Συνάντηση του Ιταλού πρέσβη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ – Στο επίκεντρο οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι και η προώθηση ρυζιού και μεταφορά χημικών
Την επιθυμία της νέας διοίκησης αλλά και των μελών του ΕΒΕΘ για ενδυνάμωση των ελληνο-ιταλικών σχέσεων σε επίπεδο εισαγωγών – εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και κυρίως του τουρισμού και των επενδύσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιταλό πρέσβη, Luigi Maras και τον εμπορικό ακόλουθο της ιταλικής πρεσβείας, Enrico Barbato. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ, ήταν παρόντες, επίσης, ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη και β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χρήστος Σαραντόπουλος.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καλωσορίζοντας τους Ιταλούς διπλωμάτες ο κ. Μασούτης επισήμανε τη σημαντική θέση που κατέχει η Ιταλία ως εμπορικός εταίρος της χώρας μας, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε πολλούς τομείς για διεύρυνση των συνεργασιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δυναμική που παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, όπου «χτυπά η καρδιά» των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μασούτης παρέθεσε ακόμη στον Ιταλό πρέσβη και στον Ιταλό εμπορικό ακόλουθο, τα πλεονεκτήματα και τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, που, όπως είπε χαρακτηριστικά «δημιουργούν εύφορο έδαφος για νέες επενδύσεις από Ιταλικές επιχειρήσεις ή από κοινοπραξίες εταιριών ελληνικών και ιταλικών συμφερόντων». Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τόνωση του ιταλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με την ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και τα οποία θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή και να αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης για ιταλικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, οι τεχνολογίες και ο τουρισμός.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, προς την Ιταλία (σ.σ. είναι ο πρώτος πελάτης των ελληνικών προϊόντων με μερίδιο 11,2% επί του συνόλου των εξαγωγών) διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές (σ.σ. η Ιταλία κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των ελληνικών εισαγωγών με μερίδιο 8,8% επί του συνόλου) στα 3,88 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 3,1% και αύξηση κατά 6,8% αντίστοιχα.
Προώθηση ρυζιού και μεταφορά χημικών
Στη μακρόχρονη σχέση συνεργασίας της Θεσσαλονίκης και του ΕΒΕΘ, ειδικότερα, με την Ιταλία, αναφέρθηκε ο α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης, οι σχέσεις του ΕΒΕΘ με την Ιταλία έχουν την αρχή τους πολλές δεκαετίες πίσω, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδελφοποίηση του ΕΒΕΘ με το επιμελητήριο της Τεργέστης και την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών κατά τη δεκαετία του ‘90. Επίσης, σημείωσε πως το ΕΒΕΘ ανέπτυξε όλα τα προηγούμενα χρόνια αγαστή και ουσιαστική συνεργασία με άλλα επιμελητήρια και φορείς από πολλές ιταλικές περιοχές στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως για την προώθηση του ρυζιού στις ορυζοπαραγωγές περιοχές τεσσάρων χωρών της Ευρώπης, για τη μεταφορά χημικών προϊόντων στις χώρες της Μεσογείου κ.α. Επίσης, ο κ. Βλαχογιάννης ανακοίνωσε πως «υπάρχουν και άλλες προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και αναμένεται σύντομα να μετουσιωθούν σε συνεργασίες».
Οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ως ένα από αυτά ανέφερε την 1η ελληνο-ιταλική Διακυβερνητική συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 και την ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Οι συγκυρίες είναι καλές και η προσέγγιση των δύο κυβερνήσεων πολύ θετική, στοιχείο σημαντικό όχι μόνο για τις οικονομικές αλλά και για τις πολιτισμικές μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Luigi Maras. Επίσης, αναφέρθηκε στην επένδυση της ιταλικής Trenitalia στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να επενδυθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε τροχαίο υλικό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Maras οι Ιταλοί επενδυτές προτίθενται να αναπτύξουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και να το κάνουν εφάμιλλο με το ιταλικό, ενώ σχεδιάζουν να συνδέσουν σιδηροδρομικά την Ελλάδα με την Β. Ευρώπη.
Στο σημείο αυτό κ. Μασούτης γνωστοποίησε στο Ιταλό πρέσβη την πρόθεση του ΕΒΕΘ να φιλοξενήσει στους χώρους του μια κλειστή εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς της πόλης για τα σχέδια της Trenitalia, ενώ ο κ. Βλαχογιάννης τόνισε και την ανάγκη δημιουργίας δύο διαμετακομιστικών κέντρων στον Ασπρόπυργο και στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος του ΕΒΕΘ στη νέα εποχή των ελληνοϊταλικών σχέσεων
Πέραν όμως του τομέα των μεταφορών, ο Ιταλός Πρέσβης δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη συνεργασιών και σε άλλους τομείς, όπως στον αγροτικό αλλά και τον τραπεζικό τομέα. Σημείωσε ωστόσο πως η επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, απαιτεί την εμπλοκή πολλών φορέων και από τις δύο πλευρές (πρεσβειών, επιμελητηρίων, οργανισμών προώθηση εξαγωγών κ.α.) σημειώνοντας πως καταλυτικό ρόλο στη νέα εποχή των ελληνοϊταλικών σχέσεων μπορεί να διαδραματίσει το ΕΒΕΘ με το κύρος που διαθέτει, αλλά και με την τεχνογνωσία του και το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του.
Ο κ. Μασούτης διαβεβαίωσε τους Ιταλούς διπλωμάτες πως το ΕΒΕΘ θα είναι πάντα στη διάθεσή τους προκειμένου να φιλοξενήσει κοινές εκδηλώσεις, αλλά και για να εμπλακεί σε δράσεις που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των ελληνοϊταλικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, ενώ ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ και επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας, Χρήστος Σαραντόπουλος αναφέρθηκε στην συστηματικοποίηση της συνεργασίας, με δράσεις όπως η επικείμενη συνάντηση με εκπροσώπους της Trenitalia, το money show που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αλλά και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του 2018 και θα έχουν ιταλικό «χρώμα».
Πηγή: https://www.voria.gr/article/masoutis-efforo-to-edafos-tis-thessalonikis-gia-italikes-ependisis