Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/03/2024

Επέτειο της Απελευθέρωσεως της πόλεως του Λαγκαδά

Επέτειο,Απελευθέρωσεως,πόλεως,Λαγκαδά,

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Ιερά Μνήμη του Αγ. Νέστορος και την επέτειο της Απελευθέρωσεως της πόλεως του Λαγκαδά .

Με κάθε επισημότητα και με την προσήκουσα λαμπρότητα, κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν επ’ευκαιρία της διπλής εορτής για την περιοχή του Λαγκαδά, της μνήμης του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και της διπλής επετείου της Απελευθέρωσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.

Το εσπέρας της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου ε.έ., τελέσθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νέστορος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδεφείας κ.κ. Γαβριήλ και συνχοροσταντών των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν οι Ιερείς και οι Διάκονοι καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεταφορά αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Νέστορα, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μητρόπολη, προς ευλογία και πνευματική οικοδομή των παρισταμένων πιστών, ενώ στην εσπερινή ομιλία του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στην έννοια της Ελευθερίας για την ζωή των Χριστιανών και την ζωή των Ελλήνων.   

Την κυριώνυμο μεγάλη ημέρα της διπλής εορτής για την πόλη του Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδεφείας κ.κ. Γαβριήλ, και Συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελλασώνος κ.κ. Χαρίτωνος, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου καθώς επίσης και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Ελλασώνος κ.κ. Χαρίτων, ο οποίος και αναφέρθηκε στην εν Χριστώ Ελευθερία, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «η Ελευθερία είναι ένα μεγάλο και ιερό αγαθό. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, ο άνθρωπος διεξάγει αγώνες και πολέμους για την επικράτηση της ειρήνης και την εξασφάλιση της ελευθερίας»

Το πρώτο πράγμα που μας χρειάζεται για να σταθούμε μπροστά στο Θεό είναι η εσωτερική μας ειρήνη, γιατί μόνο αν έχουμε εσωτερική ειρήνη θα μπορούμε να μιλήσουμε και για την κοινή», συμπλήρωσε εν συνεχεία του λόγου ο Σεβασμιώτατος για να συνεχίσει αναφέροντας ότι «οι άνθρωποι διψούν για την ειρήνη και την ελευθερία και η πραγματική ελευθερία και ειρήνη είναι μόνο η αλήθεια του Ιησού Χριστού για τον άνθρωπο και την ζωή του. Έξω από την αλήθεια του Κυρίου είναι η πλάνη και η αμαρτία που μας υποδουλώνει και μας προσδίδει την ψευδαίσθηση της ελευθερίας».

Για την ειρήνη και την ελευθερία θα πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο. Εμείς όμως σήμερα ας δοξάσουμε τον Θεό που μας χάρισε την Εθνική μας ελευθερία, της πατρίδας μας και της ηρωικής Ελλάδας που πάντοτε βρίσκεται στις πονηρές διαθέσεις και το στόχαστρο πολλών. Ας ευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να διαφυλάττει την ειρήνη και την ελευθερία του Έθνους μας και να μας προστατεύει συνεχώς από κάθε πειρασμό και δοκιμασία».

Καταλήγοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «θα πρέπει να έχουμε πρώτα μεταξύ μας ειρήνη, γιατί δυστυχώς οι άνθρωποι πάνε ανάποδα, πρώτα θέλουν να φτιάξουν τον κόσμο και ύστερα τον εαυτό τους. Όσοι πραγματικά όμως θέλουν το καλό αυτό του κόσμου, ξεκινάνε από τον Θεό κι από τον εαυτό τους».

Ούτε η Πατρίδα, ούτε η Εκκλησία θα ειρηνεύσει αν δεν ειρηνεύσουμε αληθινά μέσα μας, αν δεν ζητήσουμε την ειρήνη του Θεού που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινο λογισμό και που μας χαρίζει την πραγματική ελευθερία. Όποιος είναι πραγματικά ελεύθερος, αυτός δουλεύει με φόβο Θεού και υπηρετεί με αγάπη τον συνάνθρωπο».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Επίσημος Δοξολογία επί τη διπλή Απελευθερώσει του Λαγκαδά και της Μαρτυρικής μας Επαρχία κατά τα έτη 1912 και 1944, παρουσία των Αρχών του Τόπου, εκπροσώπων του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και αντιπροσωπειών των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά και της μαθητιώσας νεολαίας με τα διακριτικά του λάβαρα και τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατά την σύντομο προσλαλιά του ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους Αρχιερείς οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή ημέρα για την περιοχή μας και να μετέχουν των πανηγυρικών και εορταστικών εκδηλώσεων, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όσους έχυσαν το αίμα του για την Ελευθερία της Περιοχής μας.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ασφαλτικές εργασίες στην ΑΡΤΟΖΑ περιοχή Λητής

Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή της Λητής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ασφαλτικές εργασίες βελτίωσης στον κόμβο της “ΑΡΤΟΖΑ” στην περιοχή