώτερο επιτρεπτό ηλικιακό όριο (π.χ χρήση αλκοόλ ή καπνού από άτομα <18 ετών), είτε πρόκειται για αδικήματα όπως η χρήση βίας, ληστεία, βανδαλισμός κ.α. Οι έφηβοι αποτελούν μία υγιή πληθυσμιακή ομάδα με πρώτη αιτία θανάτου τα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τροχαία ατυχήματα ευθύνονται για το 10% των συνολικών θανάτων των εφήβων. Αυτά τα ατυχήματα, συχνά συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τη ριψοκίνδυνη οδήγηση, την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση παρέα με άλλους συνομηλίκους (Committee on the Science of Adolescence Board on Children, Youth, and Families,2011).

Όλες αυτές οι συμπεριφορές κατά την εφηβεία είναι πιθανό να συνοδεύσουν το άτομο και στην ενήλικη ζωή του. Μάλιστα, τα άτομα που εμπλέκονται σε μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου είναι πιθανόν να εμπλέκονται και σε κάποια άλλη, καθώς υπάρχει κοινό περιβαλλοντικό και βιολογικό υπόβαθρο (Kipping, Campbell, MacArthur, Gunnell & Hickman, 2012). Η πιθανότητα εμπλοκής σε μια τέτοια δραστηριότητα καθώς και η συχνότητά της αυξάνεται αν συμβαίνει από συνομήλικους φίλους και κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους. Κι αυτό γιατί οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πιθανή επιβράβευση και αποδοχή από φίλους (Chein, Albert, O’Brein, Uckret & Steinberg, 2011).

Βέβαια δεν εμπλέκονται όλοι οι έφηβοι σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Φαίνεται να λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες η υγιής αυτοεκτίμηση, το αίσθημα αυτονομίας και ελέγχου, το αίσθημα του «ανήκειν», οι συναισθηματικοί και κοινωνικοί δεσμοί με άλλους, η ψυχική ανθεκτικότητα και αυτοαποτελεσματικότητα του ατόμου. Υπάρχει όριο ανάμεσα στη φυσιολογική ανάγκη για νέες εμπειρίες και στην προβληματική συμπεριφορά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ηλικία έναρξης μιας συμπεριφοράς (π.χ 8-9 ετών), η υιοθέτηση της συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν οι φίλοι των εφήβων εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου κι αν πρόκειται για περισσότερες από μία ανάλογες συμπεριφορές. (Kipping et al., 2012)

Η εφηβεία αποτελεί την πιο κατάλληλη περίοδο για απόκτηση γνώσεων για την υγεία και την υιοθέτηση υγιών συνηθειών, ώστε αυτές να διατηρηθούν και στην ενήλικη ζωή.

Συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς

● Οι σταθερές και στενές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, που χαρακτηρίζονται από φροντίδα, εμπιστοσύνη, κατανόηση και υποστήριξη βοηθούν τον/ την έφηβο να διαμορφώσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και τον οπλίζουν με κοινωνικές δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες το άτομο να εμπλακεί σε κάποια επικίνδυνη δραστηριότητα είτε να βρει λύση σε κάποιο πρόβλημα, είτε για να νιώσει ότι ανήκει σε μια ομάδα.

● Συζήτηση με τους εφήβους για θέματα που αφορούν ευαίσθητα θέματα όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το σεξ, οι σχέσεις. Το άτομο, που θα αναλάβει αυτή τη συζήτηση προτείνεται να είναι επαρκώς ενημερωμένο, άνετο με το θέμα που θα συζητηθεί, με πρόθεση να δώσει χώρο στον έφηβο/ στην έφηβη και να τον/την ακούσει, χωρίς δογματισμό. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τον έφηβο και την έφηβη να μάθει να ζυγίζει τα θετικά και τα αρνητικά μιας συμπεριφοράς, τις δικές του/της αδυναμίες και τα δυνατά σημεία και τέλος να τον/την βοηθήσουμε να πάρει την πιο σωστή δυνατή απόφαση.

● Στους εφήβους και στις έφηβες αρέσει να παίρνουν ρίσκα και να δοκιμάζουν τα όριά τους. Μπορούμε, λοιπόν, να τους/τις ενθαρρύνουμε να το κάνουν με έναν ασφαλή και θετικό τρόπο. Βοηθήστε τον έφηβο και την έφηβη να ανακαλύψει τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα του/της κι ενισχύστε τους προς αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου, ενός αθλήματος, εθελοντισμός. Έτσι, ένα μέρος της ανάγκης των εφήβων για ρίσκο και νέες εμπειρίες θα καλυφθεί.

● Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εφήβων και του σχολείου και των συμμαθητών τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι/ οι έφηβες που έχουν μια θετική σχέση με τη σχολική κοινότητα, πιο σπάνια εκφοβίζουν ή εκφοβίζονται, εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες ή κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

● Προώθηση θετικών αξιών όπως, η σωστή και δίκαιη στάση απέναντι στους άλλους, ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλληλοϋποστήριξη, από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται θετικό κλίμα και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους εφήβους και υιοθετούνται υγιή πρότυπα και αξίες.

● Στο σχολείο, προτείνεται η θέσπιση κανόνων κι η ρητή απαγόρευση όλων των ριψοκίνδυνων και παράνομων συμπεριφορών με επιτήρηση από εκπαιδευτικούς σε πιο απομονωμένα μέρη του σχολείου (American Psychological Association, 2012)

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

American Psychological Association (2012). Developing Adolescents, A Reference for Professionals.

Chein, J., Albert, J., O’Brein, L., Uckret, K. & Steinberg, L. (2011). Peers increase adolescent risk taking by enhancing activity in the brain’s reward circuitry. Dev Sci, 14 (2

Galvan, A. , Hare, T., Voss, H., Glover, G. & Casey, B. J. (2007). Risk taking and the adolescent brain: who is at risk?. Developmental Science, 10 (2), F8-F14.

Institute of Medicine (US) & National Research Council (US) Committee on the Science of Adolescence. (2011). The Science of Adolescent Risk-Taking: Workshop Report. Washington (DC): National Academies Press (US).
Kipping, R. R., Campbell, R. M, MacArthur, G. J., Gunnell, D. J. & Hickman, M. (2012). Multiple Risk Behavior in Adolescence. Journal of Public Health, 34 (1) : 1-2.

Romer, D., Reyna, V. F.& Satterthwaite, T. D. (2017). Beyond stereotypes of adolescent risk taking: Placing the adolescent brain in developmental context . Dev Cogn Neurosci, 27: 19-3

Ειδήσεις Λαγκαδάς13 ώρες πριν

Πρωτοβουλία κατά Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Λαγκαδά

Ελλάδα14 ώρες πριν

Α. Τζιτζικώστας-‘Η Τουρκία έχει μόνιμη ανοσία στην ιστορική αλήθεια

Καταγγελία ΚΤΕΛ Λαγκαδά για απάνθρωπες καταστάσεις
Ειδήσεις Λαγκαδάς17 ώρες πριν

Καταγγελία ΚΤΕΛ Λαγκαδά για απάνθρωπες καταστάσεις

Ειδήσεις Λαγκαδάς17 ώρες πριν

«Φυτεύουν» μονάδα απορριμμάτων στην περιοχή της Κορώνειας

Ειδήσεις Λαγκαδάς18 ώρες πριν

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Λαγκαδά για την αντιπυρική περίοδο 2020

Ειδήσεις Λαγκαδάς20 ώρες πριν

Κακοποίηση ζώου στα Λαγυνά του Δήμου Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 ημέρες πριν

Φύτεψαν γαϊδουράγκαθο σε τρυπά της ΔΕΥΑ Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 ημέρες πριν

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η Δημοτική Ενότητα Λαχανά

Ελλάδα3 ημέρες πριν

Οι πολιτιστικές διαδρομές ως επενδύσεις για την ανάπτυξη

Ελλάδα - Κόσμος3 ημέρες πριν

Ποσό ΜΑΜΟΥΘ χρωστάει η ΔΕΥΑ Λαγκαδά στην ΔΕΗ

Ελλάδα - Κόσμος3 εβδομάδες πριν

«Ισχυρή σύσταση» για μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Ειδήσεις Λαγκαδάς1 εβδομάδα πριν

Γιατί δεν φεύγουν τα κουνούπια στο Δήμο Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς5 ημέρες πριν

Δώρο στους ιδιώτες η διαχείριση απορριμάτων και ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ειδήσεις Λαγκαδάς4 εβδομάδες πριν

ΠΑΡΑΞΕΝΟ – Δορυφόροι περνάνε κάθε ήμερα απο το Δήμο Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς4 εβδομάδες πριν

Κορωνοϊός: Το απίστευτο γεγονός που “άλλαξε” τον Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς3 εβδομάδες πριν

Η κρίση της Πανδημίας Covid-19 με αυξήσεις στο Δήμο Λαγκαδά

taxmatzidis gennitsaroi soho
Ειδήσεις Λαγκαδάς4 εβδομάδες πριν

Ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις για το φιάσκο στον Σοχό

Ειδήσεις Λαγκαδάς1 εβδομάδα πριν

Έντονες αντιδράσεις στο δήμο και την τοπική κοινωνία του Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς1 εβδομάδα πριν

Σκύλοι βρέθηκαν νεκροί από φόλα στο Ηράκλειο Λαγκαδά

Συνεντεύξεις2 εβδομάδες πριν

Κ. Θ. Ιππασίας Λαγκαδά : Ζητάμε τη στήριξη του κράτους όχι ελεημοσύνη

Facebook

Advertisement

Συνεργασίες

Πνευματική Ιδιοκτησία © 2020 ATG Digital. Τηλ:2394 023555 Powered by A.T.G Digital & Social Media Marketing

google.com, pub-6355737995000852, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Με την περιήγησή σας στο https://livelagadas.gr/ αποδέχεστε την χρήση cookies. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο