Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Δημήτρης Βαρτζόπουλους – Ο «μύθος» δεν είναι απλά ένα συνώνυμο του «ψεύδους» νεοελληνιστί

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο «μύθος» δεν είναι απλά ένα συνώνυμο του «ψεύδους» νεοελληνιστί . Είναι κατ ΄ουσίαν μία απόπειρα μεταφορικής ερμηνείας φυσικών , υπερφυσικών ή κοινωνικών φαινομένων . Μάλιστα , κατά τον Claude Levy- Strauss , είναι μία ένδειξη των κρατουσών κοινωνικών αξιών και συνδιαμορφώνει το κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο μίας κοινωνικής ομάδος.
Υπό την έννοια λοιπόν αυτήν , ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τρεις πολύ δημοφιλείς μύθους , που επικρατούν στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα:
1ος μύθος: «Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες σωτηρίας της χώρας μετά τη χρεωκοπία της, εκτός των πολιτικών , που ζήτησαν οι δανειστές». Ο μύθος αυτός διηγείτο, ότι υπήρχε πιθανότης μία καινούρια κυβέρνηση , να ακολουθήσει μία πολιτική ριζοσπαστικώς διαφορετική αυτής , που ακολουθούσε η προηγουμένη και μάλιστα , να την επιβάλλει στους δανειστές. Είναι ένας μύθος , τον οποίον ενστερνίστηκε ασμένως το 63% των Ελλήνων (άπαντες δηλαδή πλην των ψηφοφόρων ΝΔ , ΠΟΤΑΜΙ , ΠΑΣΟΚ ) κατά τις τελευταίες εκλογές .Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται , να τον έχουν υιοθετήσει και οι δανειστές .
2ος μύθος: «Η διαπραγματευτική πολιτική , που βασίζεται στην παραδοχή , ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη θα ήταν περισσότερο καταστροφική για τα λοιπά μέλη από ότι για την ίδια , θα επιβάλλει στους δανειστές την χρηματοδότηση μας , με όρους , που θα μας βολεύουν». Η δοξασία αυτή οδήγησε στην παράταση των διαπραγματεύσεων, μέχρι σήμερα, με τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, που ζούμε και θα οδηγήσει στην κατάληξη, που θα ζήσουμε αμέσως προσεχώς.
3ος μύθος: «Ο κ. Τσίπρας , τέως μέλος της ΚΝΕ και ο κ. Δραγασάκης , τέως ιστορικό ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και αντίπαλος της κας Παπαρήγα στην διεκδίκηση της ηγεσίας του, θα διαφωνήσουν με τον κ. Λαφαζάνη , τέως στενότατο συνεργάτη του Χαρίλαου Φλωράκη και αρχηγό της «αριστερής πλατφόρμας» και θα μετεξελίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευρωπαϊκό αστικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα , που θα εκσυγχρονίσει την χώρα βάσει των βελτίστων ευρωπαϊκών προτύπων». Η συμπεριφορά των ως άνω κ.κ. , όταν θα έρθει η ώρα των οριστικών αποφάσεων , κατά πάσα πιθανότητα όπως φαίνεται εντός του φθινοπώρου, θα διαλύσει και αυτόν το μύθο, όπως και τους προηγούμενους .
Ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί λοιπόν ,ότι οι σύγχρονοι μύθοι του ήταν κατά πολύ δυσλειτουργικότεροι αυτών των προγόνων του .Όταν οι φαντασιώσεις συγκρούονται με την πραγματικότητα η εξέλιξη είναι προφανής .

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα