Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Πόντου στην πόλη του Λαγκαδά

Δήμος Λαγκαδά: Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τη συμμετοχή των Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη του Λαγκαδά.
Με το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων, προς τιμήν των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά, με μια διοργάνωση που ήταν αφιερωμένη στα τραγικά ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η εκδήλωση ήταν σε συνδιοργάνωση με τους Ποντιακούς Συλλόγους του Δήμου μας: Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού “Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας”, Φιλοπροοδευτικός Εξωραϊστικός Ποντιακός Σύλλογος Πολυδενδρίου Λαγκαδά, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρακοντίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Βρυσών, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά, Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρούς “Τα Γεράκια” και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροράχης, ενώ συμμετείχαν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά και Πολιτιστικός Οργανισμός “Μυγδονία” Λαγκαδά.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης, δήλωσε υπερήφανος για την ημέρα που όλοι μαζί οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου μας, τιμούν από κοινού αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη του Λαγκαδά, με δαπάνη του Δήμου Λαγκαδά: “Βρισκόμαστε ήδη σε διαβούλευση με τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου μας, οι οποίοι και έχουν τον ουσιαστικό λόγο στην υλοποίηση του έργου αυτού. Ενός έργου που αποτελεί την ελάχιστη τιμή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας αλλά και στην ιστορία όλων των Ποντίων.”
Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Λαζαρίδης, Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου.
Παρόντες επίσης ήταν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μάρδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Σωτήριος Κωστάκογλου, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα ραγδαία γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομόνοια μεταξύ των Ποντίων αλλά και όλων των Ελλήνων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεθνή αναγνώρισή της.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ “Πόντος – Οι μεγάλες ώρες” ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο αφιέρωμα στα γεγονότα και το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου.
Η σημερινή εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα, από τα μέλη των Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Λαγκαδά.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα