Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 27/04/2024

Το ενεργειακό κόστος «καίει» την ανάπτυξη

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μιλά για ολική επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 και πανηγυρίζει ήδη για τους επικείμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δείχνει όμως να παίρνει στα «αψήφιστα», δυο πολύ σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι θα επηρεάσουν καθοριστικά την αναπτυξιακή πορεία το προσεχές έτος, πέραν από την πανδημία.

Την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που αγγίζει πια το 5%. Ειδικά το ενεργειακό κόστος, χτυπά και γονατίζει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Επηρεάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική και ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ενεργειακό κόστος διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης.

Πώς ζητάμε από τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και οι ξένοι να επενδύσουν με αυτό το ενεργειακό κόστος, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η πιο σημαντική παράμετρος και διαμορφώνει το τελικό κόστος για τον καταναλωτή ;

Κοινός παρονομαστής και μόνιμη επωδός της Κυβέρνησης, τόσο για την ενεργειακή κρίση, όσο και για τον πληθωρισμό, είναι ότι πρόκειται για παρωδικά φαινόμενα. Δεν πείθουν όμως οι διαβεβαιώσεις της για παροδικότητα του πληθωρισμού σε αυτά τα επίπεδα.

Όπως δεν πείθουν και οι προβλέψεις της για παροδικότητα της ενεργειακής ακρίβειας. Δεν πείθει για την ικανότητα της προβλεψιμότητάς της γενικότερα το επιτελείο της ΝΔ. Στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει – από τον Σεπτέμβριο – ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωσή της.

Τότε ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι οι αυξήσεις που θα νιώσουν οι καταναλωτές θα είναι σχεδόν μηδενικές. Αλήθεια είναι σε θέση σήμερα να επαναλάβει αυτή τη δήλωση ;

Είναι σε θέση να πει σε όλους τους καταναλωτές ότι θα δουν ….μηδενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ; Καμία αυτοκριτική ;

Καμία συγγνώμη ;

Δυστυχώς οι ενεργειακές εξελίξεις έπιασαν απροετοίμαστη την Κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα αναγκάζεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Με ποια εχέγγυα ενεργειακής ασφάλειας ; Με ποιο ενεργειακό μείγμα ; Με ποιο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, που να αφορά τους πολλούς, μας βρήκε αυτή η ενεργειακή κρίση;

Η Κυβέρνηση αναγκάζεται και εξαγγέλλει συνεχώς μεγαλύτερα ποσά ενεργειακής επιδότησης, σε μια διαδικασία που θυμίζει ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και αυτή η επιδότηση στην ουσία αφορά την πριμοδότηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Έτσι φτάσαμε από τα 150 εκ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, στα 400 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο και στα 620 εκ. ευρώ για 4 μήνες, που δεν καλύπτουν βέβαια ολόκληρο τον χειμώνα, ο οποίος φτάνει στην χώρα μας σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τον Απρίλιο.

Σε λίγο, με αυτούς τους ρυθμούς θα μιλάμε σίγουρα για ποσά επιδότησης που θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ. Μια επιδότηση που δίνεται προς τις εταιρείες παρόχους και όχι στους καταναλωτές για να μειώσουν για μόνιμα το ενεργειακό τους κόστος.

Οι καταναλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις μεγάλες αυξήσεις στο φυσικό αέριο κατά 132,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,9%, στα καύσιμα κατά 22,3% και στο ηλεκτρικό κατά 18,9%. Θα μας πει η Κυβέρνηση :

Μα, οι διεθνείς αναταράξεις φέρανε την ενεργειακή ακρίβεια. Αλλά ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι σταθερά – εδώ και πάρα πολλούς μήνες – στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά έχει στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά ακριβά ορισμένα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή όμως το ΄΄όραμα΄΄ της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας περιορίζεται στην πώληση δημόσιας περιουσίας, στην απεμπόληση βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων. Αντί να βάλει κανόνες στην ενεργειακή αγορά, κανονίζει τους «παίχτες» της αγοράς. Μια αγορά που δεν ανοίγει αλλά μικραίνει και γίνεται για λίγους.

Σε μία περίοδο ενεργειακής μετάβασης όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές, εδώ επιλέγουμε ακριβώς το αντίθετο. Για την Κυβέρνηση, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, με σταθερό εγγυημένο έσοδο και ενός εργαλείου άσκησης ενεργειακής πολιτικής κατά 100%, σε έναν ιδιώτη, που συμμετέχει όμως και το Ιταλικό Δημόσιο και θα απολαμβάνει πλέον τις αποδόσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις παγκοσμίως και διέθεσε πάνω από 30 δις. ευρώ κατά των επιπτώσεων της πανδημίας, το ΑΕΠ για το 2022, σύμφωνα με την πρόβλεψη, θα εμφανιστεί αυξημένο κατά 3,5 δις σε σχέση με το 2019.

Είχαμε την τρίτη βαθύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020 και μόλις τη 17η σε ανάκαμψη το 2021 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δε εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο αγαθών μόνο προβληματισμούς προκαλούν. Με δυο λόγια: η Κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε τα περισσότερα, αλλά πέτυχε τα λιγότερα.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με το ενεργειακό κόστος.

Η Κυβέρνηση έχει δέσει το ενεργειακό άρμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Δαπανά ολοένα και μεγαλύτερα ποσά στις επιδοτήσεις ρεύματος και αναστέλλει απλώς την πληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και των ΥΚΩ για βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όχι μόνο μέρισμα ανάπτυξης δεν πρόκειται να δουν αλλά θα περάσουμε από τα «κόκκινα» δάνεια στους «κόκκινους» λογαριασμούς ρεύματος που θα είναι τροχοπέδη της όποιας ανάπτυξης έρθει το 2022.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση διάλεξε έναν και μοναδικό δρόμο των επιδοτήσεων. Παλιά, συντηρητική συνταγή κρατισμού και παγίδευσης των πολιτών σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς προοπτική.

Και αυτό γιατί το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις είναι ότι όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Oι ευάλωτοι καταναλωτές, θα παραμένουν ευάλωτοι στην επόμενη έξαρση της κρίσης και θα αναμένουν πάλι από το κράτος να επιδοτήσει τους λογαριασμούς τους.

Αυτή η απόλυτη εξάρτηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κράτος φαίνεται ότι αρέσει τόσο πολύ στην ΝΔ που σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στο Κίνημα Αλλαγής οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Αν το Σεπτέμβρη, η Κυβέρνηση είχε διαθέσει 1 δισ. Ευρώ στην ενεργειακή αυτοπαραγωγή, σήμερα πάνω από 400.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού κάθε χρόνο για 30 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικά προοδευτική ενεργειακή πολιτική.

Η πολιτική που απελευθερώνει από ενεργειακές εξαρτήσεις και μετατρέπει πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτοπαραγωγούς καθαρής ενέργειας, συμμετέχοντας ομότιμα στην ενεργειακή αγορά.

——————————-

Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα