Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Ενεργός Δημότης Λαγκαδά – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ!!!

Ο Ενεργός Δημότης Απαντά στον Δήμο Λαγκαδά

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ!!!

Συνήθως με την ανάληψη καθηκόντων μιας νέας Διοίκησης ενός Δήμου, μετά τις πρώτες 100 ημέρες, παρουσιάζεται ένας πρώτος απολογισμός δράσης, αλλά και ένας απολογισμός του τι παρέλαβαν και πρόγραμμα για το τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον.

Ένα χρόνο μετά λοιπόν, ο κ.Ταχματζίδης μίλησε για «το έργο του» στους δώδεκα αυτούς μήνες και μας είπε για τον αγώνα τους, «την εργατικότητα, την παραγωγικότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, πρόοδο και προοπτική τους», ακόμα μίλησε για «δυσκολίες και εμπόδια, αστοχίες του παρελθόντος», αλλά απέκρυψε επιμελώς τους υπεύθυνους των αστοχιών αυτών, που ταλανίζουν τον Δήμο μας εδώ και δεκαπέντε χρόνια!!!

Ο πρώτος χρόνος σε μια διοίκηση ενός Δήμου είναι πολύ σημαντικός, διότι πρέπει να οργανωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα της θητείας και να προλάβει την υλοποίησή του.

Για να δούμε λοιπόν πως λειτούργησε η διοίκηση το χρόνο που μας πέρασε.

Η σημερινή διοίκηση προτίμησε να διοικήσει μόνη της (με 14 Δημοτικούς Συμβούλους) αντί να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση όπως γίνεται σε πολλούς Δήμους στη χώρα μας.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το Τεχνικό πρόγραμμα 2020 εγκρίθηκε στις 25/2/2020 σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση και φυσικά δεν έγινε μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, διότι η σημερινή διοίκηση ποτέ δεν τη θεώρησε αναγκαία.

Μία μέρα πριν την έκτακτη σύγκληση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, όχι για να προτείνουν κάποια έργα, αλλά για να τους κοινοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα, που αποφάσισε μόνη της η διοίκηση.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου μας αντέγραψε το παλιό τεχνικό πρόγραμμα του κ. Καραγιάννη και πρόσθεσε και κανα-δυό πινελιές για να μην κατηγορηθεί για πιστή αντιγραφή… Ένα Πρόγραμμα χωρίς όραμα και αναπτυξιακό ορίζοντα!!! Χρησιμοποιήθηκε η ίδια λάθος συνταγή που δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα και φυσικά δεν υλοποιήθηκε ακόμη ούτε σε επίπεδο κατάρτισης μελετών. Στις συζητήσεις που έγιναν προτείναμε άμεσα να λυθούν τα θέματα που αφορούν την υδροδότηση, την αποχέτευση, την καθαριότητα και φυσικά τη φροντίδα και τις αναπλάσεις πλατειών και πάρκων για να ομορφύνει ο Δήμος μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΔΗΜΟΤΗ :

Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις (πρόεδροι και Συμβούλια Κοινοτήτων, Επιτροπή Διαβούλευσης, συζήτηση με παρατάξεις και φορείς, λαϊκές συνελεύσεις κλπ)

Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση δεν θέλει τη συμμετοχή του κόσμου: Στην περίπτωση της Επιτροπής Διαβούλευσης, που προβλέπεται από τη νομοθεσία να υπάρχει υποχρεωτικά, έγινε στα γρήγορα μια πρόσκληση και χωρίς να ενημερωθούν οι παρατάξεις και οι πολίτες έκλεισαν το θέμα με το πρόσχημα ότι δεν υπήρξε συμμετοχή πολιτών.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι όργανο απαραίτητο για τη διοίκηση και έπρεπε να φροντίσει η διοίκηση όχι μόνο να υπάρξει αλλά να διευρύνει και τις αρμοδιότητες της ώστε να αποτελεί τη φωνή των δημοτών στο Δήμο.

Όσο για τις λαϊκές συνελεύσεις είναι πράγμα άγνωστο για το Δήμο Λαγκαδά. Πριν δύο χρόνια η παράταξη μας κάλεσε στο Λαγκαδά τον κ. Τσουκαλά (τον γνωστό πρόεδρο της Αναύρας Μαγνησίας) και μάθαμε τότε ότι για να κάνει τα μικρά του θαύματα είχε κάνει 300 λαϊκές συνελεύσεις. Πάντα όταν έχεις μαζί σου τους δημότες και τους ωθείς να συμμετέχουν, παίρνεις σωστές αποφάσεις που τελικά τις υλοποιείς.

Παράλληλα φρόντισε η Δημοτική Αρχή να μην έχει Συνήγορο του Δημότη, θεσμός που επίσης βοηθάει την λειτουργία του Δήμου, διότι λύνει θέματα κακοδιοίκησης προστατεύοντας δημότες και Δήμο.

Την Επιτροπή Διαβούλευσης και το Συνήγορο του Δημότη, που έχουν ως ευαγγέλιο Δήμοι όπως η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και πολλές άλλες πόλεις, εμείς ξεχάσαμε να τα συστήσουμε, εννοείται φοβούμενοι το διάλογο, την γνώμη των Δημοτών και την ανταλλαγή απόψεων… Φυσικά κάτω από τη σκέψη των διοικούντων: «Ε καλά τώρα που ξέρουν αυτοί!!!

Εμείς εδώ έχουμε το αλάθητο και την γνώση να τα λύνουμε όλα μόνοι μας, με «μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα!!!», όπως αναφέρει ο κ. Δήμαρχος.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ -ΒΥΤΙΑ

Είχαμε τονίσει και ερωτήσει πολλές φορές και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο αν θα γίνουν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να δέχονται βυτία στον βιολογικό καθαρισμό του Λαγκαδά

και να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σε όλα τα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και έπρεπε να έχει γίνει πριν χρόνια, σήμερα όμως ευθύνες ΔΕΝ έχουν μόνο οι παλιές διοικήσεις αλλά και η νέα.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΕΥΑΛ – ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΛ:

Στη ΔΕΥΑΛ αντί να δοθεί βάση στην κακοδιαχείριση των προηγουμένων διοικήσεων, το μόνο που έφερε ως πρόταση η νέα διοίκηση ήταν ο διπλασιασμός των τελών, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πήρε λιγότερες θετικούς ψήφους από ότι αρνητικούς και που επέστρεψε ως «απαράδεκτη» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Ελλάδος, μετά από ενέργειες μας.

Η ταλαιπωρία των Δημοτών από τις διακοπές της ΔΕΥΑΛ έχει γίνει ανέκδοτο και βέβαια συνεχίστηκε η συγκάλυψη των προηγουμένων διοικήσεων Αναστασιάδη και Καραγιάννη καθώς και η διόγκωση των χρεών κατά μισό εκατομμύριο ευρώ, επί των ημερών διοίκησης Ταχματζίδη. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;

ΛΟΥΤΡΑ:

Ενώ απαξίωσαν την λειτουργία τους, επέβαλαν, με τη στήριξη της παράταξης Αναστασιάδη, διοίκηση πρωτοδικείου χωρίς να συζητήσουν με τις υπόλοιπες παρατάξεις, που εξ αρχής διαφώνησαν με αυτήν την λύση. Διαφήμισαν ως άριστους το νέο ΔΣ, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αποχώρησαν οι δυο πρόεδροι, που διόρισαν. Ανέλαβε πρόεδρος η κ. Νασιώκα και εξαιτίας της απουσίας άλλων “αρίστων”, έβαλαν, τον σύζυγο της στο ΔΣ, ενώ προσέλαβαν εργαζόμενους μετά από προκήρυξη που την είδαν μόνο οι συγγενείς τους!!! Η εγκατάλειψη των λουτρών μαρτυρείται από τους εναπομείναντες επισκέπτες του χώρου καθημερινά, ενώ η βρωμιά και τα χόρτα στον εξωτερικό χώρο είναι εμφανής σε όλους όσους πλησιάζουν στην περιοχή. Προφανώς οι του Δήμου το θεωρούν φυσικό ντεκόρ!!!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΜΠΙΛΕΙΟ:

Μετά από ενάμιση χρόνο από την καταστροφή του Μπίλειου, δεν έχει γίνει τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση και χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις πριν 1 μήνα φιλοτιμήθηκαν να κόψουν κάποια χόρτα περιμετρικά, για τα μάτια του κόσμου και του φωτογράφου τους. Το κτίριο μαραζώνει, φυσικά και ο πολιτισμός δεν υπάρχει στην ατζέντα τους, οι υπαίτιοι αγνοούνται, αλλά τουλάχιστον έβαλαν τη δεκαοχτούρα στην θέση του κλαπέντος αετού του Ηρώου της πόλης!!!

Τα ίδια και στον αθλητισμό. Μια επίσκεψη στο Δημοτικό Στάδιο Λαγκαδά ή στο κλειστό γυμναστήριο , θα σας δώσει μια εικόνα του πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Ταχματζίδης και η παράταξή του, την υπόθεση αθλητισμός στο Δήμο μας!!! Αισθάνεσαι πραγματικά ντροπή!!!

Ασχέτως των συνεπειών του covid 19 και λόγω της πανδημίας και στέρησης κάποιων κοινωνικών επαφών, οι δημότες μας θέλουν και πρέπει να χρησιμοποιούν τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο το Δήμο μας και αυτοί πρέπει να είναι καθαροί και φροντισμένοι, αυτό είναι υποχρέωση του Δήμου.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ:

Επιμένουν να φέρνουν αναμορφώσεις προϋπολογισμών με θέματα που πρέπει να ψηφίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και μέσα βάζουν απαράδεκτα θέματα, όπως συνοπτικούς διαγωνισμούς και αναθέσεις, με αποτέλεσμα να περνάνε ό,τι θέλουν και όπως θέλουν. Χαρακτηριστικό τους επίσης είναι οι αναρίθμητες έκτακτες οικονομικές επιτροπές με πρόσκληση μόλις μερικές ώρες πριν τη διενέργειά τους. Δεν υπολογίζουν την αντιπολίτευση ή τις υποχρεώσεις των συμβούλων και προσπαθούν να απαξιώσουν τα πάντα. Όμως έτσι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, καθώς η οικονομική επιτροπή, όπου βάσει νόμου έχουν την πλειοψηφία, παίρνει συνεχώς περισσότερες αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ:

Στην αρχή της θητείας ζητήσαμε όλοι οι διαγωνισμοί να ανακοινώνονται στα τοπικά site και στον Σύλλογο των Επαγγελματιών, για να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του Δήμου μας να συμμετέχουν γεγονός που έγινε δεκτό, στη συνέχεια όμως δεν τηρήθηκε με το πρόσχημα ότι αναρτώνται στην ανύπαρκτη και κάκιστη ιστοσελίδα του Δήμου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ:

Έχει συνεδριάσει μόλις μια φορά σε ένα χρόνο. Νομίζουμε ότι αυτό τα λέει όλα… Μη ζητάτε λοιπόν ούτε ποιότητα, ούτε ζωή στον Δήμο Λαγκαδά!!!

ΜΕΑ-ΧΥΤΑ. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Με αίτηση υπογεγραμμένη από 20 συμβούλους ζητήσαμε να συγκληθεί ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΜΕΑ σε ανοιχτό χώρο και η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Λούρδα, όπως πάντα, με πραξικοπηματικό τρόπο το αγνόησε… Νομίζουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και χαρακτηρίζει τελικά την διοίκηση του Δήμου, είναι δε και αντιδημοκρατική και θα καταγγελθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως υπέρβαση καθήκοντος. Ο Δήμαρχος ήδη είχε κάνει ανοιχτές συναντήσεις τόσο για τα Λουτρά, για να δώσει συνέντευξη τύπου, όσο και για τα αδέσποτα… Η συζήτηση για τη ΜΕΑ φαίνεται ότι έπρεπε να κρυφτεί μέσα στους 4 τοίχους για να μην δυσαρεστηθούν η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ!!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:

Σε περίοδο όπου πλέον φτάσαμε ένα βήμα πριν την περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας, λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο Δήμος μας σταμάτησε να ανακυκλώνει με πρόσχημα τα χαλασμένα απορριμματοφόρα ή την άρνηση της εταιρείας να τα δεχτεί, ισχυρισμοί οι οποίοι κατέπεσαν. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και παρά τις επανωτές ερωτήσεις από την παράταξή μας, αυτό που ισχύει είναι το «φωνή βοώντος….». Τα βιντεάκια και οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αποδεικνύουν τα χάλια τους!!!

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Δεν μάθαμε ποτέ τι ρόλο έχει ο καθένας τους, παρά μόνο τις αμοιβές τους… Δεν ξέρουμε καν πού στεγάζονται!!! Όσο για την επιλογή νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο βόλεμα ημετέρων και τίποτα άλλο!!! Αν διαφωνούν με αυτό που λέμε, ας δώσουν ονόματα αρμοδιότητες και έργο που επιτέλεσαν ένα χρόνο τώρα!!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

Ουδεμία πρόθεση για τη δημιουργία του, ενώ είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος προεκλογικά και μετεκλογικά (προφανώς το ξέχασε), την ώρα που άλλοι Δήμοι το έχουν αναγάγει σε πρώτο εργαλείο ανάπτυξης και εξέλιξης. Εμείς προφανώς ακούμε σε αυτό το θέμα τους «ειδικούς μας συνεργάτες», που μάλλον δεν θέλουν και πολλές ενοχλήσεις επί του θέματος, καθώς έχουν άριστες σχέσεις με συγκεκριμένο γραφείο μελετών!!!

ΔΗΚΕΛ:

Μας διαβεβαίωνε ο Δήμαρχος για το κλείσιμο της αμαρτωλής ΔΗΚΕΛ και την μετατροπή της σε γραφείο πολιτισμού, με συγκεκριμένο ολιγομελές προσωπικό. Ακόμα περιμένουμε…Παρ’ όλα αυτά πληρώνουμε υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο εργασίας!!!

Μύλος Γεωργιάδη, συμμετοχή στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ:

Ο Δήμος με χρήματα του Πράσινου Ταμείου, αγόρασε το Μύλο Γεωργιάδη, για τη συντήρηση και την ανάδειξή του, ως χώρου πολιτισμού. Ούτε επί Καραγιάννη, ούτε επί Ταχματζίδη έγινε κάποια κίνηση για να γίνει μια μελέτη αποκατάστασης του. Το Πράσινο Ταμείο, από τότε άλλες δύο φορές έδωσε χρήματα για την ανάδειξη Δημοτικών χώρων, πάρκων, πλατειών. Καμία φροντίδα για την ένταξη σε προγράμματα και του Στρατοπέδου ΜΠΑΡΕΤΗ, ενώ έξω αφέθηκαν τα χωριά αλλά και τα άλλα διατηρητέα του Δήμου.

Αγαπητοί συνδημότες είναι πολύ λυπηρό να πάει ακόμα μια τετραετία χαμένη, γιατί ο λαός λέει «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!!! Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για μια μέρα, αλλά για ένα ολόκληρο χρόνο!!!

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ε.Δ.

ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΣΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΗΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα