Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι ποια τα κέρδη μας από την μονάδα Βιοαερίου;

Από τα απορρίμματα που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης Λαγκαδά  θα  αντλεί η «Ηλέκτωρ ΑΕ», τα επόμενα 20 χρόνια  την πρώτη ύλη, το βιοαέριο για τη λειτουργία της μονάδας με παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος .

Του Ιωάννη Γιάννογλου

Η νέα μονάδα με καθυστέρηση 10 χρονών , αποτελεί μέρος της σύμβασης της εταιρίας με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ποιά οφέλη θα προφέρει το έργο στον Δήμο Λαγκαδά εκτός από το <όφελος> που τόσα χρόνια, (όσο δεν λειτουργούσε η μονάδα αυτή),το Βιοαέριο έφευγε ανεξέλεγκτα ή καιγόταν ατελώς στους πυρσούς ?

Εκτός από το <όφελος> των οσμών και της ανεξέλεγκτης ρύπανσης (?)

Ή μήπως το <όφελος> των 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα (?)

Ο Δήμος Λαγκαδά και οι δημοτικοί σύμβουλοι ,ποιες ενέργειες έκαναν για να κερδίσει ο Δήμος μας , εκτός από την χρόνια μόλυνση και ανταποδοτικά οφέλη, κάτι από την λειτουργία της μονάδας βιοαερίου (?)

Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από την μονάδα ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ  θα  πωλείται στη συνέχεια στη ΔΕΗ είτε σε άλλο πάροχο.

Διεκδικήθηκε ποτέ κάτι αντίστοιχο με τους Ταγαράδες ,όπου το  3% και 9,1% των κερδών αποδίδονταν αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ. Θεσσαλονίκης?

Στον Δήμο Λαγκαδά θα γίνει κάτι αντίστοιχο ? Πόσο δε μάλλον που η μονάδα της Μαυροράχης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής των Ταγαράδων [το 2023 προβλέπεται θερμική ισχύς 8,83 ΜW έναντι 5 ΜW].

Αλλά ακόμη ,πέραν του ρεύματος ,ένα  σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος ΛΑΧΑΝA ή των γύρω περιοχών του Δήμου μας .

Από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο με ειδικές εγκαταστάσεις και δίκτυο θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια ακόμα και σπίτια  που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρα από την μονάδα Βιοαερίου .

Όλα αυτά βέβαια ήταν στο χέρι του δήμου Λαγκαδά να τα διεκδικήσει εγκαίρως.

Είναι όμως ,ακόμη και τώρα ,στο χέρι του δήμου προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, με την κατασκευή ενός αγωγού που θα διοχετεύει το ζεστό νερό για να γίνουν όλα αυτά ίσως με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Επίσης, μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου πρέπει   εγκαταστήσει η ΔΕΥΑ Λαγκαδά έχοντας σαν παράδειγμα  την  Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, στη Σίνδο.

Εκεί δημιουργήθηκε μονάδα αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία της ιλύος (λάσπης), που προκύπτει μετά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πόλης.

Από τη διαδικασία αυτήν παράγεται βιοαέριο, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αποτελείται περίπου κατά 70% από μεθάνιο και γι′ αυτό διαθέτει ικανή θερμογόνο δύναμη προς καύση και μπορεί να βοηθήσει την πόλη του Λαγκαδά σε ενέργεια για τα νοικοκυριά .

Διεκδικήθηκε ποτέ κάτι ;
Απαιτήσαμε κάτι ;
Υπάρχει κάποιο σχέδιο ;

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα