Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 23/05/2024

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το Θέμα Γυμνάσιο Λαγκαδά

Οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνάσιου Λαγκαδά ενημερώθηκαν ότι μένουν χωρίς σχολική άστεγοι, διότι το σχολικό κτήριο κρίθηκε επικίνδυνο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το κτήριο αντιμετωπίζει σοβαρό προβλήματα στατικότητας και υγρασίας και άρα είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει τους μαθητές των δύο γυμνασίων.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με σχετική ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας και τους συναρμόδιους υπουργούς, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κ. Δώρα Αυγέρη αναφέρει σχετικά

Άλλο ένα δείγμα διάλυσης και κυβερνητικής ανοργανωσιάς έρχεται να προστεθεί στα διαχειριστικά «κατορθώματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με τα ιδιαίτερα προβλήματα ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων και την ασφαλή στέγαση μαθητών σε αίθουσες διδασκαλίας.
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά παραμένουν χωρίς στέγη, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο το σχολικό κτίριο στο οποίο συστεγάζονται. Ως εκ τούτου, 600 και πλέον μαθητές δεν γνωρίζουν πού θα κάνουν μάθημα.
Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με σχετική ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας και τους συναρμόδιους υπουργούς, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Παρά το χρόνιο του προβλήματος στα εν λόγω σχολεία, η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μόλις στα τέλη Αυγούστου. Καμία μέριμνα δεν επιδείχθηκε, ούτε έγινε ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε οι διαδικασίες αποκατάστασης των προβλημάτων στατικής επάρκειας του κτιρίου να έχουν εκκινήσει και ολοκληρωθεί κατά τον χρόνο που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας.
Το Υπουργείο Παιδείας λάμπει δια της απουσίας και ουδεμία λύση έχει δώσει, ενώ οι προτάσεις του δήμου Λαγκαδά –μετεγκατάσταση σε άλλο σχολείο, εγκατάσταση κοντέινερ ή διδασκαλία εξ αποστάσεως– δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολό της, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κ. Κεραμέως παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση, αποτυγχάνοντας να επιτύχουν τα στοιχειώδη, όπως είναι η διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης όλων των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πέρα από την άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, οι πολίτες του Λαγκαδά περιμένουν να απαντηθεί το απλό ερώτημα αν υπάρχει, εν τέλει, κάποιος συνολικότερος σχεδιασμός για την σχολική στέγη στον δήμο τους.
Οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης του 1ου και του 2ου Γυμνασίου του δήμου Λαγκαδά, χωρίς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Κι ερωτούν ποιος είναι ο συνολικότερος σχεδιασμός για τη σχολική στέγη στο δήμο Λαγκαδά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Εσωτερικών
– Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι, παραμένουν άστεγα το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Γυμνάσιο του δήμου Λαγκάδα, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο το σχολικό κτίριο στο οποίο συστεγάζονται. Θα λάβουν μέριμνα το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία ή όχι»;

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και παρά τα διαφαινόμενα προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα και ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την ασφαλή στέγαση μαθητών σε αίθουσες διδασκαλίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του 1ου και του 2ου Γυμνάσιο του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο συστεγάζονται τα δύο γυμνάσια και φοιτούν περισσότεροι από 600 μαθητές, κρίθηκε ακατάλληλο (το πρόβλημα είναι χρόνιο και εντοπισμένο ήδη από το 2013), με μελέτη που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μόλις στα τέλη Αυγούστου. Αφήνοντας, έτσι, ανεκμετάλλευτο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα σχολικά κτίρια ήταν άδεια από μαθητές και τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, βάσει της από 25.8.2021 Μελέτης Στατιστικής Επάρκειας του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά προκύπτει μεταξύ άλλων ότι: « δεν υπάρχει στατική επάρκεια σε όλα τα δομικά μέρη του συγκροτήματος και απαιτούνται επεμβάσεις αποκατάστασης ή/ και ενίσχυσης διαφόρων βαθμών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν απαιτείται εκ προοιμίου από το νόμο η εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος ως κτίσμα «επικίνδυνο», κάτι το οποίο θα πρέπει να κρίνει το αρμόδιο όργανο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου». Επιπλέον: «καταγράφηκαν πολλές φθορές τοπικού χαρακτήρα, σε πολλά διαφορετικά σημεία, τόσο στο επίπεδο των δαπέδων όσο και στης οροφής.

Η εξέλιξη των φθορών από διαρρήξεις σκυροδέματος είναι η απόσπαση και απροειδοποίητη πτώση τεμαχίων επιχρίσματος (σοβά) και σκυροδέματος (ζώνης επικάλυψης οπλισμού).

Κατά συνέπεια, σε ορισμένες θέσεις του συγκροτήματος (και εντός αιθουσών διδασκαλίας) υπάρχει ενεργός κίνδυνος, κατά την καθημερινή λειτουργία και χρήση του κτιρίου».

Ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν δώσει καμία ουσιαστική λύση μέχρι στιγμής. Το δε υπουργείο Παιδείας λάμπει δια της πλήρους αφωνίας και της απουσίας του, καθώς ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναλάβει μέχρι τώρα.

Οι όποιες προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη δημοτική αρχή, όπως η στέγαση του ενός γυμνασίου σε άλλο χωριό του δήμου Λαγκαδά, η εγκατάσταση κοντέινερ ή η διδασκαλία εξ αποστάσεως, δεν απαντούν στον πρόβλημα, αντιθέτως εντείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των γονιών και των μαθητών, που εξακολουθούν να παραμένουν άστεγοι και σε πλήρη αναστάτωση.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λαγκαδά προτάθηκαν πρόχειρες λύσεις- ανάγκης, ωστόσο αυτές κρίθηκαν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετούν την εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολό της. Αντιθέτως, προσθέτουν προβλήματα και δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς κ.α). Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει κανένα μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ το επίσημο πόρισμα για τα όσα πρέπει να γίνουν αναμένεται να εκδοθεί μετά από δύο μήνες από την ανάδοχο εταιρία που έχει αναλάβει την εκπόνησή του.
Επειδή, είναι υποχρέωση της Πολιτείας η διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Επειδή, η κτιριακή ασφάλεια και η στέγαση των μαθητών σε κατάλληλα εκπαιδευτικά συγκροτήματα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, κατά τα δύο προηγούμενα έτη, όπου λόγω της πανδημίας τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά (τηλεκπαίδευση) και συνεπώς υπήρχε χρονικό περιθώριο για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος.

Επειδή, η σχολική χρονιά ξεκινάει και είναι αναγκαία η εξεύρεση άμεσων λύσεων για την ασφαλή διεξαγωγή μαθημάτων και την μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης του 1ου και το 2ου Γυμνασίου του δήμου Λαγκαδά, χωρίς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία;

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση αποκατάσταση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά και την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων σε αυτό;
Ποιος είναι ο συνολικότερος σχεδιασμός για την σχολική στέγη στο δήμο Λαγκαδά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Πούλου Παναγιου (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Εργασίες κοπής πρασίνου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών-περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι

Εργασίες κοπής πρασίνου και οριζόντιας σήμανσης στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Σερρών- περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες κοπής πρασίνου και