Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

Ένα μνημείο της Όσσας (Δήμου Λαγκαδά) εκπέμπει SOS

Ο Σύλλογος Οσσαίων “Αγία Κυράννα” θεωρεί αναγκαία την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διάσωση της οικίας Χατζή-Χατζηχριστάκη, η οποία αν και χαρακτηρισμένη ως “διατηρητέο μνημείο”, παραμένει εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη.

Διαβάστε την ανακοίνωση αναλυτικά:

Την τελευταία εβδομάδα κάθε Σεπτεμβρίου εορτάζονται οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την προστασία και διάσωση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και τη γνωριμία του κόσμου με αυτά.

Στην Όσσα Θεσσαλονίκης έχουμε την τύχη να διασώζονται ορισμένα αξιόλογα παραδοσιακά κτίσματα του 19ου αιώνα, δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής.

Ένα από αυτά, η ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗ & ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ, χαρακτηρισμένο «διατηρητέο μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟ/∆ΙΝΕΣΑΚ/1060/51240/1186/05-07-2004 και στο ΦΕΚ 1114/Β/23-07-2004) και ιδιοκτησία του Δήμου Λαγκαδά, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας του 19ου αιώνα, από τα αξιολογότερα και ελάχιστα εναπομείναντα κτίσματα του αγροτικού χώρου.

Ανήκει στον τύπο της πλατυμέτωπης κατοικίας σε σχήμα Π, με τα χαρακτηριστικά του μεγάλα χαγιάτια και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξύλινη στεγασμένη προεξοχή του ορόφου.

Κύρια δομικά υλικά αποτελούν η πέτρα, το ξύλο και τα βυζαντινά κεραμίδια, ενώ ο προσανατολισμός είναι νότιος, όπως και στο σύνολο των παραδοσιακών σπιτιών του οικισμού.

Δυστυχώς, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την κήρυξή της ως μνημείο και έχοντας εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης (η οποία χρήζει επικαιροποίησης), η οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη «αργοπεθαίνει» και καταρρέει αβοήθητη, αναμένοντας καρτερικά την αποκατάστασή της, στερώντας από την τοπική κοινωνία ένα έργο πνοής, πολιτισμού, οικιστικής και βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης!

Μετά από έγγραφη παρέμβαση της Κοινότητας Όσσας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε αυτοψία για την κατάσταση διατήρησης του μνημείου από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Κ.Μ.), την Τρίτη 23/9/2020, και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις περαιτέρω ενέργειες Δήμου και Υπουργείου.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περάσουν άλλα 16 χρόνια, για την ανάληψη σοβαρής πρωτοβουλίας για τη διάσωση του μνημείου.

Οικία Χατζή & Χατζηχριστάκη: Ένα μνημείο της Όσσας εκπέμπει SOS

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/oikia-chatzi-chatzichristaki-ena-mnimeio-tis-ossas-ekpempei-sos

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα