Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 26/04/2024

Η ιστορία της Παγκόσμιας ημέρας Βιβλίου

Η ανάγνωση είναι μια αστρική μορφή ψυχαγωγίας και απαιτεί να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας και όχι απλώς να βλέπετε οπτικά σε μια οθόνη.

Υπάρχει επίσης κάτι τόσο θεραπευτικό για την πραγματική αίσθηση ενός βιβλίου, με το άρωμα των τυπωμένων σελίδων και των γυαλιστερών εξωφύλλων. Τα βιβλία είναι μια πολύτιμη πτυχή της κοινωνίας, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Όταν το λεξιλόγιο και το γράψιμο αναπτύχθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν πήλινες ταμπλέτες. Αυτό εξελίχθηκε σε περγαμηνή και πάπυρο.

Η πρώτη μορφή ενός βιβλίου επιτεύχθηκε από τους Κινέζους τον 3ο αιώνα, αν και τα βιβλία τους αποτελούνταν από χοντρές σελίδες, φτιαγμένες από μπαμπού, που ήταν ραμμένες μεταξύ τους. Μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, το τυπογραφείο έφερε την επανάσταση στα βιβλία για να γίνουν αυτό που είναι σήμερα και τα έκανε εύκολα προσβάσιμα για όλους.

Χάρη σε αυτήν την έξυπνη εφεύρεση, μπορούμε να απολαύσουμε την πεζογραφία και την ποίηση αμέτρητων συγγραφέων και ποιητών – από τον Σαίξπηρ και τον Τολστόι έως τον George RR Martin.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ιδρύθηκε από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ) στις 23 Απριλίου 1995. Αυτή η ημερομηνία επιλέγεται επειδή είναι η επέτειος του θανάτου του William Shakespeare και του διακεκριμένου ισπανικού χρονογράφου Inca Garcilaso de la Vega.

Πριν από αυτό, υπήρχαν πολλές ιδέες για το πότε πρέπει να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Αρχικά, ο Βαλένθια συγγραφέας Vicente Clavel Andrés πρότεινε ότι η ημέρα πρέπει να είναι μια ημέρα που τιμά τον συγγραφέα Miguel de Cervantes.

Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε είτε να είναι τα γενέθλιά του, στις 7 Οκτωβρίου, είτε την ημέρα που πέθανε, στις 23 Απριλίου. Επειδή η ημέρα που πέθανε συνέπεσε με την ημερομηνία κατά την οποία πέθανε επίσης ο William Shakespeare και η Inca Garcilaso de la Vega, αυτή την ημερομηνία επιλέχθηκε.

Παραδόξως, υπάρχουν αρκετοί άλλοι διάσημοι συγγραφείς που έχουν επίσης πεθάνει στις 23 Απριλίου, όπως ο William Wordsworth και ο David Halberstam.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλές άλλες ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Ιρλανδία γιορτάζουν όλοι την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίων σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα