Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της επιβολής αργίας οι Δήμαρχοι

Τι προβλέπει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εξεδόθη με αφορμή υπόθεση του δημάρχου Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδη.

Του Δημήτρη Παπανίκου
Με ανακούφιση δέχθηκαν οι δήμαρχοι, ορισμένοι μάλιστα και από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν προκειμένου ένας αιρετός, στέλεχος της αυτοδιοίκησης να τίθεται σε αργία.
Η γενική αυτή γνωμοδότηση εκδόθηκε έπειτα από σχετικό ερώτημα το οποίο απηύθυνε προς το ΝΣΚ το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούσε την περίπτωση του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.
Το αίτημα προς τον υπουργείο για την υποβολή του ερωτήματος είχε υποβάλει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης.
Ωστόσο, ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση έχουν επιδείξει και άλλοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι οποίοι έχουν επίσης διάφορες δικαστικές εκκρεμότητες.
Τον Μάιο του 2016 με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Καλαμαριάς παραπέμφθηκε να δικαστεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος περί την υπηρεσία, μαζί με άλλους αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, για τη γνωστή υπόθεση των Κοιμητηρίων. Με το ίδιο βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου να αρθεί ο περιοριστικός όρος της παροχής χρηματικής εγγύησης (ύψους 10.000 ευρώ) που του είχε επιβληθεί μετά την ανάκριση, καθώς, όπως υποστήριξε, η διατήρηση του όρου σε περίπτωση παραπομπής στο ακροατήριο -όπως τελικά συνέβη- θα είχε ως αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη θέση του σε αργία από τη θέση του δημάρχου. Οι δύο εκδοχές
Μετά την έκδοση του αμετάκλητου βουλεύματος ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης δεν ήταν βέβαιος για το εάν θα έπρεπε να θέσει τον κ. Μπακογλίδη σε αργία καθώς στο θέμα αυτό είχε υπάρξει τροποποίηση του «Καλλικράτη», γι’ αυτό και ο κ. Φραγκισκάκης απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο με τη σειρά του ζήτησε τη γνώμη του ΝΣΚ.
Ειδικότερα, ο «Καλλικράτης» προέβλεπε ότι «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Έθετε, δηλαδή, την ταυτόχρονη εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: της παραπομπής σε δίκη, αλλά και της ισχύος περιοριστικών όρων κατά την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την επιβολή της αργίας.
Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση τροποποίησε το συγκεκριμένο άρθρο με τροπολογία η οποία προέβλεπε το εξής: «Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Τυχόν μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».
Αυτό πρακτικά σήμαινε πως ακόμη και εάν το δικαστικό συμβούλιο ακυρώσει τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία, ο αιρετός θα πρέπει να τίθεται και πάλι σε αργία. Η ομόφωνη απόφαση
Την κατάσταση κλήθηκε να αποσαφηνίσει το ΝΣΚ το οποίο συνεδρίασε τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέδωσε ομόφωνη γνωμοδότηση η οποία προβλέπει τα εξής:
Α) «Για την θέση αιρετού σε κατάσταση αυτοδίκαιης αργίας, απαιτείται σωρευτικά η συνδρομή α) της εκδόσεως αμετακλήτου παραπεμπτικού βουλεύματος για κακούργημα και β) της επιβολής ή ισχύος περιοριστικών όρων ή προσωρινής κρατήσεως.
Β) Η ισχύς του διοικητικού μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας, ανατρέχει σε χρόνο προγενέστερο της εκδόσεως της οικείας πράξεως, εφόσον, κατ’ αυτόν τον χρόνο, συνέπιπταν και ίσχυαν και οι δύο, ως άνω, προϋποθέσεις και εξακολουθούν να συντρέχουν κατά τον χρόνο εκδόσεως της πράξεως. Η ισχύς του διοικητικού μέτρου δεν επηρεάζεται από την τυχόν άρση της επιβολής ή ισχύος περιοριστικών μέτρων ή της προσωρινής κρατήσεως σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν κατά τον οποίο συνέπεσαν οι δύο προϋποθέσεις ή τον χρόνο εκδόσεως της οικείας πράξεως.
Εν ολίγοις, το ΝΣΚ αποφάνθηκε και μάλιστα ομοφώνως ότι εφόσον κατά το χρόνο που ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης καλείται να λάβει την απόφαση περί αργίας ή όχι, δεν ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις (παραπομπή σε δίκη και ισχύς περιοριστικών όρων) τότε ο αιρετός δεν τίθεται σε αργία.
Στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρεται επίσης ότι «στην ειδικότερη περίπτωση του παραπεφθέντος τελεσιδίκως για κακούργημα δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη δεν συντρέχει η μια εκ των ανωτέρω προϋποθέσεων (σ.σ. περιοριστικοί όροι) και, συνεπώς, δεν δύναται αυτός να τεθεί σε κατάσταση αργίας».
Η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει δεκάδες δημάρχους ανά την Ελλάδα οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της επιβολής αργίας. Μεταξύ αυτών είναι και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος, όπως και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης καθώς και άλλοι αιρετοί του δήμου, διώκονται για υπόθεση των Λουτρών. Κίνδυνο έκπτωσης αντιμετώπιζε και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης για τον οποίο ο εισαγγελέας προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση με τα νηπιαγωγεία, προτείνοντας όμως ταυτόχρονα την απάλειψη του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί κατά την προδικασία.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/glitonoun-tin-argia-dimarchi-tis-thessalonikis—anasa-apo-to-nsk

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα