Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Δ.Βαρτζόπουλος: Δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες

«Δεύτερη ευκαιρία για τους άτυχους, Πρώτη ευκαιρία για ένα κοινωνικό Κράτος»

Είναι πράγματι η πρώτη ευκαιρία στα 200 χρόνια κρατικής μας ύπαρξης να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος πρόνοιας πάνω στα θεμέλια του νόμου για την δεύτερη ευκαιρία, τόνισε στην παρέμβασή του στην Βουλή ο Δ. Βαρτζόπουλος στην συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών.

Η κατάσταση είναι γνωστή και μετρήσιμη υπογράμμισε ο Βουλευτής. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2019, το 48% των Ελλήνων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε μικρά έκτακτα οικονομικά έξοδα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση περιορίστηκε το 2017 στο 76% του μέσου όρου της Ε.Ε. Έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος: 100 δις χρωστούν τα νοικοκυριά στην Εφορία, 30εκ στον ΕΦΚΑ, 100 δις στις Τράπεζες και στα Funds.

Το τεράστιο αυτό ποσόν δημιουργεί αντιστοίχως τεράστια προβλήματα και σε οφειλέτες και σε πιστωτές. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα διατήρησης της περιουσίας τους και μάλιστα του βασικότερου στοιχείου της, της πρώτης κατοικίας, πολλοί οι κατεστραμμένοι επιχειρηματίες, που ψάχνουν μια νέα ευκαιρία. Και για τους πιστωτές όμως η κατάσταση είναι δεινή. Το Δημόσιο αισθάνεται δημοσιονομική και ταμειακή πίεση, το Ασφαλιστικό Ταμείο δεν μπορεί να αυξήσει τις συντάξεις, οι Τράπεζες παρά την μία ανακεφαλαίωση μετά την άλλη αδυνατούν, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Εξ ου και αναζητείται η χρυσή τομή, αφ´ ενός να διατηρηθούν οι οφειλέτες εν ζωή, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αφ´ετέρου να μη γονατίσουν οι πιστωτές, να μπορούν να εξασφαλίσουν μια βάση επανεκκίνησης.

Όλα αυτά τα αυτονόητα καθιστούν απόλυτα

ακατανόητη την στάση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως συνέχισε ο κ Βαρτζόπουλος. Θα περίμενε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ολοκληρωμένη σοσιαλιστική πρόταση με δημοσιονομική λογική, που να καλύπτει τις ανάγκες και οφειλετών και πιστωτών. Η πρόταση πχ του κ Βαρουφάκη, ο «Οδυσσέας», μπορεί να είναι ανεφάρμοστη κατά την δική μας δεξιά άποψη, σίγουρα όμως είναι μια συγκροτημένη αριστερή προσέγγιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλινδρομεί δυστυχώς σε πολιτικές και συμπεριφορές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σημασία δεν έχει βέβαια τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει τι κάνουμε εμείς, είπε ο Βουλευτής.

Είναι σημαντικό , ότι το νομοσχέδιο πέραν της χρυσής τομής δημιουργεί και μια παράπλευρο ευκαιρία ριζοσπαστικών αλλαγών στην λειτουργία του κράτους. Ο νομοθέτης αντιλαμβάνεται ότι σε όλα αυτά ελλοχεύει μια υφέρπουσα απειλή. Ότι όλα αυτά δεν είναι απλά, δεν είναι εύκολα αντιληπτά και κατανοήσιμα. Ότι το μυστικό της επιτυχίας ή αποτυχίας μιας τέτοιας σημαντικής καινοτομίας έγκειται στην διάγνωση αυτών που έχουν ανάγκη, την ανεύρεση και ενημέρωση τους.

Προβλέπει λοιπόν την χρήση απλών ηλεκτρονικών εργαλείων, που εξασφαλίζει την συμμετοχή των πολλών. Δεν λησμονεί όμως ότι παραμένουν και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού απροσπέλαστα. Ότι όσο κατεβαίνουμε την κοινωνική κλίμακα ακόμη και οι τελειότερες πλατφόρμες αποκτούν αισθητηριακή αφασία, δυσκολία επικοινωνίας.

Δεν λησμονεί τις ειδικές κατηγορίες, που ακόμη και στην Κεντρική Ευρώπη αποτελούν το 1/4 τουλάχιστον του πληθυσμού. Ανθρώπους χαμηλού επιπέδου μορφώσεως. Ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας, οικογένειες με χρόνιους ψυχικά ασθενείς (είναι το 10% του πληθυσμού!). Νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, με κατοικία σε υποβαθμισμένες αστικές ή μακρινές αγροτικές περιοχές με μειωμένη πρόσβαση. Πολλοί εξ αυτών αδυνατούν να αντιληφθούν τις δυνατότητες χρήσης κρατικών υπηρεσιών, είτε τις αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Η λειτουργία Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε κάθε Δήμο της χώρας και η λειτουργική τους ένταξη στα Κέντρα Κοινότητος είναι η λύση. Οι δομές αυτές υπάρχουν και προς τιμήν της τις δημιούργησε η Αριστερά. Υπολειτουργούν σήμερα. Η στελέχωση, η εκπαίδευση, η χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και όχι τον ΕΣΠΑ, ο ενιαίος τρόπος λειτουργίας υπό την επίβλεψη του ΟΠΕΚΑ, θα δημιουργήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία μας μια ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία απαραίτητο συστατικό ενός συγχρόνου ευρωπαϊκού κράτους Προνοίας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα