Connect with us

Ελλάδα - Κόσμος

Υπουργός Εσωτερικών: Λειτουργική αναδιάρθρωση των δήμων και των περιφερειών

Υπουργός Εσωτερικών,Λειτουργική,αναδιάρθρωση,δήμων,περιφερειών,

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με νέες προσλήψεις στους ΟΤΑ, προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ για το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και 13 Περιφερειών».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το έργο αυτό είναι η αρχή μιας συνολικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με

την οικονομική της ενίσχυσή της και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως ο «ΦιλόΔημος»)
τη στελέχωση των δήμων και των Περιφερειών με το απαραίτητο προσωπικό μέσω των προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς και
τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που διευρύνει τη Δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες
O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι και αυτό το μεγάλο έργο είναι καρπός της στενής συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την ΕΕΤΑΑ, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική θέση της κυβέρνησης, όλες οι μείζονες παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από εξαντλητικό διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα, στην παρουσίαση αυτού του πολύ σημαντικού έργου που έρχεται να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών στην ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση, αν αξιοποιηθεί σωστά και με ολοκληρωμένο σχέδιο, μπορεί να γίνει το όχημα για τον συνολικότερο μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης σε ένα επίπεδο της διοίκησης, πιο αποδοτικό και λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα παρέχει σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο έργο δεν προσφέρει απλώς κάποια ψηφιακά μέσα στους δήμους και της περιφέρειες της χώρας, αλλά έρχεται να αλλάξει συνολικά τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αποτελεί την αρχή μιας ολιστικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιας στρατηγικής που στοχοθετεί:

Την προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

Την επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τη διαμόρφωση δομών και διαδικασιών σύγχρονών και φιλικών προς τους πολίτες μέσα από την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των δήμων και των περιφερειών.

Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΤΑ προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και του νέου ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν οι ΟΤΑ.

Την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού από διοικητικές λειτουργίες και την αξιοποίηση του για την ενίσχυση των κοινωνικών και αναπτυξιακών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των ΟΤΑ και της συμμετοχής των πολιτών.
Οι παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – το υλικό (hardware), τις διαδικασίες, τους ανθρώπους και τα οργανωτικά συστήματα.

Το έργο αυτό, καθώς και άλλα που θα ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση, αποτελούν τον τέταρτο πυλώνα της πολιτική μας για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η αύξηση των πόρων, των κονδυλίων προς την Αυτοδιοίκηση. Και επιτρέψτε μου εδώ μία παρένθεση επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσεις πάλι ένας δημόσιος διάλογος και με δηλώσεις στελεχών και παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως ακριβώς κάναμε με τα προγράμματα «ΦιλόΔημος», όπως κάναμε με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο θα κάνουμε το επόμενο διάστημα και με τους Κεντρικού Αυτοτελείς Πόρους. Τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά κάνω ειδική αναφορά στον α΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους που είναι τα μεγάλα θύματα της μνημονιακής κρίσης, θα δουν ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις.

Πρώτος λοιπόν πυλώνας είναι η χρηματοδότηση, δεύτερος πυλώνας είναι η ανάσχεση της υποστελέχωσης που υπήρξε τα χρόνια της κρίσης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία προκηρύξεων για πρόσληψη νέου προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τρίτος πυλώνας πυλώνας βέβαια η μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη που διευρύνει τη δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

Έρχεται λοιπόν αυτό το έργο και ουσιαστικά συγκροτεί τον τέταρτο πυλώνα αυτής της συνολικής πολιτικής αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για 4 διαφορετικά πεδία παρεμβάσεων που όμως δεν μπορούν να λειτουργούν ξεχωριστά το ένα από το άλλο.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό της ΤΑ αν αυτό δεν συνοδευτεί από την πρόληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται, όπως βεβαίως και με την ενίσχυσή τους με χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αποκτήσουν όλες αυτές τις νέες ψηφιακές δεξιότητες. Με αυτή την έννοια αυτοί οι τέσσερις πυλώνες έρχονται να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον, να δώσουν τη δυνατότητα για μία πιο συνολική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τώρα που η χώρα μας αρχίζει να ανακτά τη δημοσιονομική κυριαρχία αλλά και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δεν είχε τόσα χρόνια, μέσα στην κρίση.

Τα ψηφιακά μέσα λοιπόν θα αυξήσουν κατά πολύ της δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στις αυτοδιοικητικές λειτουργίες και η συμμετοχή αυτή με τη σειρά της, θα δίνει διαρκώς νέα ώθηση στην περαιτέρω αναβάθμιση της των ΟΤΑ, που μπορεί τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κλείνω με δύο επισημάνσεις.

