Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Αναστασιάδης: Η ιστορία αδίκησε τις ηρωϊδες Γυναίκες της επανάστασης του 1821

savvas anastasiadis live lagadas nd

Ο βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης σε μία συζήτηση Ιστορικού περιεχομένου, με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε σε εμβληματικές προσωπικότητες Γυναικών που σημάδεψαν τις σελίδες της Ιστορίας, άφησαν το δικό τους αποτύπωμά στην Επανάσταση του 1821, αλλά δεν αναδείχθηκαν όσο τις άξιζε.

 

« Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θεώρησα ότι είναι ευκαιρία να αναδείξουμε και μία άλλη διάσταση της Γυναικείας φύσης , πέρα από αυτή που γνωρίζουμε καθημερινά, της μάνας, της συζύγου, της κόρης, της αδερφής, αλλά και τις γυναίκες γιατρούς και νοσηλεύτριες που εδώ και ένα χρόνο δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας. Ήθελα να αναδείξω τη συμβολή της Γυναίκας στην επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε,

 

« Ανατρέχοντας σε Ιστορικά γεγονότα, φαίνεται ότι οι Ιστορικοί μας δεν τίμησαν όσο έπρεπε και όσο άξιζε τη συμβολή της Γυναίκας στην Επανάσταση. Ασχολήθηκαν περισσότερο με τους ήρωες και όχι με τις ηρωϊδες Γυναίκες, σε Ιστορικά κείμενα κυρίως αναφέρονται τα ονόματα της Μπουμπουλίνας και της Μαντώ Μαυρογένους. Υπάρχουν πάρα πολλές Γυναίκες ηρωϊδες που αγωνίστηκαν όσο και οι άνδρες, άλλοτε στηρίζοντάς τους και άλλοτε αναλαμβάνοντας και οι ίδιες πρωτοβουλίες»

 

« Ο ρόλος τους δεν ήταν γνωστός λόγω των έντονων ανδροκρατικών αντιλήψεων της εποχής.

Στην αναζήτηση είδα ότι περισσότερο ξένοι περιηγητές ανέδειξαν το ρόλο και τη συμβολή της Ελληνίδας στην επανάσταση μέσα από κείμενα και ζωγραφιές. Οι ηρωϊδες Γυναίκες ήταν πολλές όπως: Οι Σουλιώτισσες Μόσχω Τζαβέλλα, η Χάιδω Σέχου, η Λένα Μπότσαρη στο Ζάλογγο, η Γαλαξειδιώτισσα Αλεφάντω και η Παπαδιά Κουρκουμέλη στο Μεσολόγγι. Η Χαρίκλεια Δασκαλάκη από την Κρήτη, η Παντελιά Κωνσταντάκη, η Μανιάτισσα Κωνστάντια Ζαχαριά, η Σπαρτιάτισσα Σάββαινα, η Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη, η Ρουμελιώτισσα Ασήμω Γκούρα,

Η Δόμνα Βισβίζη από τη Θράκη , Η Ελισάβετ Υψηλάντη, η μητέρα των Υψηλάντηδων, Η Ακριβή Τσαρλαμπά, η μάνα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, η Δέσπω Φώτου Τζαβέλλα η Σουλιώτισσα κ.α»

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα