Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔAN- Τι γίνεται με τη λίμνη σήμερα;

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5-6-15 η εκδήλωση « Τι γίνεται με τη λίμνη σήμερα;» που οργάνωσε ο «ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ».
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή της «Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος» και στόχο είχε την ενημέρωση και τον προβληματισμό γύρω από το φλέγον θέμα της διάσωσης της λίμνης Κορώνειας.
Οι ειδικοί επιστήμονες από τον «Φορέα διαχείρισης λιμνών», από το «Διαβαλκανικό κέντρο περιβάλλοντος» και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσαν το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα για τα προγράμματα διάσωσης αλλά και τις προοπτικές σωτηρίας της λίμνης, και δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων και οι φόβοι τους για τυχόν συνέχιση της ίδιας κατάστασης.
Από τη συμμετοχή του κόσμου φάνηκε το ενδιαφέρον και η αγάπη για την λίμνη μας και από την συζήτηση προέκυψε ότι δυστυχώς μετά από τόσες μελέτες και τόσα έργα η κατάσταση παραμένει μετέωρη γιατί το ίδιο το κράτος δεν στηρίζει τα προγράμματα που αποφασίζει και νομοθετεί, δεν έχει ακόμη εδώ και τόσα χρόνια εκχωρήσει αρμοδιότητες σε κάποιον φορέα που να παρακολουθεί την εκτέλεση ή συντήρηση των έργων και δεν παρεμβαίνει για καταλογισμό ευθυνών σε όσους εμπλέκονται και φέρουν ευθύνες για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Σίγουρα η υπόθεση της Κορώνειας είναι ένα θέμα που πρέπει να μας κάνει να ξανασκεφτούμε ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί τις ατομικές μας ευθύνες σε σχέση με το περιβάλλον, τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης που με την μη συνεχή λειτουργία των βιολογικών σταθμών της περιοχής επιβαρύνεται η υπόθεση της λίμνης, την ευθύνη της Περιφέρειας για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ που επιβαρύνει την κατάσταση ,σε περιοχή μάλιστα προστατευόμενη από διεθνή συνθήκη, την ευθύνη της πολιτείας που προτιμά να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα στην ΕΕ παρά να δαπανήσει το 1/3 των χρημάτων για έργα και βέβαια την ευθύνη της δικαιοσύνης που δεν καταλογίζει ευθύνες εφόσον εδώ και χρόνια δεν τηρείται ο νόμος.
Αν ο νόμος τηρούνταν από όλους, αν δηλ. οι βιοτεχνίες λειτουργούσαν πιστά στο νομικό πλαίσιο με τους σωστούς βιολογικούς, αν οι Δήμοι λειτουργούσαν βιολογικούς σταθμούς για τα αστικά λύματα, και αν οι γύρω κάτοικοι μπορούσαν να αποδεχτούν ότι οι καιροί αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει πχ. οι αγρότες να ενταχθούν σε ειδικά καλλιεργητικά προγράμματα που θα ενίσχυαν το εισόδημά τους , τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΡΩΝΕΙΑ. Άρα το πρόβλημα βαρύνει πολλούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ.Ταχμαζίδης,o εντεταλμένος σύμβουλος ενέργειας & φυσ.πόρων της περιφέρειας κ.Γιουτίκας ,ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας κ .Γιάντσης , ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ.Κομάτας, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ Στόγιος, Πρόεδρος των Λουτρών κ.Μάρκου, και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας αγ.Βασιλέιου καθώς και οι σύμβουλοι του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ. Ευχαριστούμε όλους όσους με την παρουσία τους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Πάντως αυτή η λίμνη μέσα στην ιστορία και τη διαχρονία της στήριξε και έζησε χιλιάδες ανθρώπους, είναι μια λίμνη που πρέπει να ζήσει για τους ανθρώπους της και με τους ανθρώπους της και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της επαρχίας μας.
Αρκεί κάποιοι να το αντιληφθούν και βέβαια η συστράτευση όλων είναι απαραίτητη για το καλό του τόπου μας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή