Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Ενθρόνιση νέου Καθηγουμένου στη Μονή Μελισσοχωρίου

Ιεροπρεπώς και μέσα σε μια έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το εσπέρας του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου ε.έ., η Ενθρόνιση του προ ολίγων ημερών εκλεγέντος νέου Καθηγουμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παντοκράτορος» Μελισσοχωρίου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αντωνίου Κοτζαμάνη.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, αφού ανεγνώσθη η σχετική Πράξη με την οποία εγίνετο η επικύρωση της εκλογής του π. Αντωνίου, του απένειμε σύμφωνα με το κεκανονισμένο από το Τυπικό της Εκκλησίας, τον Σταυρό και την Ηγουμενική Ράβδο ενώ τον ενέδυσε και με τον Μανδύα, επισφραγίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την υποδειγματική διαδοχή, η οποία προέκυψε από τη αιφνίδια απώλεια του αοιδίμου Γέροντος, Κτήτορος και πρώτου Καθηγουμένου, π. Κυρίλλου Κεχαγιόγλου, στην ποιμαντική ευθύνη του ως άνω Ησυχαστηρίου.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαλάουϊ κ. Φώτιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Νικοδήμου Λαρίσης, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ειρηναίος Βαϊόπουλος και Αγίου Νικόδημου Πεντάλοφου Κιλκίς, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, οι κατά σάρκα συγγενείς του νέου Ηγουμένου καθώς επίσης πολλά πνευματικά παιδιά, προσκυνητές και φίλοι του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Προσφωνώντας με θερμούς λόγους ο Σεβασμιώτατος τον ενθρονισθέντα αφού αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία του Μοναχισμού και στην συμβολή του στην Ορθοδοξία και στον Ελληνικό πολιτισμό, έκανε λόγο περί του προσώπου του νέου Ηγουμένου, ο οποίος αποτελεί τέκνο υπακοής του Ιερού Ησυχαστηρίου και γνώστης των πνευματικών αναγκών των αδελφών του, προτρέποντας τον, να ασκεί τα υψηλά καθήκοντα του με ζήλο και αυτοθυσιαστική προσφορά προς τους συμμοναστούς του και προς τους προσκυνητές οι οποίοι αναζητούν πνευματική όαση και παρηγοριά σε αυτό, ενώ καταλήγοντας τον ευχήθηκε η διακονία του αυτή να είναι πολύκαρπος, συνεχίζοντας παρόλο τους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε, το πλούσιο και πολυσχιδές πνευματικό έργο του Γέροντος του π. Κυρίλλου.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Ηγούμενος π. Αντώνιος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη και την στήριξή του, που από την πρώτη στιγμή του επέδειξε, εκφράζοντας παράλληλα της ευγνωμοσύνη του προς τον Κύριο, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Προστάτες της Ιεράς Μονής, για την μεγάλη αυτή ευλογία που επέτρεψαν προς το πρόσωπό του. Μνημόνευσε επίσης τον μακαριστό γέροντα του Αρχιμ. Κύριλλο Κεχαγιόγλου, σημειώνοντας όλα όσα του δίδαξε αυτά τα χρόνια, ενώ καταλήγοντας υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλη αδελφότητα θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια το μοναστήρι του Παντοκράτορος να συνεχίσει με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να είναι ένα λιμάνι πνευματικής παρηγοριάς και ένα καταφύγιο ψυχών.

Προ της Απολύσεως σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος, ο οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στην μνήμη του π. Κυρίλλου και την συμβολή των Πατέρων της Μονής για την ανέγερση του Ι.Ν. Γεννήσεως του Κυρίου στο Μαλάουι, ενώ τέλος οι Ιερές Ακολουθίες περατώθηκαν με την φήμη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, την φήμη του Οικείου Επισκόπου και τον Πολυχρονισμό του νέου Ηγουμένου, Αρχιμ. π. Αντωνίου Κοτζαμάνη.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και επίσημη Τράπεζα προς όλους τους παρευρεθέντες, οι οποίοι προσήλθαν τηρώντας επ΄ ακριβώς όλα τα ισχύοντα μέτρα υγειονομικής προστασίας ένεκα της πανδημίας, όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν στον νέο Ηγούμενο και να ακούσουν λόγους ψυχικής ανατάσεως και πνευματικής οικοδομής.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή