Μόνο τυχαία δεν ήταν η περιοδεία-εξπρές στη Θράκη που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βλέπετε, το αντάρτικο που εκδηλώνεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει θορυβήσει την Πειραιώς, που αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τους εκλεκτούς της στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στελέχη όπως ο Χρήστος Μέτιος, που θεωρείται εδώ και χρόνια στενός πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η διαχείριση των ανταρτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί ένα σοβαρό αγκάθι για τη ΝΔ. Γιατί μπορεί σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας το πρόβλημα να περιορίζεται μόνο στη Θράκη, καθώς ούτε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική ούτε ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία έχουν εσωτερικές αμφισβητήσεις, όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση η στρατηγική της «μη στήριξης» δεν απέδωσε. Αυτό αποδεικνύουν τα πολλά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια που ελέω και του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής ξεπηδούν σε πολλούς δήμους της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη και ο κεντρικός δήμος έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα. Γιατί πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο δήμο της χώρας όπου η επιλογή της ΝΔ αμφισβητείται τόσο εμφατικά. Επίσημα και διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ο εκλεκτός του κόμματος για τον κεντρικό δήμο είναι ο Νίκος Ταχιάος, όμως απέναντί του έχει πέντε αντάρτες υποψηφίους, που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ. Έναν πρώην υπουργό (Γιώργος Ορφανός), έναν πρώην βουλευτή (Παναγιώτης Ψωμιάδης), έναν πρώην πολιτευτή (Κωνσταντίνος Ζέρβας) και δύο αυτοδιοικητικά στελέχη μέλη του κόμματος (Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης).

Αυτό δεν συμβαίνει στον Πειραιά, όπου η ΝΔ ύστερα από πολλές παρασκηνιακές κινήσεις ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει (κόντρα στο σημερινό δήμαρχο και εκλεκτό του Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Μόραλη) ως υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Βλαχάκο, ενώ «απέσυρε» τον Βασίλη Μιχαλολιάκο (ο επίσημος υποψήφιός της το 2014) από την αυτοδιοικητική μάχη του Πειραιά, τοποθετώντας τον στην ευρωλίστα. Αμφισβήτηση της απόφασης του κόμματος δεν υπάρχει ούτε στην Αθήνα και στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως είδαμε, έχουμε πέντε αντάρτες στον κεντρικό δήμο, ενώ βρίθουν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες από το χώρο της ΝΔ στους περισσότερους από τους 13 δήμους του νομού. Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μη στηρίξει επίσημα κανέναν υποψήφιο και αυτό που απασχολεί τους κομματικούς ιθύνοντες είναι να μην υπάρξουν στην προεκλογική μάχη πολλές εντάσεις μεταξύ των γαλάζιων ψηφοδελτίων, έτσι ώστε ο δεύτερος γύρος να είναι νικηφόρος και ο χάρτης το βράδυ των εκλογών να είναι μπλε.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και εντοπίζονται ιδιαίτερα σε πέντε δήμους. Στο δήμο Θερμαϊκού, όπου οι υποψήφιοι από το χώρο είναι τρεις (Γιώργος Τσαμασλής, Νίκος Παράσχου και Γιώργος Καπλάνης), το δήμο Δέλτα (δύο οι υποψήφιοι Μίμης Φωτόπουλος και Γιώργος Γλώσσης), αλλά κυρίως στους δήμους Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού-Ευόσμου, όπου οι υποψήφιοι από το χώρο της ΝΔ είναι τέσσερις!

Ο κάθε δήμος βέβαια έχει την ιδιαιτερότητά του. Για τον Θερμαϊκό η ΝΔ κλείνει το μάτι στον Γιώργο Τσαμασλή, αλλά η μάχη θεωρείται δύσκολη καθώς ο εκεί δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης είναι έμπειρος και η ΝΔ εκτός διοίκησης από το 2010. Στον Δέλτα ο σημερινός δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος προέρχεται από τη ΝΔ, που τον «σπρώχνει» για να επανεκλεγεί, αλλά καραδοκεί ένας υπολογίσιμος αντίπαλος (Γιάννης Ιωαννίδης) και η οποιαδήποτε ήττα θα ενοχλήσει.

Στον Λαγκαδά αναμένεται σίγουρα αλλαγή, καθώς ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης θα διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή και δεν θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απέναντι στους τέσσερις υποψηφίους δημάρχους, που προέρχονται από την κεντροδεξιά (Γιάννης Ταχματζίδης, Γιάννης Αναστασιάδης, Νίκη Ανδρεάδου και Θόδωρος Τσαμπάζης) η ΝΔ κρατά ουδέτερη στάση, όμως δεν λείπουν και οι φωνές που υπενθυμίζουν δύο πράγματα: ότι η μία και μοναδική γυναίκα υποψήφια δήμαρχος είναι μέλος της ΝΟΔΕ (πρόκειται για την κ. Ανδρεάδου), αλλά και ότι αν υπάρξει μεγάλη ένταση μεταξύ των Νεοδημοκρατών, ο δήμος μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά και στη Μαρκέλλα Ταυρίδου, που κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Μεγάλο μπέρδεμα και στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, έναν δήμος όπου η πολυδιάσπαση της ΝΔ αποτελεί μόνιμο φαινόμενο. Και εδώ οι υποψήφιοι τέσσερις. Ο σημερινός δήμαρχος Πέτρος Σούλας, ο πρώην αντιδήμαρχός του Γιάννης Καμαρινός, ο πρώην αντιδήμαρχος επί διοίκησης Στάθη Λαφαζανίδη (2010-14) Γιάννης Γιαννακόπουλος, καθώς και ο γιατρός Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός συνδυασμού που αποτελεί τη συνένωση των παρατάξεων του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη, που το 2014 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ! Εδώ και τα στελέχη της ΝΔ είναι απόλυτα διασπασμένα: Ο πρώην πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ Μίλτος Τασούλης κατεβαίνει με τον κ. Σούλα, ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Λευτέρης Αλεξανδρίδης με τον κ. Καμαρινό, το στέλεχος της ΝΟΔΕ Παύλος Παπαδόπουλος και ο τοπικός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Δεμερτζής με τον κ. Μανδαλιανό! Κανονικός μύλος. Εδώ δύσκολα να πει κανείς σε ποιον κλείνει το μάτι η ΝΔ, όμως οι συνδυασμοί του κ. Σούλα και του κ. Καμαρινού θεωρούνται πιο «συμπαγείς νεοδημοκρατικοί».

Περίπλοκη η κατάσταση και στο Ωραιόκαστρο, όπου ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης εκλέγεται εδώ και χρόνια με τη στήριξη της ΝΔ. Αντίπαλό του έχει τον Παντελή Τσακίρη, που έχει συμμετάσχει παλιότερα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έχει διατελέσει και διοικητής σε νοσοκομείο επί κυβέρνησης ΝΔ και αυτό για πολλούς μπορεί να σημαίνει ένα ελαφρύ κλείσιμο του ματιού προς το νεαρό υποψήφιο. Γαλάζιο χρώμα έχουν και οι δύο άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είχε κατέβει και το 2014 και ο Παντελής Σκαρλάτος.

Το βλέμμα στραμμένο σε Παύλου Μελά και Αμπελόκηπους – Μενεμένη

Άλλοι δύο δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης εξετάζονται με πολύ προσοχή από τους γαλάζιους αξιωματούχους. Στο δήμο Παύλου Μελά, όπου η ΝΔ εμφανίζεται και πάλι διασπασμένη καθώς, όπως και τις προηγούμενες εκλογές, θα είναι υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Γιώργος Λίλτσης, ενώ ο δήμος έχει και άλλους ισχυρούς υποψηφίους πέρα από το χώρο της ΝΔ.

Στο δήμο Χαλκηδόνας είναι υποψήφιος ο προερχόμενος από τη ΝΔ δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, ακούγεται ότι θα κατέβει ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος (πρώην αντιδήμαρχος, επίσης από τη ΝΔ), ενώ κινείται δυναμικά ο Ζήσης Βαϊνάς από το χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Χωρίς προβλήματα για τη στάση της ΝΔ είναι οι μάχες για την επανεκλογή των γαλάζιων δημάρχων Λάζαρου Κυρίζογλου (Μενεμένη – Αμπελόκηποι), Ιγνάτιου Καϊτεζίδη (Πυλαίας – Χορτιάτη) και Διαμαντή Λιάμα (Βόλβης), όπου δεν υπάρχουν δεύτερες υποψηφιότητες, ενώ χωρίς εσωτερικούς τριγμούς κυλά η προεκλογική εκστρατεία των προερχόμενων από τη ΝΔ υποψηφίων δημάρχων Γιάννη Δαρδαμανέλη στην Καλαμαριά και Ηλία Ζάχαρη στο δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Αντίθετα, ο μοναδικός υποψήφιος από το χώρο της ΝΔ στο δήμο Θέρμης Χρήστος Φάσσας δεν δείχνει να έχει βρει βηματισμό σε έναν δήμο που το προβάδισμα του πράσινου δημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου θεωρείται μεγάλο.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 17 Μαρτίου 2019