Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

Δ. Βαρτζόπουλος: Χρειάζονται ριζοσπαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Για την δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους Προνοίας απαιτούνται ακόμη ευρύτατες αλλαγές σε πολλούς και καίριους τομείς.

Το νομοσχέδιο για την πρόληψη της κακοποίησης ανηλίκων, την παρακολούθηση των βρεφών και νηπίων και τον προσωπικό σύνοδο αναπήρων κάνει πρώτα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και δίνει τα εναύσματα για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, που επιτακτικά χρειάζονται ακόμη, τόνισε στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων σωστά τα κωλύματα απασχόλησης προσωπικού και χορήγησης αδείας λειτουργίας των φορέων παιδικής προστασίας σε άτομα με ιστορικό εγκλημάτων γενετησίου χαρακτήρος.

Θα ήταν βέβαια ασφαλέστερη η ύπαρξη και στην χώρα μας μιας ειδικής Ψυχιατροδικαστικής Υπηρεσίας, που θα αξιολογούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εμπλεκομένους σε τέτοια αδικήματα, ανέφερε ο Βουλευτής.

Όσον αφορά τον συνοδό αναπηρίας είναι επαινετέος ο προσεκτικός τρόπος της πιλοτικής εφαρμογής με τον οποίο προσεγγίζει ο νομοθέτης το σύνθετο του ζητήματος.

Για να εκτιμήσουμε την ειδική βαρύτητα ενός εκάστου θεραπευτικού εργαλείου είναι όμως καθοριστικό, να αποκτήσουμε εικόνα των συνολικών αναγκών, δηλαδή του αναπηρικού χάρτου της Χώρας.

Τότε θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένους χωρικούς ποσοτικούς στόχους και δη ανά διαγνωστική κατηγορία προχωρώντας στην οικοδόμηση ενός «Εθνικού Συστήματος Προνοίας», που θα περιλαμβάνει τις ειδικές σχολικές μονάδες, δομές ημερήσιας φροντίδος, τις δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης και ολικής υποστήριξης και φυσικά τους συνοδούς αναπηρίας εκεί που πρέπει.

Δεδομένης της ανάγκης διασυνδέσεως αυτών με τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες του ΕΣΥ καθίσταται επίσης απαραίτητη η ολοκλήρωση – και στην χώρα μας ύστερα από κοντά 30 χρόνια- της Ψυχιατρικής Μεταρρυθμίσεως με μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Πολύ σωστή και η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την διαχείριση της υπηρεσίας του προσωπικού συνοδού. Μόνον μια ενιαία Κοινωνική υπηρεσία στους Δήμους υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΑ με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους αυτούς, που κινούνται στο κοινωνικό περιθώριο, θα εξασφαλίσει την καθολικότητα της ωφέλειας. Όπως πολύ σωστό και το πρόγραμμα «Κυψέλη» ιδίως το σκέλος με την τακτική αξιολόγηση των βρεφών και των νηπίων ετησίως.

Η ιατρική διάγνωση και θεραπεία όμως τυχόν διαταραχών απαιτεί ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιου φροντίδος, που δεν έχουμε και δη με ειδικότητες, που ελλείπουν ολοσχερώς σε αρκετές άκρες της ελληνικής επαρχίας. Όλα αυτά πρέπει να τα φτιάξουμε, κατέληξε ο Βουλευτής.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα