Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 29/03/2024

Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Πλάτωνος

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγάπης ο Κλήρος και ο Λαός της Μητροπόλεως Λαγκαδά, υπεδέχθη το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ε.έ., τον νέο Μητροπολίτη αυτής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα.

Η υποδοχή του νέου Ποιμενάρχου, πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν της πλατείας «Μητροπολίτου Σπυρίδωνος», από τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη και τον Τοποτηρητή της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ο οποίος αφού τον καλωσόρισε του παρέδωσε την Ποιμαντορική Ράβδο, ευχόμενος πολύκαρπη και καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία.

Εν συνεχεία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής, ο A’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, ανέγνωσε από άμβωνος τη σχετική Εγκύκλιο Αυτής και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου, κι αμέσως μετά ετελέσθη η πανηγυρική Δοξολογία και η Τελετή Ενθρονίσεως.

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος και μετέφερε τις Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Μητροπολίτη, ενώ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος.

Κατόπιν τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, προσεφώνησαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και μέχρι σήμερα Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, π. Ευσέβιος Σπουργίτης, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της επαρχίας.

Ακολούθησε ο Ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος, ο οποίος μέσα από αυτόν έστειλε μήνυμα αγάπης, ενότητος και ομοψυχίας προς όλους, για την προαγωγή του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία θυσιαστική διακονία, για το καλό του λαού και την προάσπιση των δικαίων της Πατρίδος μας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έρχεται ως πατέρας, αδελφός και φίλος, ο οποίος πάντοτε θα αγρυπνεί και θα προσεύχεται για τα προβλήματα και τις αγωνίες όλων, κλήρου και λαού τονίζοντας ότι θα αξιοποιήσει τα χαρίσματα και τις ικανότητες όλων για την προαγωγή του έργου της Τοπικής Εκκλησίας, μέσα από πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως και εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε δέ, ότι μόνον η αγάπη θα είναι το όπλο και η δύναμίς του εφεξής, ως απαραίτητο στοιχείο προόδου.

Εξέφρασε, επίσης, τον βαθύτατο σεβασμό του προς τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και στον προεστώτα αυτής Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον για την πατρική του στοργή και αγάπη, όλα αυτά τα έτη που υπηρέτησε πλησίον του.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει θερμώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγον, ο οποίος θεαρέστως εποίμανε επί ένα έτος ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς επίσης τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι τον ετίμησαν με την ψήφο τους και την παρουσία τους την σημερινή ξεχωριστή ημέρα για εκείνον, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει ιδιαιτέρως τον αοίδιμο και πολύκλαυστο προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Ιωάννη, τον αδελφικό του φίλο, ο οποίος πάντοτε εξεδήλωνε ιδιάζουσα αγάπη και τιμή προς το πρόσωπόν του, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της λαμπρής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τάξη και απλότητα και με ακριβή τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας, παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σύροιυ κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νέας Ιωάνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πολυανής και Κλικισίου κ. Βαρθολομαίος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αομρίου κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης οι Καθηγούμενοι των Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών Δοχειαρίου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος και Εσφιγμένου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και της μαθητιώσας νεολαίας της επαρχίας του Λαγκαδά.

Αμέσως μετά το πέρας της Τελετής της Ενθρονίσεως, ο Νέος Ποιμενάρχης μας, εδέχθη τις ευχές των παρισταμένων και εν συνεχεία ετέλεσε Τρισάγιο επί των μνημάτων των Μακαριστών προκατόχων του, Σπυρίδωνος και Ιωάννου.

Αύριο το πρωί, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2021, ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων, θα προεξάρχει της πρώτης του Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά και εν συνεχεία θα τελέσει το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του προκατόχου του κυρού Ιωάννου († 15/11/2020).

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα