Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Αδειάζουν από υπαλλήλους τα δημαρχεία της χώρας

Αδειάζουν από υπαλλήλους τα δημαρχεία της χώρας λόγω του μέτρου της κινητικότητας, με κίνδυνο σημαντικές υπηρεσίες, και ειδικότερα αυτές που χαρακτηρίζονται από τους δημάρχους υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», να μείνουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Οι δήμαρχοι δεκάδων δήμων εκπέμπουν SOS στο υπουργείο Εσωτερικών και ζητούν από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να μεριμνήσει πριν να είναι αργά και καταρρεύσει το σύστημα.

Των Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη αναδημοσιευση απο την εφημερίδα Μακεδονία .
Το ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων που προκαλεί πονοκέφαλο στους δημάρχους θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2020 του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από αίτημα των αιρετών τόσο των 14 Θεσσαλονίκης όσο και των 24 των υπολοίπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το σώμα μάλιστα θα λάβει υπόψη και την απόφαση που πήρε ήδη η ΚΕΔΕ με βάση την εισήγηση του α’ αντιπροέδρου, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Λ. Κυρίζογλου. Την ίδια ώρα, την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να προβούν στον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη δρομολόγηση των μετατάξεων/αποσπάσεων τις οποίες αιτήθηκαν υπάλληλοι που επιθυμούν να φύγουν από τις υπηρεσίες τους.
Οι δήμαρχοι της χώρας ζητούν από τον υπουργό να θεσμοθετήσει, ώστε οι όποιες μετακινήσεις πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μέτρου της κινητικότητας (α’ κύκλος 2019) των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες (η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2019) να γίνουν «με τη σύμφωνη γνώμη» τους. Η απουσία αυτής της πρόβλεψης έχει ως αποτέλεσμα δημοτικοί υπάλληλοι που κρίνουν ότι η δουλειά τους είναι απαιτητική, τα ωράρια εξαντλητικά και η πίεση μεγάλη να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλα κενά και σε πολλές περιπτώσεις το… χάος.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δήμου της Θεσσαλονίκης όπου στο γραφείο Προϋπολογισμού, που απαρτίζεται από τέσσερις υπαλλήλους, έχουν κατατεθεί… τέσσερις αιτήσεις για κινητικότητα. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, εκεί όπου για να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή ή μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη η «σύμφωνη γνώμη» του οικείου δημάρχου, μετά την τροποποίηση του νόμου 4440/2016 με το άρθρο 42 του πρόσφατου νόμου 4647/2019.
Οι δήμαρχοι βέβαια από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν τη λύση «ημιτελή», καθώς, όπως ισχυρίζονται, αφενός εισάγει αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων ΟΤΑ και αφετέρου οδηγεί σε αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών των δήμων. Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι για τη διενέργεια της μετάταξης ή της απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στο φορέα προέλευσης του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 65% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου.
Επιλέγουν υπηρεσίες με επιπλέον… άδεια
Δημοτολόγια, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, γραφεία Προϋπολογισμών, οικονομικές υπηρεσίες, γραφεία Τελών Ακίνητης Περιουσίας είναι ορισμένα μόνο από τα δεκάδες τμήματα των δήμων που κινδυνεύουν να αδειάσουν και να αποδυναμωθούν. Όπως αναφέρουν μάλιστα δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κρατικές υπηρεσίες στις οποίες ζητούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της κινητικότητας με τα πανεπιστήμια και τις διευθύνσεις (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες) εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας κατά 90%.
«Οι περισσότεροι επιθυμούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου ο έλεγχος είναι μικρότερος, δεν υπάρχουν κάρτες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, δεν υπάρχουν deadlines, δεν κρίνονται από κανέναν και έχουν περισσότερες πέραν του νομίμου μέρες άδειας. Για παράδειγμα τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Αυτό δεν συμβαίνει στους δήμους» σχολιάζει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» δήμαρχος.
Δήμοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά
Σε 24 ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Μίμη Φωτόπουλο. Στο δήμο Παύλου Μελά οι αιτήσεις, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ανέρχονται σε 17.
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους δήμους της χώρας επιβεβαιώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος βάλλει κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται πως στο δήμο Νεάπολης – Συκεών έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετακίνηση 24 υπάλληλοι, οι 19 εκ των οποίων ανήκουν σε κλάδους διοικητικού και οικονομικού τομέα. Πρόκειται για το 26% του συνόλου των εργαζομένων των κλάδων αυτών. «Δικαιωνόμαστε όσον αφορά τη φαυλότητα, τον τυχοδιωκτισμό, την ψηφοθηρία με την οποία ενήργησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ενώ έπρεπε να ενισχύσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι ήταν η πρώτη σανίδα σωτηρίας χιλιάδων ανθρώπων την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, εκείνη τους αποδεκάτισε. Απαιτούμε άμεσα τη διακοπή της διαδικασίας μετατάξεων και μετακινήσεων, διεκδικούμε πως για κάθε μετακίνηση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και πως το υπουργείο θα δεσμευτεί για την κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
«Δεν υπάρχει εταιρεία ή φορέας όπου ο υπεύθυνος δεν ερωτάται για βασικές αλλαγές» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου ερήμωσαν ακριτικοί δήμοι. Αποδυναμώνονται ολόκληρες υπηρεσίες, επειδή ορισμένοι θέλουν να δουλεύουν λιγότερο. Δημιουργούνται υπάλληλοι δυο ταχυτήτων. Απαιτούμε σε κάθε μετακίνηση που γίνεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου» καταλήγει ο κ. Καϊτεζίδης. Σημειώνεται πως στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 14.
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Στις 14 έφτασαν οι αιτήσεις που υπέβαλαν στη διεύθυνση προσωπικού του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης οι υπάλληλοι που επιθυμούν να πάρουν μετάταξη – απόσταση σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Αυτήν τη στιγμή το προσωπικό ανέρχεται σε 304 άτομα, και παρότι είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που αιτήθηκαν να φύγουν, τα προβλήματα που θα ανακύψουν στις δημοτικές υπηρεσίες που υπηρετούν θα είναι πολλά. Ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει ωστόσο πως ακόμα και αν υπάρχουν κενές θέσεις στις άλλες υπηρεσίες που επέλεξαν, δεν θα γίνουν όλοι δεκτοί, καθώς, όπως είπε, από τους 14 μόνο οι 9 πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναφορικά πάντως με τα προβλήματα που θα ανακύψουν από τις αποχωρήσεις, σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, αφού, όπως εξήγησε, ο όγκος της δουλειάς είναι ήδη μεγάλος και ένας υπάλληλος να αποχωρήσει, τη δουλειά θα τη φορτωθούν όσοι μείνουν πίσω. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι αιτήθηκαν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του πανεπιστημίου (ΑΠΘ) κάποιοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και άλλοι στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, κυρίως για οικονομικούς λόγους, που σχετίζονται με τη μετακίνηση και τη λιγότερη εργασία.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της κινητικότητας έχουν φανεί σε ακριτικούς και νησιωτικούς δήμους όπου δεκάδες υπάλληλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για άλλες σε μεγάλα αστικά κέντρα. «Οι ΟΤΑ δεν είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός υπαλλήλων οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και αυτό επειδή οι υπηρεσίες τους θεωρούνται ως πρώτης γραμμής, αφού η συναλλαγή με τους πολίτες είναι μια δύσκολη και σύνθετη απασχόληση. Ταυτόχρονα η πληθώρα των αρμοδιοτήτων, η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές των νόμων που σχετίζονται με δημοτικές υποθέσεις κάνουν τη δουλειά των υπαλλήλων ακόμα πιο δύσκολη. Επιπλέον, πολλές φορές οι υπάλληλοι βρίσκονται καταγγελλόμενοι, εγκαλούμενοι από τη δικαιοσύνη ή διωκόμενοι, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι θεωρούν πως αδικούνται» αναφέρει σε επιστολή του προς την ΠΕΔΚΜ δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Και συμπληρώνει: «Όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον με ευθύνες, άγχος και ένταση. Οι τάσεις φυγής λοιπόν προς άλλες υπηρεσίες και φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι αναπόφευκτες».
Δήμος Καλαμαριάς
Στην Καλαμαριά ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 600. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του δήμου Ελένη Φύκα, ο αριθμός των ατόμων που αιτήθηκαν να απομακρυνθούν από υπηρεσίες του δήμου ανέρχεται σε 10. Η κ. Φύκα, όπως η ίδια σημειώνει στη «ΜτΚ», πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους παραπάνω υπαλλήλους για να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να απομακρυνθούν. «Ο ένας υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι η δουλειά είναι μακριά από το σπίτι του. Άλλοι θέλουν να φύγουν για να κάνουν καριέρα. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που επιλέγει γραφεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» σχολιάζει η κ. Φύκα στη «ΜτΚ».
Δήμος Θερμαϊκού
Σύμφωνα με το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, ο αριθμός των υπαλλήλων που θέλουν να μετακινηθούν ανέρχεται σε τέσσερις. «Δεν είναι όμως απλοί υπάλληλοι. Είναι στελέχη και προϊστάμενοι υπηρεσιών» σχολιάζει ο κ. Τσαμασλής, συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι επιθυμούν να δουλέψουν σε θέσεις όπου δεν θα υπάρχει κίνδυνος διώξεων λόγω υπογραφής. Για το δήμο Θερμαϊκού, όπως λέει ο δήμαρχος, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν ενέταξε το δήμο στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Δήμος Χαλκηδόνος
Στο δήμο Χαλκηδόνος, σύμφωνα με το δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο, οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο μέτρο κινητικότητας είναι δέκα σε σύνολο 105 εργαζομένων. «Η τάση είναι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετατεθούν να επιλέγουν δήμους ή υπηρεσίες κοντά σε αστικά κέντρα» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Από την απομάκρυνση των υπαλλήλων αποδυναμώνονται οι δήμοι, αφού δεν επιλέγουν να βρεθούν εκ νέου σε κάποιον άλλο δήμο. Οι δήμοι έχουν μετατραπεί στο χειρότερο χώρο εργασίας σε όλο το δημόσιο. Είναι απαιτητικοί» συμπληρώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Δήμος Δέλτα
Στο δήμο Δέλτα το προσωπικό αριθμεί περί τα 400 άτομα και αιτήσεις για μετάταξη υπέβαλαν 24 υπάλληλοι, που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες, πλην της Τεχνικής, για την οποία απαιτείται σύμφωνη γνώμη δημάρχου. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι θέλουν να φύγουν και σε ποιες άλλες υπηρεσίες του δημοσίου θα απορροφηθούν, αλλά ότι οι θέσεις στο δήμο δεν πρόκειται να πληρωθούν, κάτι που για μας είναι μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης. Σημείωσε ακόμη πως με δεδομένη την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών η δουλειά που θα αφήσει πίσω του κάθε ένας που θα φύγει από το δήμο θα μείνει αναγκαστικά πίσω, με συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες. «Για μας είναι μεγάλος αριθμός τα 24 άτομα και αν τελικά γίνουν δεκτά στις υπηρεσίες που επέλεξαν, τότε αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα δυσλειτουργίας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Σοβαρές απώλειες στο κομμάτι των έργων αναμένεται να αντιμετωπίσει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς αιτήσεις για μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου υπέβαλαν 16 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 5 είναι μηχανικοί. «Το σύνολο του προσωπικού στο δήμο φτάνει τα 566 άτομα (άλλα 253 απασχολούνται στη κοινωφελή εργασία), ωστόσο η υπηρεσία που πονά περισσότερο είναι αυτή που σχετίζεται με τον προγραμματισμό των έργων και τις μελέτες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός. Προσθέτει ότι σχεδόν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οποιαδήποτε αποχώρηση υπαλλήλου θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη λειτουργία του όποιου τμήματος. «Δεν γνωρίζω αν γίνουν δεκτοί και αν πληρούν τι προϋποθέσεις, ξέρω όμως τι θα σημάνει για το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου η περαιτέρω μείωση προσωπικού, το οποίο παλεύουμε να ενισχύσουμε για να δουλέψει ο δήμος» σχολίασε ο κ. Μανδαλιανός.
Δήμος Θέρμης
Σε περίπου 300 άτομα ανέρχεται το προσωπικό στο δήμο Θέρμης, ενώ 14 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από υπαλλήλους για μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. «Οι λόγοι που επικαλούνται είναι διάφοροι και σχετίζονται τόσο με τη μετακίνηση όσο και με τον όγκο της δουλειάς που έχουν να βγάλουν στο δήμο, ωστόσο για μας είναι μεγάλο πρόβλημα η μείωση του προσωπικού» επισημαίνει ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Εκτιμά ότι με το νέο μέτρο της κινητικότητας θα πληγούν ακόμη περισσότερο οι δήμοι, κυρίως οι περιφερειακοί, που όπως λέει, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στο ελάχιστο. «Τα 14 άτομα από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω αιτήθηκαν να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης. Επίσης δεν ξέρω αν γίνουν όλοι δεκτοί, αλλά αυτό που απασχολεί εμάς είναι πώς θα καλύψουμε τις κενές θέσεις που θα μείνουν στο δήμο. Καθημερινά δίνουμε αγώνα για να κρατήσουμε όρθιο το δήμο και τις υπηρεσίες του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Δήμος Λαγκαδά
Στο δήμο Λαγκαδά σε σύνολο 60 διοικητικών υπαλλήλων οι 17 επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη δομή, όπως είναι τα πανεπιστήμια. «Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν να δουλέψουν σε δήμους. Την ώρα μάλιστα που υπάλληλοι ζητούν να φύγουν είναι πολλές και οι κενές οργανικές θέσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο δήμο Λαγκαδά ανέρχονται σε 42» σχολιάζει ο Γιάννης Ταχματζίδης.
Δήμος Βόλβης
Οκτώ υπάλληλοι διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών από τους συνολικά 130 έχουν καταθέσει αίτηση για μετάταξη στο δήμο Βόλβης, σύμφωνα με το δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα. Ο ίδιος σχολιάζει ότι οι δήμοι ήδη υπολειτουργούν και ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει δεκτό το αίτημα των δημάρχων, ώστε για την όποια μετακίνηση να υπάρχει «σύμφωνη γνώμη» του δημάρχου ή όπως προτείνει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.
Δήμος Ωραιοκάστρου
Αλώβητος από το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων θα μείνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση για μετάταξη – απόσπαση στο πλαίσιο του α’ κύκλου του 2019

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λουτρά Λαγκαδά: Τι λέει η αστυνομία για την κλοπή του χρηματοκιβωτίου

Θεσσαλονίκη 19.3.2024: Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπών και υπεξαίρεσης, κατά περίπτωση, από εταιρείες του Δήμου Λαγκαδά και εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών. Πέραν της αστυνόμευσης