Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Δ. Βαρτζόπουλος « Ανάγκη μαζικών εξετάσεων COVID»

Την ανάγκη μαζικών και επανειλημμένων εξετάσεων COVID ( pcr) σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ζήτησε με παρέμβαση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θες/νίκης Δημ. Βαρτζόπουλος.

Η εξέταση θα μπορεί, να συνταγογραφείται από τους ιδιώτες ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων, φυσικά τη χρήσει πρωτόκολλου ιατρικών αλλά και διοικητικών ενδείξεων και να γίνεται σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια, που έχουν την δυνατότητα. Το κόστος θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι τώρα το testing μέσω των δημοσίων Νοσοκομείων και του ΕΟΔΥ ήταν επαρκές, σημείωσε ο Βουλευτής. Οι ανάγκες όμως εκτινάσσονται, ήρθε η ώρα για ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το υποχρεωτικό Test μετά την επιστροφή από τις άδειες που γίνεται στο υγειονομικό προσωπικό του δημοσίου στα δημόσια νοσοκομεία είχε έννοια και τρέχει με ικανοποιητικό τρόπο.

Αυτό όμως δεν μπορεί, να το πει κανείς, για τους εργαζομένους στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Εκεί υπάρχουν αρρυθμίες. Η ιδιοκτησία το ζητά από τους εργαζομένους. Αυτοί μπορούν, να πάνε βέβαια στο δημόσιο νοσοκομείο, φοβούνται όμως.

Είναι και η αναμονή εκεί, που δεν βολεύει, οπότε ζητούν να το κάνουν ιδιωτικά και να το πληρώσει η ιδιοκτησία, κάτι που δεν γίνεται πάντοτε . Τούτο είναι ενδεικτικό, του τι έρχεται.

Το μεγάλο πρόβλημα που έρχεται, τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος, είναι οι εποχιακές λοιμώξεις, τα κρυολογήματα και οι γρίππες, όλα τα εμπύρετα. Σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας της Οικονομίας είναι πολύ δύσκολο, να κρατηθούν πρωτόκολα απομόνωσης, η μόνη ασφαλής διαφοροδιάγνωση θα είναι το test.

Και εδώ δεν θα μιλάμε μόνο για υγειονομικούς, αλλά και για εκπαιδευτικούς ( ας δούμε τι έγινε στο Βερολίνο.

Σε 41 σχολεία υπάρχουν ήδη κρούσματα), αστυνομικούς, εργαζομένους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπαλλήλους στα super και λοιπά καταστήματα κοκ. Οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγάλες, με τον υφιστάμενο τρόπο εξέτασης μέσω των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΟΔΥ θα υπάρξει σημαντικό « μποτιλιάρισμα», το σύστημα δεν θα μπορέσει, να ανταποκριθεί.

Η δυνατότητα να κάνει κανείς το Test με κάλυψη ΕΟΠΥΥ στο γνωστό του εργαστήριο, θα βοηθήσει στην επέκταση του Testing στον γενικό πληθυσμό, σε συνειδητοποίηση του κινδύνου και επέκταση των υπευθύνων συμπεριφορών.

Εν ολίγοις, κατέληξε ο Βουλευτής, τον χειμώνα, που έρχεται, μόνο το ασιατικό μοντέλο μπορεί, να αποτελέσει πρότυπο: καθολική χρήση μάσκας παντού και μαζικοί και επανειλημμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι του πληθυσμού!

Υπάρχει φυσικά το θέμα του κόστους. Κατ´ αρχάς είναι δαπάνη επιλέξιμη από το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά και πέραν αυτού, θα μπορούσε να υπάρξει διαβάθμιση με πλήρη κάλυψη για αναπηρίες και χαμηλά εισοδήματα και λογική συμμετοχή για μεσαία εισοδήματα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα