Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τρίτη 05/07/2022

Σε επιτήρηση η Ενότητα Σερρών και οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης

panoli lagkadas 2020

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, ως ζώνες επιτήρησης ορίστηκαν εκτός από πέντε δήμους της Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Κανένα άλλο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, εκτός από το πρώτο που επιβεβαιώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, σε οικόσιτη εκμετάλλευση στη Βισαλτία Σερρών, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

«Στο πλαίσιο της ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης του νοσήματος, μέχρι σήμερα, εκτός του ενός κρούσματος, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων από θηρευθέντες ή νεκρούς αγριόχοιρους, από ζώντες χοίρους προς σφαγή ή νεκρούς χοίρους εκμεταλλεύσεων ήταν αρνητικά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, ως ζώνη προστασίας γύρω από το κρούσμα στην Ελλάδα έχει οριστεί ο Δήμος Βισαλτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ενώ ως ζώνες επιτήρησης ορίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών οι δήμοι Ηράκλειας, Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης και στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης.

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος, οι κάτοχοι όχι μόνον των συστηματικών εκτροφών αλλά και εκείνοι των οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται να λαμβάνουν κωδικό εκμετάλλευσης και όλοι οι εκτρεφόμενοι χοίροι πρέπει να σημαίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τη σήμανση και την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με παρέκκλιση που ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από το ΥΠ.Α.Α.Τ., η οποία έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται η έξοδος χοίρων για άμεση σφαγή από τις εκτροφές που εδρεύουν εντός των Ζωνών Επιτήρησης στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που προβλέπονται και εφόσον τα αποτελέσματα αυτών το επιτρέπουν. Το κρέας των σφάγιων των χοίρων από τις προαναφερόμενες εκτροφές θα φέρει ειδικό σήμα καταλληλότητας, με τη φράση «μόνο για την Ελλάδα» και τον κωδικό έγκρισης του Σφαγείου.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο

SOS εκπέμπει ο πλανήτης μας, με νέα διεθνής επιστημονική μελέτη να δείχνει πως η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια, κυρίως στη Μεσόγειο.

Fuel Pass: Η Επιστροφή

Προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού έως και τα 45.000 ευρώ και αύξηση του ποσού έως τα 100 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου και το είδος του οχήματος προβλέπει το νέο καθεστώς για την επιδότηση στα υγρά καύσιμα, δηλαδή του Fuel Pass 2.

Πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στο τέλος Ιουλίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι. Τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο η μοτοσυκλέτα.