Πρώτον. Και σε αυτό το πρόγραμμα, όπως έχουμε πράξει το τελευταίο διάστημα σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ, με τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις όπως τον «ΦιλόΔημο», υπάρχει ειδική μέριμνα για τους μικρούς Δήμους και πρόβλεψη για εξειδικευμένα προγράμματα για νησιωτικούς, ορεινούς, απομακρυσμένους Δήμους. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η δεύτερη πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι αυτό το μεγάλο έργο είναι καρπός της στενής συνεργασίας του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και βεβαίως με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι όταν αυτή η συνεργασία όλων των φορέων που μοχθούν για την βελτίωση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας όταν γίνεται με όρους ισοτιμίας και προάσπισης του Δημοσίου συμφέροντος μπορεί να αποδώσει καρπούς. Και το συγκεκριμένο

Πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας προσέγγισης.

Έχει ήδη υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των τριών μερών για την υλοποίηση του έργου, του ΠΕΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ η οποία αποτυπώνει στην πράξη αυτή τη συνεργασία.

Είναι πάγια πολιτική θέση αυτής της κυβέρνησης όλες οι μείζονες παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από εξαντλητικό διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Με αυτή την αρχή πορευτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αυτή θα συνεχίσουμε και το επόμενο. Και θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τους εκπροσώπους της ΤΑ για αυτή τη συνεργασία και να τους ζητήσω να την εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο.

Τέλος, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ΕΕΤΑΑ – που είναι και ο διοργανωτής της σημερινής εκδήλωσης – για τη μεγάλη και διαχρονική προσφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το επιστημονικό προσωπικό, τις πολύτιμες μελέτες, την πολυποίκιλη υποστήριξη που παρέχει στους ΟΤΑ.
Από την πλευρά μου, βασική δέσμευση που μπορώ να σας μεταφέρω είναι ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, και καλώ τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία γιατί μέσα από αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε, μόνο ακόμα περισσότερα τέτοια κρίσιμα προγράμματα μπορούμε να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ 

Ελλάδα7 ώρες πριν

Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης Πανοράματος-Στροφής Χορτιάτη

Ειδήσεις Λαγκαδάς10 ώρες πριν

Πολιτιστικος Συλλογος Δρακοντιου Μοίρασε χαμόγελα

Ειδήσεις Λαγκαδάς19 ώρες πριν

ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ,ΑΣΕΛΓΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ειδήσεις Λαγκαδάς19 ώρες πριν

Φάμελλος για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης

Ελλάδα - Κόσμος2 ημέρες πριν

Ο Πρόεδρος Απ.Τζιτζικώστας για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Έ

Ο Ενεργός Δημότης Απαντά στον Δήμο Λαγκαδά
Ειδήσεις Λαγκαδάς2 ημέρες πριν

Ενεργός Δημότης Λαγκαδά ομόφωνα ΟΧΙ κατά της ΜΕΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Ελλάδα - Κόσμος2 ημέρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης σε σκουπιδότοπο

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 ημέρες πριν

Δήμος Δέλτα: Όχι του κέντρου πληροφόρησης Δέλτα Αξιού στο Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς3 ημέρες πριν

Ομόφωνα ΟΧΙ στη ΜΕΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά

Ελλάδα3 ημέρες πριν

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη

Καταγγελία ΚΤΕΛ Λαγκαδά για απάνθρωπες καταστάσεις
Ειδήσεις Λαγκαδάς5 ημέρες πριν

Καταγγελία ΚΤΕΛ Λαγκαδά για απάνθρωπες καταστάσεις

Ελλάδα - Κόσμος4 εβδομάδες πριν

«Ισχυρή σύσταση» για μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 εβδομάδες πριν

Γιατί δεν φεύγουν τα κουνούπια στο Δήμο Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς1 εβδομάδα πριν

Δώρο στους ιδιώτες η διαχείριση απορριμάτων και ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ειδήσεις Λαγκαδάς4 ημέρες πριν

Έντεκα βουλευτές κατά της ΜΕΑ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ειδήσεις Λαγκαδάς4 εβδομάδες πριν

Η κρίση της Πανδημίας Covid-19 με αυξήσεις στο Δήμο Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 εβδομάδες πριν

Έντονες αντιδράσεις στο δήμο και την τοπική κοινωνία του Λαγκαδά

Ειδήσεις Λαγκαδάς2 εβδομάδες πριν

Σκύλοι βρέθηκαν νεκροί από φόλα στο Ηράκλειο Λαγκαδά

Συνεντεύξεις3 εβδομάδες πριν

Κ. Θ. Ιππασίας Λαγκαδά : Ζητάμε τη στήριξη του κράτους όχι ελεημοσύνη

Ειδήσεις Λαγκαδάς4 ημέρες πριν

Όλοι οι Δημότες εκπέμπουμε sos για το μέλλον των παιδιών μας

Facebook

Advertisement

Συνεργασίες

Πνευματική Ιδιοκτησία © 2020 ATG Digital. Τηλ:2394 023555 Powered by A.T.G Digital & Social Media Marketing

google.com, pub-6355737995000852, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Με την περιήγησή σας στο https://livelagadas.gr/ αποδέχεστε την χρήση cookies. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο