Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τετάρτη 29/06/2022

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο OPEN ΄Ώρα Ελλάδος 07.00

Συνέντευξη,Κυριάκου Μητσοτάκη,OPEN,Ώρα Ελλάδος 07.00,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΟΡΕΝ:
«Ώρα Ελλάδος 7:00»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
και ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι 9 ακριβώς είναι η ώρα, Πέμπτη σήμερα 13 Ιουνίου και όπως σας είχαμε υποσχεθεί με πολύ χαρά έχουμε υποδεχτεί εδώ στο στούντιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Πρόεδρε καλή σας ημέρα, καλώς ήρθατε στο Open και στην εκπομπή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα και σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Μητσοτάκη καλώς ήρθατε στο Open.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω την αλήθεια, είχαμε μια ανησυχία γιατί τώρα με τις περιοδείες με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως με εσάς που γυρνάτε και όλη την Ελλάδα, λέγαμε τι ώρα θα γυρίσει από την Πάτρα το βράδυ, από το Αίγιο …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αργά γύρισα χτες το βράδυ από μια πολύ όμορφη περιοδεία στην Πάτρα, στην Ηλεία, στο Αίγιο μετά επιστρέφοντας, γύρισα αργά πίσω. Δεν κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τέτοιες περιοδείες κ. Χασαπόπουλε, επέλεξα να ξαναγυρίσω για ακόμη μια φορά την Ελλάδα, με ένα διαφορετικό τρόπο μακριά από τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις με τα σημαιάκια όπου ανεβαίνουμε σε μια εξέδρα και μιλάμε, με πολλές συζητήσεις με τους πολίτες, με αρκετές αυθόρμητες ομιλίες σε πλατείες.
Όταν μιλάς σε μια πλατεία σήμερα ή σε ένα καφενείο, θα σε ακούσει και κόσμος ο οποίος δεν είναι δεδομένο ότι έχει έρθει εκεί για να ακούσει ένα πολιτικό αρχηγό και ο σκοπός δεν είναι να μιλήσουμε μόνο σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά να απευθύνουμε και ένα ενωτικό κάλεσμα προόδου, σε αυτούς οι οποίοι δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Πάντως είναι μια πολύ ωραία διαδικασία πολύ ευχάριστη για εμένα, μου αρέσει να είμαι εκτός Αθηνών.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρωτότυπη γιατί πρώτη φορά σας έχουμε δει με μικρόφωνο στο χέρι φορητό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν με παρακολουθείτε συστηματικά!
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά σίγουρα είναι μια διαδικασία πολύ δυναμική, η οποία μας δίνει και τη δυνατότητα πάντα να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τα επιμέρους προβλήματα των περιοχών. Παραδείγματος χάριν χτες στην Ηλεία εάν δεν είχα πάει στο φράγμα του Αλφειού, δεν θα αντιλαμβανόμουν ο ίδιος τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη περιοχή της Ηλείας με μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν τους παραγωγούς εκείνης της περιοχής.
Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί σε συνεννόηση με το νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη. Έναν νέο άνθρωπο, τον οποίο εμπιστευτήκαμε τον Νεκτάριο Φαρμάκη και κόντρα στα προγνωστικά κέρδισε μια Περιφέρεια που όπως ξέρετε δεν ήταν θετικά προδιατεθειμένη πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να μπούμε στα θέματα της επικαιρότητας με πρώτο αυτό που ξέσπασε χτες μάλλον τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες που έκανε εγγράφως ένας από τους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, ο κ. Αγγελής.
Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από αυτό; Μιλάει για Ρασπούτιν, μιλάει για παρεμβάσεις κυβερνητικές, για κατηγορίες χωρίς αποδείξεις. Εμπλέκει τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου σε αυτή τη διαδικασία, η δική σας αίσθηση ποια είναι για όλο αυτό το πράγμα έτσι όπως εξελίσσεται πλέον;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι καινούργιο αυτό. Τα γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, απλά χτες τα είδαμε γραμμένα από έναν εν ενεργεία αντιεισαγγελέα ο οποίος ευθέως εμπλέκει δυο Υπουργούς της Κυβέρνησης σε μια πολιτική σκευωρία. Είναι ξεκάθαρο ότι στην υπόθεση αυτή υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες δόθηκαν από την Κυβέρνηση. Δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν, οδηγήθηκε η υπόθεση στη Βουλή, διασύρθηκαν δέκα άνθρωποι για να επιστρέψει πίσω στη Δικαιοσύνη.
Οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν και από τη στιγμή που εμπλέκονται Υπουργοί σε αυτή την υπόθεση είναι δεδομένο ότι με κάποιο τρόπο η υπόθεση αυτή θα φτάσει στη Βουλή, στην επόμενη Βουλή πια.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε αποφασισμένος δηλαδή εάν εκλεγείτε Πρωθυπουργός …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι αποφασισμένος να αποκαταστήσω τη θεσμική τάξη στη Δικαιοσύνη. Να μην ανεχτώ άλλο τέτοιες παρεμβάσεις και να κάνουμε μια πολύ συστηματική δουλειά για να ενισχύσουμε και πάλι τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Δικαιοσύνη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το λέω εδώ και πολύ καιρό, έχω πει ότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι χτες ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του, όλοι συζητάνε για ένα Ρασπούτιν και κανείς δεν λέει το όνομά του. Εάν εκλεγείτε εσείς θα αποκαλυφθεί αυτό το όνομα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν, μην κοροϊδευόμαστε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέει όμως κανένας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Υπουργός του είναι. Δεν είναι κάποιος άγνωστος. Δυο Υπουργοί υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μην κοροϊδευόμαστε τώρα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους μιλάτε για τον κ. Καλογήρου και τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δύο Υπουργοί υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπάρχει τρίτος.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα ο Ρασπούτιν λογικά εφόσον ο κ. Καλογήρου …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε να πάμε στα θέματα της οικονομίας. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής σας εκστρατείας αλλά και των εξαγγελιών σας εστιάζεται σε αυτό και θέλω να σας πω ότι εμείς χτες εδώ στο Open κάναμε μια μελέτη τι προτείνετε εσείς και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες άκουσα τον κ. Τσίπρα που είπε ότι οι μειώσεις που προτείνετε εσείς στους φορολογικούς δείκτες έχουν κόστος 1,5 δις. Αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή κ. Χασαπόπουλο μιλήσαμε από το 2016 για την ανάγκη να υπάρχει ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, λιγότεροι φόροι, περισσότερη ανάπτυξη. Και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής μας εκστρατείας το «Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα».
Για να δείξουμε ότι αν δεν υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορεί η χώρα πραγματικά να πατήσει καλά στα πόδια της και δεν μπορούν και τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να υποστηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%.
Άρα η αναπτυξιακή δυναμική την οποία οραματιζόμαστε με μια μεγάλη έκρηξη επενδύσεων, είναι δεδομένο ότι θα φέρει περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δαπάνες στις οποίες έχουμε εστιάσει που μπορούμε να συμμαζέψουμε είναι συγκεκριμένες, τα έχουμε πει αυτά πολλές φορές αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να διαφωνεί ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία στη χώρα μας.
Εξάλλου το λέει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πια, άρα δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να φέρει στην χώρα την ισχυρή ανάπτυξη. Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει εστιάσει σε αυτό και ξέρει πώς να το κάνει, είναι η Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε είστε βέβαιος ότι αν εκλεγείτε εσείς Πρωθυπουργός την 7η Ιουλίου θα πάτε με αυτό το πρόγραμμα να υλοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα. Αν οι Βρυξέλλες -γιατί έχετε πει ότι είμαστε υπό την εποπτεία των Βρυξελλών- σας πουν «αυτά που λες δεν μπορούν να γίνουν, εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μίγμα πολιτικής, δεν μπορείς να μειώσεις τους φόρους ακόμη». Εκεί εσείς έχετε διασφαλίσει ότι θα μπορέσετε να φτάσετε μέχρι τέλους ή και να συγκρουστείτε ακόμη και να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο προϋπολογισμός του 2020 που είναι ο πρώτος που θα καταθέσει η νέα Κυβέρνηση εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα συμπεριλαμβάνει τις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ξεκινώντας με το φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Αυτές είναι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτες, έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και πιστεύω ότι θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι μια αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μας επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό θα είναι και προς όφελος των δανειστών. Χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής χρέους. Αυτό ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και αυτό μπορούμε να κάνουμε πράξη με αυτή την πολιτική.
Και να σας πω και κάτι ακόμη. Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και ως μια πολιτική δύναμη η οποία τιθάσευσε το λαϊκισμό, περιχαράκωσε την άκρα Δεξιά και απέδειξε ότι με πολιτική μετριοπάθεια και με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, μπορεί να κάνει μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση και να νικήσει τον λαϊκισμό.
Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να πάω και να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες από μια διαφορετική θέση από αυτή που βρέθηκαν προηγούμενοι Έλληνες Πρωθυπουργοί. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι και στην Ευρώπη υπάρχει η θετική ανταπόκριση γι’ αυτό το οποίο λέμε.
Εξάλλου και οι ίδιες οι αγορές φαίνεται -είμαι πάντα επιφυλακτικός ξέρετε όταν μιλάω για το Χρηματιστήριο και τις αγορές επειδή αυτά τα πράγματα μπορεί να έχουν πολλές διακυμάνσεις- ότι σήμερα υπάρχει μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την οικονομική πολιτική.
Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε πολύ απότομα μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή και θέλουν μια Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις απασχόλησης.
Άρα αυτό βοηθάει το συνολικό μας αφήγημα, διότι όσο χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού, τόσο πιο εύκολη είναι η αποπληρωμή του χρέους και τόσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, να εφαρμόσουμε την πολιτική μας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Λέτε όμως το θέμα, την πολιτική αξιοπιστία όμως, λέτε ότι θα έχουν απέναντί τους έναν άλλο πολιτικό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και έναν πολιτικό ο οποίος εκλέχτηκε χωρίς να τάξει λαγούς με πετραχήλια. Διότι αν κάτι μας διαφοροποιεί αυτή τη στιγμή από προηγούμενες αντιπολιτεύσεις, είναι ότι είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας. Δεν έχω τάξει πάρα πολλά πράγματα, έχω πει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θέλω να κάνω και έχω ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα φέρω στο χώρα πολλές επενδύσεις για να δημιουργήσω πολλές θέσεις απασχόλησης.
Αυτή η πολιτική εάν οι Έλληνες πολίτες ενδιαφέρονται για το ποιος μπορεί να φέρει ισχυρή ανάπτυξη στον τόπο, υπάρχει μία πολιτική δύναμη μόνο η οποία μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Εξάλλου η απερχόμενη Κυβέρνηση δοκιμάστηκε σε αυτό και απέτυχε. Τεσσεράμισι χρόνια είδαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πενιχρότατοι και βέβαια δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να μας πείσει ότι αυτά τα οποία δεν έκανε τέσσερα χρόνια, θα τα κάνει ξαφνικά τώρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Κύριε Πρόεδρε άρα καταλαβαίνουμε ότι …
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και κάτι ακόμη. Επειδή λέμε για μνημονιακές δεσμεύσεις και ακούω διάφορους και λένε ότι «είχαμε τα χέρια μας δεμένα και κυβερνάμε μόλις εννιά μήνες» τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούν για να ξεκινήσει το Ελληνικό; Καμία μνημονιακή δέσμευση; Όχι. Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να περιορίσει αυτό το ρυθμιστικό βάρος το οποίο σήμερα ταλαιπωρεί όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να επενδύσουν στην χώρα μας; Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να μην παράγει υπερπλεονάσματα και να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε;
Άρα αυτή η Κυβέρνηση δεν κυβερνάει εννιά μήνες όπως κάποιοι θέλουν να μας πουν, κυβερνάει τεσσερισήμισι χρόνια, έχει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα και γι’ αυτό θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Αλλά εμένα δεν μου αρκεί μόνο να καταδικαστεί αυτή η Κυβέρνηση, θέλω να υπερψηφιστεί και μια συγκεκριμένη πολιτική την οποία εξηγώ με πολύ απλά λόγια στον ελληνικό λαό γιατί τελικά μπορεί να εγγυηθεί για όλους τους Έλληνες καλύτερες μέρες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα καταλαβαίνουμε αυτό που μας λέτε είναι ότι η πρώτη αντίδραση των αγορών εφόσον εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, θα είναι το ισχυρό σας χαρτί διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες για το θέμα των πλεονασμάτων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό. Η Κυβέρνησή μας -δεν μπορώ να πω περισσότερα, το καταλαβαίνετε- θα είναι μια Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα φέρουμε στους πρώτους τρεις μήνες θα είναι ξεκάθαρο και ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας διότι εκεί είναι που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουμε τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, εκεί θα αποτυπώσουμε στην ουσία το οικονομικό μας πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας.
Θα αντιληφθούν όλοι ότι τα πράγματα άλλαξαν στη χώρα και ότι μετά από μια τραυματική τετραετία η χώρα έχει μια σοβαρή, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα, θα δουλέψει πολύ σκληρά και θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό όσον αφορά τις Βρυξέλλες. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: εδώ όμως δημιουργείται και από την Κυβέρνηση εν πάση περιπτώσει από τα υπόλοιπα Κόμματα, σας κατηγορούν ότι εσείς θα φέρετε ουσιαστικά ξανά στο τραπέζι την ατζέντα των δανειστών. Μάλιστα λένε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έρθει σαν οδοστρωτήρας για τα κοινωνικά δικαίωμα προς την ελληνική κοινωνία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποια είναι η ατζέντα των δανειστών; Κατ’ αρχάς αναφέρατε τη λέξη «οδοστρωτήρας» και δεν μπορώ να μην σχολιάσω άλλη μια απόπειρα της Κυβέρνησης να στήσουν fake news πάνω σε πράγματα τα οποία έχω πει, αλλά τα οποία δεν αναφέρονται προφανώς σε κοινωνικά δικαιώματα.
Ναι, θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας να σαρώσουμε τα εμπόδια που σήμερα κρατάνε πίσω τις επενδύσεις στη χώρα μας. Και αναφέρομαι κυρίως στην περιττή γραφειοκρατία, το επαναλαμβάνω λοιπόν και σε εσάς. Ουδέποτε μίλησα για κοινωνικά δικαιώματα.
Ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας και στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αναφέρονται στην επιμονή στην οποία δίνω οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία μιας επιχείρησης; Ότι θέλω να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερα bonus στους εργαζόμενους, να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους; Αυτά γιατί δεν αναφέρονται; Διότι χαλάνε τη σούπα. Χαλάνε την εικόνα που θέλουν να χτίσουν, μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο της εργασίας.
Εμείς κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι και καλώς επιχειρηματίας είναι αυτός που πληρώνει καλά τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας.
Αν πάω στους επιχειρηματίες και τους πω «εγώ θα σας διευκολύνω μειώνοντας φόρους, μειώνοντας γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τη ρευστότητα» έχω απαιτήσεις από τους επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς, να φέρουν καταθέσεις πίσω στις ελληνικές Τράπεζες.
Θα βρεθώ σε λίγες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, πηγαίνω κάθε χρόνο θα πάω και φέτος. Θα απαιτήσω από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες την επόμενη μιας εκλογικής νίκης να επιστρέψουν εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές Τράπεζες και να στηρίξουν τη ρευστότητα.
Άρα το συμβόλαιο αυτό του κόσμου της εργασίας, του κόσμου των επιχειρήσεων με «διαιτητή» το κράτος έχει αντισυμβαλλόμενους και από τις δύο πλευρές.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε κρατώ αυτό που είπατε πριν για τα πρώτα νομοσχέδια, θα σας ρωτήσω σε λίγο να μας πείτε τα τρία πρώτα νομοσχέδια αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός ποια θα είναι. Ωστόσο κατηγορείστε ότι δεν έχετε στην ατζέντα σας, στις προτεραιότητές σας το δημόσιο, τους δημοσίους υπαλλήλους.
Και χτες ο κ. Τσίπρας και τις προηγούμενες μέρες προσπαθεί να ταυτίσει τη δική σας πολιτική με απολύσεις στο δημόσιο και με τη συρρίκνωση του δημοσίου το οποίο θα μετατραπεί απλώς σε ένα μηχανισμό, ανίκανο να βοηθήσει τους πολίτες και ότι θέλετε να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, έχω ακούσει κι εγώ αυτά τα fake news ότι δήθεν θα απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, «μην πιστεύτε αυτά που λέει ο Μητσοτάκης» κοιτάξτε να δείτε δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο. Καμία απόλυση. Το έχω πει τόσες φορές, δεν θα κουραστώ να το λέω.
Το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη με άξιους και υπερήφανους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα υπηρετούν το λειτούργημά τους με υπερηφάνεια, αυταπάρνηση, αλλά προφανώς θα υπόκειται σε αξιολόγηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θέλει την έννοια της αξιολόγησης. Όχι τιμωρητική αξιολόγηση, αλλά αξιολόγηση επιβράβευσης των καλύτερων.
Πείτε μου εσείς σε μια δημόσια Υπηρεσία όπου υπάρχει ένα αστέρι δημόσιος υπάλληλος και έχω συναντήσει πάρα πολλούς τέτοιους, ο οποίος κάνει δουλειά για δύο και για τρεις και ο οποίος σήμερα δεν αναγνωρίζεται αυτή η εργασία του. Γιατί μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης να μην έχει τη δυνατότητα να προοδεύσει πιο γρήγορα, μέσα στη Δημόσια Διοίκηση; Γιατί είναι κακό αυτό;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάει κόντρα στο ρεύμα, ακριβώς. Αλλά δεν πάει κόντρα στο ρεύμα των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι η μεγάλη τους πλειοψηφία όχι όλοι, θέλουν την αξιολόγηση. Διότι είναι άξιοι συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες να εξυπηρετήσουν τον πολίτη.
Χτες είχα πάει σε ένα δημόσιο σχολείο στην Ανδραβίδα, το οποίο χτυπήθηκε από τον πρόσφατο σεισμό και συνάντησα τη διευθύντρια του σχολείου, καθηγητές του σχολείου, πηγαίνω συχνά σε δημόσια σχολεία. Έχουμε εξαιρετικούς δασκάλους και εξαιρετικούς διευθυντές και στην ατζέντα μας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δίνουμε έμφαση στους διευθυντές των σχολείων.
Θέλουμε να τους επιλέξουμε σωστά και θέλουμε να τους δώσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να μπορούν να διοικήσουν το σχολείο τους, να μην χρειάζονται 11 άδειες για να πάει ένα σχολείο μια εκδρομή. Είναι αυτό εις βάρος του δημοσίου σχολείου; Είναι αυτό εις βάρος του δημόσιου υπαλλήλου του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος θέλει απλά να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να μην βουλιάζει κάτω από ένα βάρος περιττής γραφειοκρατίας; Δεν νομίζω.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα γι’ αυτό μιλάμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεγάλη διαφωνία είναι 1 προς 5 ή 1 προς 1;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5; Ναι, μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προσβλέπουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο 1 προς 1 αλλά θα προσλαμβάνουμε όμως εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας σε μια από τις συνεντεύξεις που θα δώσει -αν δώσει πολλές ακόμη γιατί χτες τον είδα αρκετά ταλαιπωρημένο- γιατί οι προσλήψεις οι οποίες έγιναν σε τακτικό προσωπικό τα τελευταία δυο χρόνια, δεν αφορούν επιστημονικό προσωπικό; Γιατί μόλις το 10% των τακτικών προσλήψεων αφορά πτυχιούχους; Αυτές είναι οι προσλήψεις που θέλουμε να κάνουμε; Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ.
Θα κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο στην υγεία, στην παιδεία ξεκινώντας με την Ειδική Αγωγή, στην Αστυνομία, αλλά θα προσλαμβάνουμε ειδικό προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όχι πελάτες μας πολιτικούς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας και μια πολιτική Παράταξη η οποία καταρρέει.
Άρα ναι, θέλουμε να δούμε τα περιθώρια των προσλήψεων τα οποία έχουμε, αλλά δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική ισορροπία και κυρίως προσλαμβάνοντας ανθρώπους εκεί που δεν χρειάζονται.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αλλά θα τονώσετε σε αυτούς τους τομείς που είπατε γιατί χτες άκουσα τον κ. Τσίπρα και είπε ότι αν δεν γίνουν προσλήψεις στην παιδεία -που δεν θα τις κάνει ο Μητσοτάκης, υπαινίχθηκε- τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, θα ανοίξουν με αναπληρωτές και θα πάνε μέχρι το Δεκέμβριο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ρωτώ εγώ: 4 χρόνια κυβερνά αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών; Γιατί επέλεξε να κάνει τις προσλήψεις αλλού. Διότι όταν εγώ έφυγα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα παραδώσει έναν προγραμματισμό 12.000 προσλήψεων σε δυο χρόνια, σε κρίσιμους τομείς, ξεκινώντας με την Παιδεία και την Υγεία. Πόσες προσλήψεις νοσηλευτών έχουν γίνει στα νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια;
Είναι λοιπόν ζήτημα προτεραιοτήτων. Εκεί που δε χρειαζόμαστε, δε θα προσλαμβάνουμε. Εκεί που χρειαζόμαστε θα προσλαμβάνουμε. Και θα προσλαμβάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Κι εκεί που έχουμε ανάγκη. Γιατί όταν μίλησα για την Αστυνομία και είπα ότι θέλω να κάνουμε 1.500 προσλήψεις Αστυνομικών που να στελεχώσουν αμέσως την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ, άρα ταχείας παρέμβασης για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, το κάνουμε γιατί εκεί έχουμε πραγματική ανάγκη.
Όμως, όταν θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους βάζοντας την τεχνολογία στην καρδιά της Δημόσιας Διοίκησης, αυτό ξέρετε τί σημαίνει; Ότι ένας Αστυνομικός που είναι σ’ ένα γραφείο σήμερα και κάνει μια διοικητική δουλειά, θα μπορεί ν’ αποδεσμευθεί απ’ αυτή τη διοικητική δουλειά και να βγει στο δρόμο. Άρα το ζήτημα δεν είναι μόνο να προσλάβουμε κόσμο, είναι ν’ αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους συνολικά.
Σε μια ομιλία μου, νομίζω ήταν στο Άργος, μπαίνοντας ένας συμπολίτης μου φώναξε μια απλή κουβέντα: «Κυριάκο, φτιάξε κράτος». Αυτό το ακούω συνέχεια. Έχουμε ένα κράτος σήμερα το οποίο δε λειτουργεί προς όφελος του πολίτη.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πιστεύει και πολύς κόσμος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικού. Μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα βάλουμε την τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην καρδιά του κράτους. Κι εδώ το μυστικό ξέρετε, δεν είναι απλά να προσθέτει κανείς ηλεκτρονική γραφειοκρατία, είναι να δει συνολικά τις διαδικασίες και να απλοποιεί τις διαδικασίες που σήμερα ταλαιπωρούν τον πολίτη. Αν χρειάζονται 15 στάδια για να βγάλεις μια άδεια, το να κάνεις τα 15 στάδια ηλεκτρονικά δε σου λύνει το πρόβλημα. Τα 15 στάδια πρέπει να γίνουν 5 και τότε να γίνουν ηλεκτρονικά. Αυτή θα είναι η μεγάλη τομή για τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν φύγουμε από τα θέματα της οικονομίας, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Χθες ο Πρωθυπουργός, αναφερόμαστε συνεχώς γιατί είναι πολύ πρόσφατο, και στις ομιλίες του το λέει αυτό, ότι ουσιαστικά εσείς θα πάτε σε περικοπές γιατί αυτό είναι και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κι ότι εκφραστής όλων αυτών είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και μάλιστα είπε ότι ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος έχει μια λογική «μπακαλίστικη». Ήταν μια έκφραση που συζητήθηκε. Θέλετε να το σχολιάσετε αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. άρα περίμενε, άλλα ήρθαν. Δικό του ζήτημα. Δε μπορεί όμως να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις και ν’ αποκαλεί «μπακάλη» τον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και κάπου δείχνουν το ήθος και το ύφος αυτής της απερχόμενης εξουσίας. Και πιστεύω ότι οι πολίτες τιμωρούν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και γι’ αυτή την αφόρητη έπαρση και αλαζονεία, την οποία και σήμερα ακόμα τα στελέχη εξακολουθούν να δείχνουν.
Δε μπορούν να την κρύψουν. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Η εντύπωση την οποία εγώ αποκομίζω, είναι ότι περίπου για το εκλογικό αποτέλεσμα φταίνε οι πολίτες οι οποίοι δεν κατάλαβαν πόσο καλά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα η ευθύνη είναι δική τους. Και με το να ψελλίζει ο κ. Τσίπρας μία αυτοκριτική και μια συγνώμη για τα αίσχη τα οποία έγιναν στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα, δε νομίζω ότι πια σώζεται, διότι η Βουλή έμεινε ανοιχτή για να τακτοποιηθούν μια σειρά από ρουσφέτια και εκκρεμότητες της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.
Απ’ τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας το βράδυ των εκλογών είπε ότι πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνάει, η Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να ξανανοίξει. Και αυτό βέβαια αφορά και τις επιλογές στη Δικαιοσύνη, δεν έχει καμία νομιμοποίηση αυτή η κυβέρνηση να διορίσει την επόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μια και με πάτε εκεί, περιμένετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράψει; Χτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο η σχετική απόφαση και αναμένεται υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μόνο που θα πω.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ότι θα λειτουργήσει με βάση το πολιτικό του αισθητήριο; Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι είναι νόμιμο να το κάνει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της συνταγματικής τάξης κι ο ίδιος ένα έγκριτος Συνταγματολόγος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο τί θα κάνει μεταξύ της 1ης και της 7ης Ιουλίου. Διότι τότε είναι που θα πρέπει να πάρει την απόφασή του.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπαμε για την ασφάλεια πριν από λίγο. Ψηλά στην ατζέντα τη δική σας, είναι η κατάργηση, να το πω έτσι, η κατάργηση του άβατου στα Εξάρχεια και τα Πανεπιστήμια. Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε. Δηλαδή να περιμένουμε αστυνομική δύναμη στα Εξάρχεια; Να περιμένουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια, μια πιο ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αν εσείς την 8η Ιουλίου είστε Πρωθυπουργός;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Περιμένετε ότι άμεσα θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Δε θ’ αλλάξει, δε θα τροποποιηθεί, απλά θα καταργηθεί και το Πανεπιστήμιο θ’ αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος. Θα μπορεί δηλαδή να παρεμβαίνει η Αστυνομία εφ’ όσον διαπιστώνεται ότι τελείται κάποιο έγκλημα, χωρίς να χρειάζεται έγκριση, Συμβούλια, αιτήσεις κι όλα αυτά τα σχετικά τα οποία φέρνουν και τους Πρυτάνεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Δεν υπάρχει ζήτημα ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα, νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Υπάρχει όμως ζήτημα τήρησης του νόμου και της τάξης εντός των Πανεπιστημίων, υπάρχει ζήτημα που αφορά τα νέα παιδιά που με πολύ κόπο αγωνίζονται για να μπουν σ’ ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και χάνουν ειδικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να βλέπουν μια κατάσταση τελείως τριτοκοσμική και βέβαια, μην κοροϊδευόμαστε, τα Πανεπιστήμια είναι σήμερα ορμητήρια μπαχαλάκηδων αλλά και διακινητών ναρκωτικών, παραεμπορίου και αυτοί θα φύγουν από τα Πανεπιστήμια. Άρα βεβαίως, υπάρχει και μια αστυνομική διάσταση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αλλά δεν είναι η μόνη. Με ρωτήσατε για τα Εξάρχεια. Πολλές φορές το ζήτημα δεν είναι μόνο ζήτημα κατασταλτικό, είναι και ζήτημα κατασταλτικό, αλλά αυτή είναι δουλειά της Αστυνομίας, δεν είμαι εγώ ειδικός. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν οι σωστές επιλογές στο αρμόδιο Υπουργείου, στην ηγεσία της Αστυνομίας και θα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις των Υπουργών μου, των υπηρεσιακών παραγόντων για το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σ’ επίπεδο «κατασταλτικό». Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Το ζήτημα είναι πώς το κέντρο της Αθήνας θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του, πώς θ’ αποκτήσει ξανά οικονομική ζωή και πώς ολόκληρες γειτονιές οι οποίες παραπαίουν σήμερα, θα μπορέσουν ν’ αναζωογονηθούν. Αυτό θα γίνει μέσα από μία συνολική πολιτική, σε συνεργασία με το Δήμο, με την Περιφέρεια και με το κράτος καταλύτη σ’ ένα εμβληματικό έργο για το κέντρο της Αθήνας το οποίο είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα και αυτό αφορά το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Όταν λέω νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, εννοώ το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί υπόγεια, με μια καινούργια είσοδο και σε συνδυασμό με το κτίριο του Πολυτεχνείου, να γίνει πια ένας πολιτιστικός και εκπαιδευτικός πόλος για όλο το κέντρο της Αθήνας. Είναι αδιανόητο σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που αποτελεί την κορωνίδα των Μουσείων της χώρας μας με τον πιο σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό, να πηγαίνουν μόλις 500.000..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι αυτό ακούγεται τρελό με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί εκεί, δηλαδή ότι ο κόσμος δύσκολα πηγαίνει εκεί. Βλέποντας το Πολυτεχνείο δεν ξέρεις αν θα σου’ ρθει μολότοφ, τί θα σου’ ρθει όταν περπατάς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο που θα γίνει είναι να εξασφαλίσουμε ότι δε θα βρίσκουν καταφύγιο εντός του κτιρίου του Πολυτεχνείου οι διάφοροι μπαχαλάκηδες. Αλλά εγώ σας μιλάω για κάτι πολύ μεγαλύτερο και για κάτι πιο οραματικό.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προϋποθέτει την ασφάλεια όμως, για να γίνει αυτό που λέμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προϋποθέτει την ασφάλεια, προϋποθέτει τη συμμετοχή ενδεχομένως μεγάλων Ιδρυμάτων, που πιστεύω ότι θα είναι αρωγοί σε μια τέτοια προσπάθεια, γιατί πρέπει και η κοινωνία των πολιτών, να εμπλακεί σε ένα τέτοιο έργο και προϋποθέτει και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι πρέπει να πεισθούν ότι αυτή η πρόταση, είναι μια πρόταση που θα δώσει αξία στη ζωή τους και στις περιουσίες τους. Μόνο έτσι θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα. Και βέβαια να πω και κάτι ακόμα: Το μετρό στα Εξάρχεια θ’ αλλάξει τελικά την όψη των Εξαρχείων.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαγγελία μετρό στα Εξάρχεια;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει, ο σταθμός ετοιμάζεται. Μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή, στο απώτατο μέλλον, δεν εν πράγματα που γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, γυρνάμε πίσω και λέμε «μα είναι δυνατόν; Το κέντρο της Αθήνας αλλιώς το θυμόμαστε και αλλιώς είναι». Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με μερεμέτια.
Η χώρα δε χρειάζεται μερεμέτια. Χρειάζεται ορισμένες μεγάλες, τολμώ να πω οραματικές παρεμβάσεις, ειδικά ως προς την Αθήνα, αυτό είναι το δικό μου μεγάλο στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας και θα το κυνηγήσω μ’ επιμονή και με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων. Και μακάρι να υπάρχει μια ουσιαστική διακομματική συναίνεση ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρόταση ως ένα έργο εθνικής εμβέλειας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το άλλο μεγάλο θέμα, εκτός από την ασφάλεια, όπως θα ξέρετε κι εσείς που το βιώνετε, που θα κληθείτε ν’ αντιμετωπίσετε, είναι τα εθνικά θέματα και αυτή η προκλητικότητα με την Τουρκία. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, τα σύννεφα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο φουντώνουν συνεχώς. Ο Ερντογάν προκαλεί μέρα με την ημέρα. Το Αιγαίο έχει γίνει σουρωτήρι. Φοβάστε εσείς ότι με το καλημέρα, εάν κερδίσετε τις εκλογές, θα βρεθείτε μπροστά σε μια κρίση την οποία θα κληθείτε ν’ αντιμετωπίσετε, κάτι που είχε γίνει και παλαιότερα, ότι μπορεί να σας προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο, θα λέγαμε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω. Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων στα ζητήματα αξιακής πολιτικής. Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση στη ισχύ της χώρας και στη δύναμη των συμμαχιών της. κι έχω διάθεση να οικοδομήσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η οποία θα στηρίζεται όμως στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό των άγραφων κανόνων καλής γειτονιάς. Αυτή είναι η διάθεσή μου κι έτσι θα προσεγγίσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εφ’ όσον μ’ εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Προφανώς χρειάζονται δύο για να μπορέσουμε να καθίσουμε και σε πρώτη φάση να περιορίσουμε την ένταση. Διότι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Και χρειάζονται και ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας.
Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις, είναι ώριμη να κάνει τέτοιες κινήσεις. Αναφέρομαι π.χ. στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Ένα ζήτημα απολύτως ώριμο, ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καν τις διμερείς μας σχέση διότι τα ζητήματα του Πατριαρχείου είναι οικουμενικά ζητήματα. Μια κίνηση από πλευράς Τουρκίας, η οποία θα έδειχνε ότι επιτέλους φεύγουμε απ’ αυτή τη λογική της σκληρής αντιπαράθεσης και μπορούμε να δούμε και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε δηλαδή ότι από τις πρώτες σας κινήσεις θα είναι να τηλεφωνήσετε στον κ. Ερντογάν και να ζητήσετε μια συνάντηση μαζί του;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να υπάρχει ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να μιλάμε με την Τουρκία. Κι όταν υπάρχει ένταση, είναι πάλι σημαντικό να μιλάμε. Συνάντηση βεβαίως και θα γίνει με τον κ. Ερντογάν, θα είναι όμως μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να μείνουμε λίγο στα εθνικά θέματα, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς και η σχέση μας και με άλλους γείτονες είναι λίγο ταραγμένη. Και με τους Αλβανούς, με τα Σκόπια φαίνεται ότι το πράγμα σα να πηγαίνει λίγο καλύτερα, ίσως λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως λόγω της οικονομικής εξόρμησης επιχειρηματιών από την Ελλάδα.
Ξέρω ότι θα πάτε στη Θεσσαλονίκη σε λίγες ώρες, πιστεύετε ότι μέσα από τις οικονομικές συναλλαγές και με την Αλβανία και με τα Σκόπια, μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων και αυτό να βοηθήσει συνολικά και τη σχέση μας με τους βόρειους γείτονές μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό πρέπει να γίνει. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει. Και το ερώτημα είναι αν η συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί αυτό το σκοπό. Δεν τον εξυπηρετεί. Διότι πέραν του τραύματος που άφησε στο Σώμα της ελληνική κοινωνίας, ένα τραύμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα που αφορούν τις μακεδονικές επιχειρήσεις, τις ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, που χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικό» ή «μακεδονική» στ’ όνομά τους ως προσδιοριστικό των προϊόντων τους. Δεν προστατεύονται αυτές οι επιχειρήσεις σήμερα.
Θα είμαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσω για το αναπτυξιακό μου σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα και θα επαναλάβω την ανάγκη για μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία κατοχύρωσης σ’ επίπεδο διεθνούς κοινής γνώμης, της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το επιδιώξουμε σε συνεννόηση με τις τρεις Περιφέρειες οι οποίες εμπλέκονται, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ν’ αναδείξουμε τη Μακεδονία μας ως έναν πόλο πολιτισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχω ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, για το πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, καινοτομίας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης. Και θα μιλήσω γι’ αυτά και σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ως προς τη σχέση μας με την Αλβανία, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Με το μήνυμα το οποίο έχω στείλει στην αλβανική κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά σαφές, θα υπάρχουν κυρώσεις και επιπτώσεις, εάν δεν π σεβασμός, στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Και δεν αφορά αυτό μόνο την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη, για να εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει καμία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, αφορά και τις διμερείς μας σχέσεις. Ο κ. Ράμα θ’ αντιληφθεί ότι πρέπει, αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, να σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητάς μας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε όμως και την πολιτική διάσταση, το θέμα ας πούμε των Σκοπίων. Και σας ρωτάω, γιατί είδαμε στις τελευταίες εκλογές, ότι δημιουργήθηκε ένας χώρος, το κόμμα του κ. Βελόπουλου, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει διαρροές προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου με αφορμή το θέμα της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα και θα έρθω και στο θέμα αυτό. Ένα από τα θετικά στοιχεία των εκλογών ήταν η συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής. Και αποδείξαμε ότι το πραγματικά ανάχωμα στην άκρα Δεξιά, στη νεοναζιστική Δεξιά, είναι μια ισχυρή πατριωτική κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς πετύχαμε σ’ ένα βαθμό αυτό το επίτευγμα το οποίο είναι ασυνήθιστο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο σκοπός μου, είναι να συρρικνωθούν κι άλλα απ’ τα δύο κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Και θα ήταν ευτύχημα για τη δημοκρατία μας. Και φαντάζομαι ότι σ’ αυτό θα συμφωνούν όλοι, αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν στην επόμενη Βουλή. Και αν και το κόμμα του κ. Βελόπουλου δεν ήταν στην επόμενη Βουλή.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα δύο εννοείτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως και θέλω ν’ απευθυνθώ και στους συμπολίτες μας οι οποίοι στήριξαν αυτά τα δύο κόμματα και να τους ζητήσω ν’ αναρωτηθούν τί σημαίνει τελικά ένας υγιής πατριωτισμός και αν μία ψήφος σ’ ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας τόσο ακραίο και τόσο γραφικό, δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, νομίζω τα πράγματα αυτά είναι γνωστά, πραγματικά είναι μια ψήφος χρήσιμη για τη χώρα. Νομίζω πως δεν είναι.
Και πιστεύω τελικά ότι και οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν έντονες πατριωτικές ευαισθησίες, δε θα τους προσδιορίσω ιδεολογικά, αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη σίγουρη επιλογή, πρώτον για να κλείσει το κεφάλαιο της σημερινής κυβέρνηση, γιατί χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, γι’ αυτό και ζητώ ισχυρή εντολή, εάν δεν έχω ισχυρή εντολή τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα την επόμενη μέρα, αν έχω ισχυρή εντολή τότε είμαι ο μοναδικός υπόλογος για να εφαρμόσω το πρόγραμμα για το οποίο σας μίλησα.
Άρα πιστεύω ότι και οι συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, θα σκεφτούν και πάλι την επιλογή τους και πράγματι θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαμε να κρατήσουμε και τα δύο αυτά κόμματα εκτός Βουλής. Θα είναι μια κατάκτηση, όχι μόνο με επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι μια κατάκτηση για τη δημοκρατία μας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι σωστό αυτό που λέτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κι επειδή τα κόμματα αυτά, ειδικά η Χρυσή Αυγή, όπως κι άλλα κόμματα, ήταν κόμματα της οργής και του θυμού, η οργή ήταν το καύσιμο το οποίο τα τροφοδότησε, σ’ ένα βαθμό αυτό ισχύει και για την ελληνική λύση, άλλαξαν οι καιροί, σήμερα η κοινωνία δεν είναι οργισμένη, είναι στεναχωρημένη, είναι απογοητευμένη, κάπου είναι και λίγο αισιόδοξη ότι τα πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν, αλλά αυτό το οποίο ψάχνει, είναι μια επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτή την κανονικότητα δεν την υπηρετούν τα δυο αυτά κόμματα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως «δεν έρχομαι για να κάνω μερεμέτια». Θα συζητήσουμε σε αντίθετη περίπτωση τί θα γίνει, αν είστε αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία την επόμενη των εκλογών, είπατε ότι «δεν έρχομαι να κάνω μερεμέτια, έρχομαι για την πολιτική αλλαγή», φαντάζομαι ότι θα ζητήσετε συναίνεση ασχέτως της αυτοδυναμίας, το έχετε δηλώσει, ότι θα ζητήσετε πολιτική συναίνεση κι από άλλα κόμματα.
Το χέρι στον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει, ως αντιπολίτευση, θα το δώσετε; Θα του πείτε να έρθει και να στηρίξει πέντε αλλαγές; Ή μήπως φοβάστε ότι θα είναι μια αντιπολίτευση πιο εκρηκτική απ’ ό,τι ήσαστε εσείς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης; Φοβάστε μήπως επανέλθει το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δε μπορώ να προβλέψω τί θα γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και δεν είναι και δουλειά μου, δικό τους θέμα είναι πώς θα διαχειριστούν τη βαριά τους ήττα, εφ’ όσον αυτό τελικά είναι το αποτέλεσμα..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τη συμπεριφορά τους ως αντιπολίτευση λέω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν μια κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, έχει κάθε λόγο να επιζητήσει τη μεγαλύτερή δυνατή συναίνεση. Και σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κάνουμε. Εάν τώρα υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες να επιδιώκουν μια τέτοια πολιτική, έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που να μπορούμε να πετύχουμε μια τέτοια ευρεία συναίνεση.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση, θ’ αφορά την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους, για να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αυτό το νομοσχέδιο έχει μια ιδιαιτερότητα: Για να γίνει νόμος του κράτους, βάσει του Συντάγματος, χρειάζονται 200 ψήφοι. Εδώ πέρα λοιπόν, εκ των πραγμάτων, απαιτείται μια ευρεία συναίνεση. Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θ’ αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δε μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει κόμμα το οποίο θα στερήσει τη δυνατότητα από τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από το νόμιμο τόπο διαμονής τους, από τις μεθεπόμενες εκλογές. Υπάρχουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Κάποιες απαιτούν 180 ψήφους, εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο σημαντικών αλλαγών. Υπάρχουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία πράγματι δε χωρούν διαφορετικές αποκλίσεις και στα ζητήματα αυτά σίγουρα θα επιδιώξω μια ευρύτερη συναίνεση.
Αλλά αν με ρωτάτε αν στον κορμό των πολιτικών μας επιλογών, στα ζητήματα της οικονομίας, μπορώ να φανταστώ το ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί μ ‘αυτά που θα κάνουμε, δε νομίζω ότι υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση ούτε και μ’ ενδιαφέρει από ένα σημείο και πέρα. Διότι ο σκοπός μου όπως σας είπα, είναι να έχω μια ισχυρή εντολή ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Και αυτή την ισχυρή εντολή, τη ζητώ από τους πολίτες διότι ή θα έχουμε όπως είπα και πριν, ισχυρή ανάπτυξη ή θα μπούμε σε περιπέτειες, εάν για οποιονδήποτε λόγο η εντολή της επόμενης μέρας δεν είναι επαρκώς ισχυρή.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε αυτά είναι ωραία, γιατί ο κόσμος τ’ ακούει αυτά τα μεγάλα πράγματα, αλλά βιώνει στην καθημερινότητά του αυτές τις μέρες κι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Ας πούμε ότι βγαίνετε εσείς στην κυβέρνηση, κερδίζετε τις εκλογές, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί, είναι αυτό που γίνεται με τα διαγνωστικά κέντρα. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι 60, 100 εκατομμύρια, εν πάση περιπτώσει είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Τί θα γίνει μ’ αυτό το θέμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα λυθεί άμεσα. Και να σας πω κάτι; Γιατί το ζήτημα αυτό διαιωνίζεται και γιατί σκάνε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές διάφορες νάρκες; Διότι κάποιοι άφησαν αυτές τις νάρκες να σκάσουν. Θ’ αντιμετωπισθεί την επόμενη μέρα κατά απόλυτη προτεραιότητα. Διάβαζα σήμερα ότι σ’ επιχειρήσεις με πάρα πολλά προβλήματα, στα όρια της χρεοκοπίας, στη ΛΑΡΚΟ συγκεκριμένα, δόθηκαν αυξήσεις από τη Διοίκηση παντελώς αδικαιολόγητες για μια επιχείρηση η οποία είναι χρεοκοπημένη. Γιατί γίνονται όλα αυτά νομίζετε εσείς; Για να δημιουργηθούν προβλήματα την επόμενη μέρα.
Όσον λοιπόν κοιτάζω τους πολίτες και τους λέω ότι έχω απόλυτη σιγουριά γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, άλλο τόσο τους λέω ότι θα έχουμε δυσκολίες την επόμενη μέρα κι ότι αυτά τα οποία θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε δε θα είναι απλά ζητήματα, διότι αυτή η κυβέρνηση, δε μ’ αρέσει ο όρος «καμένη γη», είναι τόσο πολυφορεμένος, αρνούμαι να το χρησιμοποιήσω, αλλά θα πω ότι υπάρχουν πολλές βραδυφλεγείς βόμβες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί απ’ αυτή την κυβέρνηση, σε διάφορες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, οι οποίες πρέπει την επόμενη μέρα να εξουδετερωθούν.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Τσίπρας επιμένει στη σύγκριση μ’ εσάς, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως άνω που δε γεννήθηκε σε πολιτική οικογένεια, ότι είναι αυτοδημιούργητος, μίλησε πάλι για οικογενειοκρατία. Μιλάμε για τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή ενόψει εκλογών, λέω για την πολιτική σύγκρουση μεταξύ δυο προσώπων και δυο ιδεολογιών στη βάση της οικογενειακής προέλευσης; Βλέπω ότι επιμένει ο κ. Τσίπρας και γι’ αυτό θέτω και το θέμα της οικογενειοκρατίας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω πολλά πράγματα με τον κ. Τσίπρα. Συνομιλώ με τον ελληνικό λαό κι ο ελληνικός λαός θα κρίνει τελικά τις επιλογές μας και πιστεύω ότι θα μας δώσει μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Το μόνο που θα πω γι’ αυτό το οποίο μου είπατε, είναι ότι αυτά τ’ ακούγαμε και τ’ ακούσαμε για πάρα πολύ καιρό και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά μόνο θα φανταζόμουν ότι όταν είσαι αντιμέτωπος μ’ ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κάπου κοιτάς μέσα σου και λες «ρε παιδί μου μήπως έκανα κάτι λάθος, μήπως τελικά όλα αυτά τα οποία είπα, μήπως αυτή η απαξίωση η συστηματική του αντιπάλου μήπως τελικά δεν ήταν η σωστή στρατηγική; Όπως σας είπα, δεν ξέχασαν τίποτα και δεν έμαθαν τίποτα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα πρακτικά, να σας ρωτήσω δυο τρία πρακτικά. Θα θέλαμε σύντομες απαντήσεις. Πού θα είστε υποψήφιος εσείς; Χτες μάθαμε στην Πάτρα θα είναι Τσίπρας, εσείς και ο κ. Παπανδρέου. Στις άλλες Περιφέρειες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είδα τον εκλογικό χάρτη και είδα ότι σε 5 Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν πρώτη. Αποφάσισα λοιπόν να είμαι υποψήφιος σε 3 από αυτές: Στη Β’ Αθηνών, το έχω ήδη ανακοινώσεις, στην Αχαΐας, στην οποία δίνω μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία διότι όπως σας είπα κερδίσαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αισθάνομαι ότι κατ’ εξοχήν μια μεγάλη Περιφέρεια όπως η Αχαΐα θα είναι δεκτική στο πολιτικό μας μήνυμα και η τρίτη Περιφέρεια στην οποία θα είμαι υποψήφιος, είναι ίσως παραδοσιακά η πιο δύσκολη Περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία, η Β’ Πειραιά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Β’ Πειραιά, Β’ Αθηνών και Αχαΐα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι πολίτες της Β’ Πειραιά γνωρίζουν ότι έχω πάει δεκάδες φορές στη Β’ Πειραιά. Είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα να σταθώ δίπλα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και να πείσω τους συμπολίτες μας ότι θα είναι ωφελημένοι από ένα πρόγραμμα το οποίο βάζει στην πρώτη γραμμή την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Βρέθηκα πριν από 10 μέρες στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, συνάντησα το Δήμαρχο, του είπα ότι θέλω να τον στηρίξω στην προσπάθεια την οποία κάνει ν’ αξιοποιήσει την έκταση των λιπασμάτων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας κι έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου την επόμενη μέρα, θα δουλέψω με όλους τους Δημάρχους, με όλους τους Περιφερειάρχες και εφ’ όσον μ’ εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων , όχι μόνο κάποιων και όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν. Οπότε ναι, Β’ Πειραιά, Δυτικός Τομέας της Β’ Αθηνών και στην Αχαΐα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω κι εγώ ένα πρακτικό ερώτημα: Ποιον θα κάνετε Υπουργό Οικονομικών αν εκλεγείτε, τον έχετε αποφασίσει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δε θα σας πω τίποτε για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την έχετε στο μυαλό σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως την έχω, πάρα πολύ καθαρά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δηλαδή δε θ’ αποφασίσετε το βράδυ ας πούμε της Κυριακής.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι, ξέρετε, μια κυβέρνηση δε μπορεί να προκύπτει από καραμπόλες. Αυτή η ιδέα, δε μου χωράει αυτός εδώ, να τον βάλουμε εκεί, δεν υπάρχουν πολλά πασπαρτού ή γαλλικά κλειδιά. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι καλοί να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά και την επόμενη μέρα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Οπότε προφανώς είναι πολύ ξεκάθαρο το κυβερνητικό σχήμα στο μυαλό μου αλλά επιτρέψτε μου να μην πω περισσότερα γι’ αυτό.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήμουν σχεδόν βέβαιος.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πικραμένος επικεφαλής επικρατείας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε για το επικρατείας θα σας πω κάτι ακόμα. Θα περιμένετε επόμενη εβδομάδα να δείτε τις ανακοινώσεις μας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το σχήμα ξέρετε πολύ καλύτερα προφανώς κι από μένα, απ’ όλους, ότι το στίγμα μιας κυβέρνησης το δίνει με τον αριθμό των Υπουργείων, δηλαδή με τα πρόσωπα, δηλαδή με το «καλημέρα» τελειώνει ο πανηγυρισμός για σας και ξεκινούν τα προβλήματα. έχουμε ακούσει πάρα πολλά χρόνια και από Πρωθυπουργούς που προέχονται για απ’ το δικό σας χώρο, για το μικρό και ευέλικτο σχήμα, δεν έχει γίνει ποτέ.
Εσείς θα έχετε ένα κυβερνητική σχήμα με σφραγίδα Μητσοτάκη και στο επίπεδο της διάρθρωσης και όχι μόνο των προσώπων;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο νομοσχέδιό μας αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης και δε θα αφορά μόνο την οργάνωση, το πόσα Υπουργεία θα έχουμε, θα είναι ένα σχήμα μικρότερο από το σημερινό, ενδεχομένως με μια εξαίρεση δε θα έχει καθόλου αναπληρωτές Υπουργούς, θεωρώ ότι οι αναπληρωτές Υπουργοί είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ, δηλαδή ένας Υπουργός που αναφέρεται στον Πρωθυπουργό αλλά όχι στον Προϊστάμενό του, ενδεχομένως να πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση, θα την καταλάβετε όταν τη δείτε.
Δε θα έχει λοιπόν αναπληρωτές Υπουργούς, θα έχει Υπουργούς και Υφυπουργούς το σχήμα αυτό. Αλλά θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην οργάνωση του κράτους και σε σημαντικές τομές, και μιας και με ρωτήσατε πριν και για τα ζητήματα της διαφάνειας, γνωρίζετε πολύ καλά ποιος την κατέχει σήμερα, καταργείται και θεσπίζεται άμεσα μια Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας ισχυρότατη στην οποία συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Είναι αδιανόητο, η εκτελεστική εξουσία να προΐσταται της Υπηρεσίας Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς που αφορά και την ίδια. Αυτή είναι μια σημαντικότατη τομή, θα συμπεριλαμβάνεται και αυτή στο πρώτο μας νομοσχέδιο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή σας την πρώτη συνέντευξη στην περίοδο για τις εθνικές εκλογές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.. Θα έχουμε πολλά να πούμε ακόμα μέχρι τις εκλογές. Απλά να ζητήσω ένα τελευταίο πράγμα απ’ τους πολίτες: 7 Ιουλίου είναι κατακαλόκαιρο, τυχαίνει να είναι και η ονομαστική μου εορτή, όπως λέω 7 Ιουλίου γιορτάζουν λίγοι, γιατί οι Κυριάκοι είναι λίγοι, ελπίζω αυτή τη φορά να γιορτάσουν πολλοί περισσότεροι. Αλλά 7 Ιουλίου είναι κατακαλόκαιρο, να ζητήσω από τους πολίτες να ψηφίσουν. Οι διακοπές μπορούν να περιμένουν, η νεολαία να της ζητήσω να πάει πρώτα να ψηφίσει και μετά για μπάνιο ή εν πάση περιπτώσει αν πάει για μπάνιο να πάει έστω να ψηφίσει αργά το απόγευμα.
Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, και η πολιτική αλλαγή θα ολοκληρωθεί μόνο όταν μετρηθεί και η τελευταία ψήφος στην κάλπη της 7ης Ιουλίου.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε, καλή επιτυχία, καλό αγώνα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Evia-Samos Pass έως 300 ευρώ για διακοπές

Evia-Samos Pass έως 300 ευρώ για διακοπές σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου. Δικαιούχοι, αιτήσεις, προθεσμία   Ενίσχυση για την οικονομική στήριξη της