Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Εξάμηνο Μνημόσυνο Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννου

Ιεροπρεπώς και μέσα σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, λόγω της ευλογημένης περιόδου που διανύουμε, τιμήθηκε, την Γ΄ Κυριακή από του αγίου Πάσχα, 16η Μαΐου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,.

Η εορτή των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, του ευσχήμονος βουλευτού Ιωσήφ και του κεκρυμμένου μαθητού Νικοδήμου ενώ παράλληλα εορτάσθηκε και η μνήμη της λειτουργικής Συνάξεως πάντων των εν Λαγκαδά Αγίων Πατέρων και Μαρτύρων, η οποία είχε καθιερωθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, του οποίου το εξάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, πραγματοποιήθηκε προ της Απολύσεως της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, ο οποίος σαν σήμερα ενεκαινίσθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα το έτος 1998, όπου σήμερα το πρωί ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Τοποτηρητού της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ των ευλαβών πιστών που προσήλθαν (τηρώντας με την δέουσα προσοχή όλα τα προβλεπόμενα εκ των αρμοδίων αρχών, μέτρα υγειονομικής προστασίας), για να τιμήσουν την σημερινή εορτή και να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου.

Τον κυριακάτικο θείο λόγο εκήρυξε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος και αναφέρθηκε επακριβώς στα νοήματα της σημερινής εορτής και την θέση των γυναικών στα γεγονότα εκείνα υπογραμμίζοντας το γενναίο και ανδρείο φρόνημα που επέδειξαν κάνοντας παράλληλα αναφορά και στους σήμερον τιμωμένους Αγίους.

Παράλληλα κατέθεσε και μερικές από τις προσωπικές του αναμνήσεις από την πολύχρονη αδελφική γνωριμία που είχαν με τον αοίδιμο Ιεράρχη κυρό Ιωάννη και την στενή φιλία που τους συνέδεε από τα χρόνια, όπου ο κοιμηθείς Ιεράρχης υπηρετούσε εις τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Προ της Απολύσεως της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Τοποτηρητής του Επισκοπικού Θρόνου της κατά Λαγκαδά Εκκλησία,Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μίλησε με γλαφυρότητα, θεολογική ενάργεια και συγκίνηση για το πολυσέβαστο και προσφιλές πρόσωπο του αοιδίμου Ιεράρχου Ιωάννου αναφερόμενος στο πολυσχιδές ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελέστηκε κατά την διάρκεια της δεκάχρονης θεοφιλούς ποιμαντορίας του τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά.

Ο Σεβ. Τοποτηρητής ευχαρίστησε με θερμούς λόγους, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα για την συλλειτουργική και προεστωτική συμμετοχή του στην σημερινή αρχιερατική ευχαριστιακή Σύναξη της κατά Λαγκαδά Εκκλησίας ως και για τον δυνατό θεολογικό του λόγο κατά την διακονία του θείου κηρύγματος, τους ελλογιμωτάτους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, τους τοπικούς άρχοντες και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, επισφραγίσας τον σύντομο λόγο του διά του γλυκυφθόγγου πασχαλίου χαιρετισμού ,Χριστός Ανέστη!

Σύμπας ο κλήρος και ο λαός ως εξ ενός στόματος ανεφώνησαν το Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες μετέβησαν εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου και ετέλεσαν Αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου, του μακαριστού Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ιωάννου, ο οποίος και ευρίσκεται όπισθεν του ιερού Βήματος.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα